Hoe voer ik een netwerkgesprek?
Til je netwerkvaardigheden naar een hoger niveau aan de hand van onze tips!

De juiste mensen benaderen voor een netwerkgesprek en daarbij ook nog eens een goede indruk maken is een hele kunst. Ben je op zoek naar je droombaan, nieuwe zakelijke kansen of wil je gewoon sociale connecties maken? In dit artikel leggen we je uit hoe je vol zelfvertrouwen kunt netwerken zonder angst voor ongemakkelijke stiltes en allerlei andere apen en beren op de weg!
Wat is een netwerkgesprek?
Een netwerkgesprek is een informele ontmoeting met als doel professionele relaties op te bouwen, informatie uit te wisselen en mogelijke carrièrekansen te verkennen. Het zakelijke gesprek is een belangrijk onderdeel van netwerken en kan leiden tot nieuwe zakelijke partners, mentorschappen, baanaanbiedingen of gewoon een breder professioneel netwerk.
Netwerkgesprekken kunnen in verschillende settings plaatsvinden, zoals zakelijke evenementen, conferenties, telefonisch, via online platforms zoals LinkedIn of "gewoon even een kop koffie" op kantoor. Het uiteindelijke doel is om waardevolle relaties op te bouwen en kansen te ontdekken die je anders misschien nooit had gehad.
Hoe kun je een netwerkgesprek voorbereiden?
Om het meeste uit je ontmoeting te halen en een goede indruk achter te laten, is het van belang om wat voorwerk te doen. Maar hoe bereid je je nou voor op een zakelijk gesprek voeren? We hebben het voor je op een rijtje gezet!
- Bepaal je doel
- Onderzoek mogelijke gesprekspartners
- Bereid een elevator pitch voor
- Bedenk gespreksonderwerpen
- Neem je visitekaartje mee
- Denk alvast na over vervolgstappen
- Behoud een positieve houding
1. Bepaal je doel
Bedenk wat je wilt bereiken. Het vaststellen van je doel helpt je om de richting van het gesprek te bepalen.
- Ben je nieuwsgierig naar hoe het is om in een specifieke branche of functie te werken?
- Heb je interesse in een bepaalde baan en ben je benieuwd hoe een typische werkdag in dat veld eruitziet?
- Lijkt het werken bij een bepaald bedrijf je wel wat en ben je benieuwd naar de bedrijfscultuur?
- Ben je op zoek naar advies?
- Wil je gewoon je netwerk uitbreiden?
2. Onderzoek mogelijke gesprekpartners
Wie ken je in je omgeving die jou kan helpen om een stapje dichter bij je doel te komen? Welke mensen kunnen jou in contact brengen met professionals die jou verder kunnen helpen? Leer zoveel mogelijk over de personen met wie je wilt praten door bijvoorbeeld hun LinkedIn profiel of hun website te bekijken. Op deze manier vind je gespreksmateriaal en toon je aan dat je geïnteresseerd bent.
3. Bereid een elevator pitch voor
Maak een kort verhaaltje, ook wel elevator pitch genoemd, waarin je in zo'n 30 seconden vertelt wie je bent en wat je doet. Leer het uit je hoofd maar zorg er natuurlijk voor dat het niet ingestudeerd lijkt!
4. Bedenk gespreksonderwerpen
Denk van tevoren aan mogelijke gespreksonderwerpen die je kunt aansnijden. Bedenk vragen over hun carrière, de branche, recente projecten of advies over specifiek jouw situatie. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Verderop in dit artikel geven we je een aantal goede voorbeeldvragen die je kunt stellen!
5. Neem je visitekaartje mee
Ga je fysiek naar een netwerkgesprek of netwerkevenement? Neem dan altijd je visitekaartje mee zodat je makkelijk contactgegevens kunt uitwisselen!
6. Denk alvast na over vervolgstappen
Bereid je voor op vervolgstappen. Wil je een follow up e-mail sturen? Een vervolgafspraak plannen? Als je weet wat je na het gesprek wilt doen weet je ook beter wat je daarvoor nodig hebt, zoals bijvoorbeeld iemands e-mailadres of telefoonnummer.
7. Houd of ontwikkel een positieve houding
Blijf positief en wees zelfverzekerd! Dit straalt vertrouwen uit en maakt je een prettige gesprekspartner. Als je bijvoorbeeld wanhopig op zoek bent naar een nieuwe baan wil je natuurlijk niet dat je hopeloos overkomt, dus houd het positief!
5 Tips voor tijdens een netwerkgesprek
Ben je goed voorbereid en klaar om je strategieën in de praktijk toe te passen? Lees dan ook onderstaande praktische adviezen en technieken eens door die handig zijn voor tijdens je zakelijke gesprek.
