Hobby's vermelden op je CV

Hobby's vermelden op je CV

Hobby's op je CV

Wat hebben mijn hobby’s met mijn werk te maken zal je misschien denken? Vanuit het oogpunt van de werkgever of recruiter vergroten sommige hobby’s bepaalde karaktereigenschappen en kwaliteiten. Ook geeft het een beter beeld van je persoonlijkheid. Het kan dus heel nuttig zijn om ze te noemen.
 

Wanneer noem je een hobby op je CV?

Het is belangrijk om kritisch te kijken of de hobby iets toevoegt aan je CV. Vertelt het de recruiter iets nieuws of onderstreept het een belangrijke eigenschap? Dan verdient het een plaats op je CV. Raakt het kant noch wal met de kwaliteiten die je nodig hebt voor de baan? Laat de hobby dan achterwegen.
 

Waar zet je hobby's op je CV

Het kopje hobby’s en interesses is een toevoeging op de rest je CV, behandel het ook als extra in de opmaak. Het komt aan het einde van je CV en neemt niet veel ruimte in. Ook als je denkt dat je tien relevante hobby’s hebt, kies er maximaal vier. Anders vraagt je toekomstige werkgever zich misschien af of je überhaupt wel tijd hebt om te komen werken.
 

Niet overdrijven op je CV

Liegen of aandikken is ook onder het kopje hobby’s en interesses niet de bedoeling. Als jij één keer in je leven een proefduik gemaakt hebt, kan je duiken niet echt onder je hobby’s scharen. Het doel van een CV is je sterke punten benadrukken, geen sterke verhalen vertellen. Stel dat je op sollicitatiegesprek mag komen en de interviewer vraagt jou waar je allemaal gedoken hebt? Dan sta je met je mond vol tanden. Bij de recruiter gaan dan meteen alarmbellen af, want als je hier al niet de waarheid over gesproken hebt, wat is er dan nog meer niet helemaal waar?
 

Uniek

Mannen spelen voetbal en vrouwen zijn gek op winkelen. Dat zijn geen hobby’s die iets vertellen over jou als persoon. Maar dat je bijvoorbeeld al vier jaar mee doet aan marathons of in je vrije tijd applicaties bouwt, daar kan een werkgever wat mee. Het vertelt tussen de regels door dat je doorzettingsvermogen hebt of interesse in innovatie. Unieke hobby’s kunnen je een streepje voor geven op andere kandidaten.

Maar je hobby’s zijn niet het belangrijkste onderdeel op je CV. Als een werkgever niet onder de indruk is van je werkervaring en/of opleiding, verandert jouw talent op de kartbaan daar niets aan.