Tips voor een grondige vacature analyse

Begrijp vacatures als een pro met de inzichten van een diepgaande vacatureanalyse!

Een vacature kan een overweldigende woordenbrij zijn van verantwoordelijkheden, skills en vakjargon. Maar wat staat er nou precies? Hoe ontcijfer je wat de werkgever nou écht wil? En hoe kom je erachter of deze baan jou op het lijf geschreven is? Ontdek welke punten belangrijk zijn om op te letten bij het doen van een grondige vacature analyse!

Wat is een vacature?

Een vacature is een officiële aankondiging of advertentie van een openstaande positie binnen een organisatie. Het is daarbij ook een uitnodiging voor mensen die een match denken te zijn om te reageren.

Waar kun je vacatures vinden?

Vacatures zijn op verschillende plekken te vinden, zowel online als offline. Een aantal populaire bronnen zijn websites zoals Monsterboard, bedrijfswebsites en sociale media. Ook is het goed mogelijk om via netwerken over een vacature te lezen of te horen.

Verschillende soorten vacatures

Vacatures zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige advertenties bevatten niet meer tekst dan bijvoorbeeld "Café De Tap zoekt barkeeper m/v". Dan heeft een vacature analyse dus niet veel nut.

Met name online advertenties zijn over het algemeen een stuk uitgebreider omdat de werkgever hier (meestal) niet per woord, letter of karakter hoeft te betalen. Deze advertenties bevatten vaak alles wat je moet weten over de functie en de beloning.

Een bedrijf kan zich in een personeelsadvertentie op verschillende manieren voorstellen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  1. Anoniem
  2. Alleen met naam
  3. Positionering van het bedrijf

1. Anoniem

Het is niet echt gebruikelijk, maar het komt voor dat een bedrijf zich anoniem presenteert. Er staat dan slechts een kreet als "Chemiereus zoekt personeel" of "Grote bank in Amsterdam is op zoek naar...".

De redenen voor deze anonieme presentatie kunnen uiteenlopend zijn:

  • Het bedrijf is op zoek naar een plaatsvervanger voor iemand die binnenkort ontslagen wordt en wil de kans verkleinen dat deze persoon de vacature lezen
  • Een van de belangrijkste personen binnen het bedrijf neemt ontslag en het bedrijf wil niet dat de concurrentie daarvan op de hoogte is.
  • Het bedrijf wil niet dat sollicitanten bij voorbaat afgeschrikt worden door de naam van het bedrijf.

2. Alleen met naam

Meestal zal het bedrijf hun naam vermelden in een vacature. Bij grote bedrijven blijft het daar soms bij en vertellen ze verder niet wat het bedrijf precies doet. Grote bedrijven kunnen er vaak ook wel vanuit gaan dat de werkzoekende het bedrijf kent.

3. Positionering van het bedrijf

Het komt steeds vaker voor dat een bedrijf de advertentie gebruikt om iets over zichzelf te vertellen. Veel aandacht gaat dan naar het positioneren van het bedrijf in plaats van de vacature zelf.

Via de visie van het bedrijf, de marktpositie en de werksfeer zet het bedrijf zich op een bepaalde manier neer. Zo adverteren ze ook direct voor zichzelf als organisatie. Werkzoekenden die zich niet herkennen in de doelstellingen en werksfeer van het bedrijf zullen dan ook minder snel solliciteren.

Wat staat er in een vacaturetekst?

Een vacaturetekst bevat veel informatie. De belangrijkste punten die je uit een vacaturetekst kunt halen tijdens een vacature analyse zijn:

  1. Functietitel
  2. Taken en verantwoordelijkheden
  3. Functie-eisen
  4. Bedrijfsinformatie
  5. Locatie
  6. Salaris
  7. Secundaire arbeidsvoorwaarden
  8. Sollicitatieprocedure

1. Functietitel

Een functietitel is de officiële naam van een baan. Het geeft een eerste indruk van de aard van het werk en dus erg belangrijk in je vacature analyse.

2. Taken en verantwoordelijkheden

Taken en verantwoordelijkheden zijn een lijst van werkzaamheden en verplichtingen die bij een functie horen. Het geeft specifiek aan wat er van een medewerker wordt verwacht.

3. Functie-eisen

Functie-eisen zijn criteria en kwalificaties die nodig zijn voor een bepaalde positie. Denk daarbij aan vaardigheden, opleiding en werkervaring.

4. Bedrijfsinformatie

Sommige vacatures bevatten informatie over het bedrijf zoals de missie en visie. Ook wordt soms de organisatiecultuur of werksfeer benoemd.

5. Locatie

Ook belangrijk om te weten: waar bevindt de baan zich? Zo kun je een afweging maken of de locatie binnen je geplande reistijd valt.

6. Salaris

De vacature vertelt ook over het te verwachten salaris en op basis van hoeveel uur per week dit is. Vaak wordt er ook bij genoemd of het gaat om een vast of tijdelijk contract.

7. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook verlofdagen, pensioenregelingen en andere aantrekkelijke secundaire voorwaarden worden vaak genoemd in een vacature. Denk aan een gratis lunch of laptop en hybride werken of vanuit huis werken.

8. Sollicitatieprocedure

Hoe kun je solliciteren? Wat is de deadline om te reageren? Ook deze info vind je in de vacaturetekst.

Het belang van een grondige vacature analyse

Een vacature goed doornemen is belangrijk voor het nemen van een weloverwogen beslissing om wel of niet te solliciteren naar een bepaalde baan. Dit doe je door goed inzicht te krijgen van de verwachtingen van de werkgever en te beoordelen of dit overeenkomt met jouw vaardigheden, interesses en carrièredoelen.

