Hoe maak ik een goede indruk bij mijn sollicitatiegesprek?

Hoe maak ik een goede indruk bij mijn sollicitatiegesprek?

Een positieve eerste indruk bij een sollicitatiegesprek

Een eerste indruk maak je maar één keer, zorg dus dat hij goed is. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. De eerste twee á drie minuten die je tijdens je sollicitatiegesprek of interview doorbrengt, zijn bepalend hoe jullie het gesprek voortzetten. Je gesprekspartner vormt zich in die tijd al een beeld van je dat je in de loop van het gesprek niet snel meer ongedaan maakt.

Een goede eerste indruk maak je zo:

Je bent op tijd
Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je op tijd aanwezig bent, zo'n tien minuten voor het gesprek begint. Als je bang bent dat je de reisduur niet goed kunt inschatten, maak dan van tevoren een proefrit. Mocht de route problemen met zich meebrengen, dan kun je daar rekening mee houden.

Je outfit klopt
Je gesprekspartner zal je waarschijnlijk eerder zien dan horen. Weten wat als passende kleding wordt ervaren zou je weleens een voorsprong op de concurrentie kunnen geven, zonder dat je daar ook maar iets voor hebt hoeven te zeggen.

Goede manieren zijn vanzelfsprekend
Ben vanaf het moment dat je de deur opent beleefd. Wees ook voordat je bij de vergaderruimte bent of je gesprekspartners hebt ontmoet goedgemanierd en beleefd naar receptiemedewerkers en ander personeel. Jullie zouden over een paar weken best wel eens collega’s kunnen zijn. Dit is ook een goed moment om te controleren of je geen last hebt van een hese stem. Probeer te ontspannen en werk aan je zelfvertrouwen voordat het sollicitatiegesprek begint.

Je weet niet hoe de structuur van de organisatie in elkaar steekt of wie invloed heeft op het wervingsproces, dus behandel iedereen gelijk. De receptioniste zou zomaar eens een relatie kunnen hebben met je gesprekspartner, waardoor ze een grote invloed op jouw toekomst kan hebben. Je lichaamstaal en handdruk zijn van essentieel belang voor een juiste indruk. Let erop dat je oogcontact niet vermijdt, dat je blik niet nerveus van links naar rechts gaat en dat je niet met je kleding of met je ritssluiting speelt.

 

De juiste voorbereidingen

Sollicitatiegesprekken worden vaak als eng, intimiderend en stressvol ervaren. Het is net een toneelstuk, waarbij je gesprekspartners het publiek vormen en jij de hoofdrolspeler bent; je staat er helemaal alleen voor. Laat je daardoor niet ontmoedigen, maar onthoud waarom je er bent. Bedenk daarom van tevoren welke je sollicitatievragen je kunt verwachten, wat je over jezelf wilt vertellen en wat je over het bedrijf en de functie wilt weten. Je zult merken dat een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek wonderen doet en je een stuk meer ontspannen bent.
  

Straal positiviteit uit

Als je een goede indruk wilt achterlaten is niets zo belangrijk als een positieve uitstraling. Heb je op weg hier naar toe uren in de file gestaan? Of had je trein vertraging en miste je daarna elke overstap? Schud het van je af en probeer niets van je frustraties te laten merken. Glimlach af en toe en toon interesse voor datgene wat je verteld wordt. Door vragen te stellen laat ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Laat je niet negatief uit over je huidige werkgevers, oud-collega’s of situaties uit het verleden. Laat zien dat je bij dit bedrijf solliciteert omdat je een positieve stap wil zetten in je carrière, niet omdat je vlucht voor een baan waar je het niet naar je zin hebt.