Stage-ervaring: 5 redenen om te stoppen met stage

Zit jij met de gedachte ‘ik vind mijn stage niet leuk’? Lees dan dit artikel om te leren wat je eraan kunt doen.

Als je ergens begint als stagiair weet je meestal niet zo goed wat je kunt verwachten. Het bedrijf lijkt je leuk, je hoopt dat jouw kennis in de praktijk ook wat waard blijkt te zijn en je bent klaar om veel te leren. Maar wat als je stage-ervaring enorm tegenvalt? Wij helpen je een negatieve en positieve stage-ervaring te herkennen. We geven redenen om te stoppen met je stage en tips wat je kunt doen als je jouw stage niet leuk vindt.

De meeste stagiairs halen de eerste dag koffie en krijgen een rotklusje - meestal zodat het team een beetje weet wat voor vlees ze in de kuip hebben. Maar als je in week vijf nog steeds alleen maar de printer mag afstoffen en je verder een beetje verveelt, dan moet je je afvragen of je wel echt iets gaat leren bij het bedrijf. Want een saaie stage waarvan je niks oppikt, is zonde van je tijd.

Stage-ervaring: 5 redenen om te stoppen met een slechte stage

  1. Niemand weet wat je moet doen
  2. Je wordt niet uitgenodigd voor vergaderingen
  3. Je leert niks
  4. Je hebt nog nooit iemand van management gesproken
  5. Niemand onthoud je naam

1. Niemand weet wat je moet doen

Zo af en toe krijg je een klusje, maar niemand weet wat je écht moet doen, welke projecten je bij betrokken gaat worden of wat jouw taken zijn. Het kan zijn dat je collega’s dit doen om te testen hoe proactief je bent. Vraag daarom naar je verantwoordelijkheden en taken tijdens je stage. Als je collega's na wat heen en weer gebel niet verder komen dan 'overige taken' of 'ondersteuning van het team', weet je zeker dat je rol niet helemaal duidelijk is. De kans is groot dat je dan niet veel leert.

2. Je wordt niet uitgenodigd voor vergaderingen

Wekelijks is er een teammeeting, er zijn calls met collega's in andere vestigingen of andere landen en projectmeetings voor de lopende projecten. Iedereen is maar druk met dat vergaderen, behalve jij...

Als jij iedere week wordt uitgekozen om achter te blijven zodat iemand de telefoon kan opnemen, raak je nooit echt betrokken bij het werk. Laat aan je leidinggevende zien dat je geïnteresseerd bent en vraag of je ook een aantal keer bij de meetings aanwezig mag zijn. Al luister je alleen en zeg je niks, door goed te observeren kun je veel leren!

3. Je leert eigenlijk niks

Een stage is bedoeld om je theoretische kennis te leren toe te passen in de praktijk. Praktijkervaring op doen dus! Dit doe je door veel te proberen, af te kijken bij mensen met veel ervaring en zo veel mogelijk te leren. Maar als je weinig te doen hebt op een saaie stage, leer je alleen zo snel mogelijk mailtjes beantwoorden – die toch al zelden binnenkomen.

Laat aan je leidinggevende zien dat je leergierig bent en graag wat opsteekt van je stage. Vraag om duidelijke opdrachten, of vraag aan je collega’s of je ze ergens mee kunt helpen. Zo leer je in ieder geval om proactief te zijn.

4. Je hebt nog nooit iemand van het management gesproken

Natuurlijk lunch jij je eerste dag niet met de CEO van het bedrijf. Maar als je niet meer contact hebt dan met jouw stagebegeleider gaat er iets niet goed. Contact met collega's uit het team waar je mee werkt en de manager van dit team, is toch wel het minimale netwerk dat je op hoort te bouwen tijdens een stage.

5. Niemand onthoud je naam

“Misschien kan Lisa, Sofie, eeehhh Anne dat even doen?” Feit: (grote) bedrijven hebben vaak stagiaires en die wisselen elkaar regelmatig af. Maar als je een paar weken rondloopt en je directe collega's weten nog steeds niet hoe je heet, dan zijn er twee opties:

  1. je hebt écht nog geen indruk gemaakt
  2. ze zijn veelte weinig met jou bezig

In beide gevallen ligt het aan het bedrijf, want jij kunt moeilijk indruk maken als ze zich zo weinig met jou bezighouden.

Eerste hulp bij een slechte en saaie stage-ervaring

Als je jezelf hoort zeggen ‘ik vind mijn stage niet leuk’, kun je een aantal dingen doen om het meeste uit je stage-ervaring te halen:

  1. Doe research naar je stageplek
  2. Wees proactief
  3. Trek aan de bel

1. Doe research naar je stageplek

Doe zorgvuldig research naar je stageplek voordat je begint. Zorg dat je vooraf een helder beeld hebt van de stage en het bedrijf. Vraag tijdens het sollicitatiegesprek naar je werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Kunnen die niet echt benoemd worden? Red flag!

Je kunt ook contact zoeken met oud-stagiaires en eens vragen wat zij van hun stage vonden en wat ze geleerd hebben. Het is heel normaal om deze referenties aan de recruiter of het bedrijf te vragen. Of zoek ze gewoon op online.

2. Wees proactief

Laat aan je stagebegeleider of leidinggevende zien dat je graag wilt werken en leren. Toon je interesse en stel veel vragen. Vraag hem of haar om specifieke opdrachten, of je wellicht ergens bij kunt helpen en of je bij de meetings aanwezig mag zijn. Hoe meer actie je zelf onderneemt om opdrachten uit te voeren en te leren van je stage, hoe meer kans je hebt dat een stagebegeleider je serieus neemt.

3. Trek aan de bel

Als je alles geprobeerd hebt maar de situatie verandert niet, kun je maar beter snel aan de bel trekken. Dat is beter dan met lood in je schoenen naar je stage gaan. Probeer om met je stagebegeleider te praten over je verwachtingen voor de rest van je stage. Of schakel je school in; die hebben vast tips en advies hoe je jouw situatie het beste kunt aanpakken.

Haal het meeste uit je stage-ervaring

Doe wat je kan om een zo positief mogelijke stage-ervaring te hebben. Valt je stage toch tegen en kun je er niks aan veranderen? Maak dan een gratis Monsterboard profiel aan en zoek naar een nieuwe stageplek. Wij sturen de leukste vacatures plus carrière advies door je naar je email, zo kun jij als eerste op die droom stageplek reageren.