Een vacature grondig doorlezen voorkomt dat je kostbare tijd besteedt aan het solliciteren naar banen die niet écht bij je passen. Het vinden van je droombaan die bijdraagt aan jouw professionele groei en tevredenheid is uiteindelijk het doel!

Begin bij jezelf

Voordat je een vacature analyseert is het een goed idee om voor jezelf helder te hebben waar je precies naar op zoek bent. Vraag jezelf de volgende dingen eens af:

  • Wat zijn activiteiten waar je van houdt en die je energie geven?
  • Wat zijn je vaardigheden en sterke punten die je kunt toepassen in een professionele context?
  • Waar wil je over vijf of tien jaar staan in carrière?
  • Overweeg de waarden, missie en bedrijfscultuur die het beste bij jou passen.
  • Wil je in een creatieve omgeving, teamgerichte setting of juist zelfstandig werken?
  • Welke taken vindt je interessant en zinvol?
  • In welke industrieën wil je werken?
  • Hoeveel waarde hecht je aan een balans tussen werk en privé?
  • Met wat voor type collega's en leidinggevenden kun je het beste samenwerken?
  • Welke uitdagingen ben je bereid aan te gaan?

Door deze vragen te overdenken krijg je een duidelijker beeld van wat je zoekt in je droombaan. Zo kun je beter gerichte keuzes maken tijdens je zoektocht. Heb je een aantal leuke vacatures op het oog? Lees dan gauw verder waar je op moet letten bij het lezen van de vacature!

Vind je droombaan!

Vacature analyse: hoe lees je een vacature?

Een vacature lezen is één ding, maar hoe analyseer je een vacature grondig? Wat is een vacature die écht bij je past? We hebben een lijst met tips voor je opgesteld!

  1. Lees de functietitel
  2. Analyseer de taken en verantwoordelijkheden
  3. Controleer de functie-eisen
  4. Onderzoek de bedrijfscultuur
  5. Bekijk de arbeidsvoorwaarden
  6. Let op locatie en werktijden
  7. Begrijp de sollicitatieprocedure
  8. Denk aan je persoonlijke ontwikkeling
  9. Leer tussen de regels door te lezen
  10. Neem contact op bij ontbrekende informatie

1. Lees de functietitel

Zorg dat je de functietitel begrijpt. Check dat deze overeenkomt met jouw verwachtingen en doelen.

2. Analyseer de taken en verantwoordelijkheden

Lees aandachtig wat er van je wordt verwacht tijdens je vacatureanalyse. Zijn het taken die je interessant vindt en waar je goed in bent?

3. Controleer de functie-eisen

Voldoe je aan de vereiste vaardigheden, opleiding en ervaring? Zo niet, hoe groot acht je de kans toch uitgenodigd te worden voor een gesprek?

4. Onderzoek de bedrijfscultuur

Let op woorden en zinnen die iets zeggen over de bedrijfscultuur. Bepaal of dit bij je past. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Innovatief - dit duidt op een bedrijf dat waarde hecht aan vernieuwing en nieuwe ideeën.
  • Samenwerking - geeft aan dat het bedrijf teamwork waardeert.
  • Duurzaamheid - dit duidt op een bedrijf dat belang hecht aan milieubewustzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
  • Diversiteit en inclusie - dit geeft aan dat het bedrijf streeft naar een diverse en inclusieve werkomgeving.
  • Leren en ontwikkelen - geeft aan dat het bedrijf investeert in de groei en ontwikkeling van de medewerkers.

5. Bekijk de arbeidsvoorwaarden

Het is belangrijk om kritisch een vacature te lezen. Check of het salaris binnen jouw verwachtingen ligt. Controleer of de secundaire arbeidsvoorwaarden en andere aspecten van de beloning je aantrekken.

6. Let op locatie en werktijden

Is de locatie handig? Zijn de werktijden praktisch? Houd het werk-privé balans waar je naar streeft in je achterhoofd - een langere reistijd betekend minder tijd met familie of voor jezelf.

7. Begrijp de sollicitatieprocedure

Begrijp je hoe je kunt solliciteren? Wat zijn de deadlines?

8. Denk aan je persoonlijke ontwikkeling

Biedt de vacature mogelijkheden voor groei? Kun je je blijven ontwikkelen binnen het bedrijf?

9. Leer tussen de regels door te lezen

Als in de vacature gevraagd wordt naar een stressbestendig persoon kan het zijn dat het bedrijf wat chaotisch is. Het welbekende cliché in veel vacatureteksten "geen 9 tot 5 mentaliteit" kan beteken dat overuren draaien vaak voorkomt.

Wees je daarom bewust van kleine details in de vacaturetekst die veel kunnen zeggen over een organisatie en informeer altijd op een professionele manier of je vermoedens juist zijn.

10. Neem contact op bij ontbrekende informatie

Ontbreekt er informatie? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de werkgever of recruiter. Voorbeeld: er worden geen eisen voor de functie genoemd. Dit vorm je om tot de vraag "Zijn er eisen verbonden aan de functie? Zo ja, welke?".

Is de kans groot dat de antwoorden op je vragen online te vinden zijn? Bekijk dan eerst de bedrijfswebsite of social media van het bedrijf voordat je belt of mailt.

Bekijk nu de leukste vacatures van Monsterboard

Nu je weet hoe je een grondige vacature analyse uitvoert terwijl je op zoek bent naar je droombaan wordt het hoog tijd om in actie te komen! Upload je cv daarom nu bij Monsterboard. Zo reageer je vliegensvlug op de allerleukste vacatures. Daar bovenop krijg je passende vacatures direct in je mailbox bezorgd. Ook kunnen recruiters en werkgevers rechtstreeks contact opnemen met jou.