- Wees geïnteresseerd
- Stel open vragen
- Luister goed
- Stel niet te veel vragen
- Wees beleefd
1. Wees geïnteresseerd
Het allerbelangrijkste dat je voor ogen dient te houden tijdens een netwerkgesprek is dat je oprecht geïnteresseerd over wilt komen. Stel je vragen dus niet uit formaliteit, maar omdat het antwoord jou écht iets oplevert!
2. Stel open vragen
Door open vragen te stellen geef je de ander de ruimte om net zoveel informatie te verstrekken als ze willen in plaats van alleen "ja" en "nee". Open vragen beginnen met een vraagwoord zoals waarom, wanneer, hoe, wat en wie.
3. Luister goed
Ook belangrijk tijdens een netwerkgesprek is om goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Je kunt je vragen nog zo goed voorbereiden maar als je vervolgvragen de plank misslaan of je herhaalt wat al gezegd is dan laat je duidelijk blijken dat je met je hoofd er niet bij bent.
4. Stel niet te veel vragen
Waak ervoor dat je de ander overlaadt met vragen! Alleen maar vragen beantwoorden is voor niemand prettig, dus zorg ervoor dat het gesprek over zowel jou én de ander gaat.
5. Wees beleefd
Ontmoet je iemand voor de eerste keer? Dan kun je je misschien afvragen of je deze persoon met "jij" of "u" moet aanspreken. In principe is hier geen vaste regel voor, maar bij twijfel raden wij je aan om met u te beginnen. De ander zal dan vanzelf aangeven of tutoyeren oké is of niet.
Je nieuwe baan wacht op je!
Goede vragen voor een netwerkgesprek
Het stellen van goede vragen tijdens een netwerkgesprek helpt je om informatie te verzamelen, diepgaande gesprekken te voeren en een sterke indruk achter te laten. Hieronder vind je een aantal vragen die we voor je bedacht hebben:
1. Vragen over de ander
- "Kunt u me vertellen over uw carrière en hoe u gekomen bent waar u nu bent?"
- "Welke stappen heeft u gezet om tot deze functie te komen?"
- "Hoe bent u aan deze baan gekomen?"
2. Vragen over de functie
- "Wat zijn concreet de werkzaamheden/verantwoordelijkheden van deze functie?"
- "Hoe ziet uw werkweek eruit?"
- "Welke opleidingen zijn noodzakelijk voor deze functie?"
- "Bent u betrokken bij interessante projecten op dit moment?"
- "Wat zijn voorbeelden van uitdagingen waar u mee te maken hebt in uw werk, en hoe gaat u hiermee om?"
3. Vragen over het bedrijf en de branche
- "Kunt u iets vertellen over de cultuur binnen het bedrijf of de branche?"
- "Welke adviezen zou u iemand geven die aan het begin van zijn/haar carrière staat in deze sector?"
- "Hoe ziet u de toekomst van deze branche over vijf of 10 jaar?"
- "Heeft u aanbevelingen voor boeken, artikelen of evenementen die kunnen helpen om mijn kennis te vergroten?"
4. Vragen over jou
- "Wat is uw advies over mijn cv?"
- "Wat vindt u van het beeld dat ik heb van de branche/het bedrijf/de functie?"
- "Hoe schat u mijn kansen binnen deze branche?"
5. Vragen ter afsluiting
- "Wat is de beste manier om in contact te blijven met u na dit gesprek?"
- "Is er iets anders dat ik zou moeten weten of vragen waarvan u denkt dat het belangrijk is?"
- "Heeft u nog adviezen voor mijn volgende netwerkgesprekken?"
- "Is er iemand of zijn er meerdere mensen in uw netwerk met wie ik nog eens verder zou kunnen praten?"
- "Mag ik uw naam gebruiken in een eventueel vervolggesprek?"
Monsterboard tip: onthoud dat het belangrijk is om tijdens het netwerkgesprek goed naar de antwoorden te luisteren en vervolgvragen te stellen om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan!
Netwerken is niet alleen een manier om professionele connecties te maken, maar ook een uitgelezen kans om te leren, te groeien en te inspireren. Dus ga eropuit, stel de juiste vragen en deel jouw unieke verhaal. In welk vakgebied je ook werkzaam bent of wilt zijn, onderschat nooit de kracht van een goed netwerkgesprek!
Vind de leukste werkgevers via Monsterboard
Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om je netwerkgesprek skills in de praktijk te brengen? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo vind je de leukste potentiële werkgevers om mee te netwerken en reageer je met één druk op de knop op de leukste vacatures. Ook ben je zo direct zichtbaar voor werkgevers en recruiters. Hartstikke handig dus!