Skip to main content

Hoe maak ik een goede indruk bij mijn sollicitatiegesprek?

Hoe maak ik een goede indruk bij mijn sollicitatiegesprek?

Een positieve eerste indruk bij een sollicitatiegesprek

Iemand afrekenen op de eerste indruk is niet netjes. Toch doet bijna iedereen dat regelmatig, bewust of onbewust, zijn de meesten hier schuldig aan. Je weet niet hoeveel talent iemand heeft, als je alleen kijkt naar hoe iemand er uit ziet. Maar omdat we allemaal weten dat een eerste indruk wél meteen een beeld geeft, is het belangrijk om hier rekening mee te houden als je op sollicitatiegesprek gaat of je eerste werkdag hebt. Als je onverzorgd op het gesprek verschijnt, had je beter thuis kunnen blijven.
 

Een goede eerste indruk maak je zo:

Je bent op tijd
Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je op tijd aanwezig bent, zo'n tien minuten voor het gesprek begint. Als je bang bent dat je de reisduur niet goed kunt inschatten, maak dan van tevoren een proefrit. Mocht de route problemen met zich meebrengen, dan kun je daar rekening mee houden.

Je outfit klopt
Je gesprekspartner zal je waarschijnlijk eerder zien dan horen. Weten wat als passende kleding wordt ervaren zou je weleens een voorsprong op de concurrentie kunnen geven, zonder dat je daar ook maar iets voor hebt hoeven te zeggen.

Goede manieren zijn vanzelfsprekend
Ben vanaf het moment dat je de deur opent beleefd. Wees ook voordat je bij de vergaderruimte bent of je gesprekspartners hebt ontmoet goedgemanierd en beleefd naar receptiemedewerkers en ander personeel. Jullie zouden over een paar weken best wel eens collega’s kunnen zijn. Dit is ook een goed moment om te controleren of je geen last hebt van een hese stem. Probeer te ontspannen en werk aan je zelfvertrouwen voordat het sollicitatiegesprek begint.

Je weet niet hoe de structuur van de organisatie in elkaar steekt of wie invloed heeft op het wervingsproces, dus behandel iedereen gelijk. De receptioniste zou zomaar eens een relatie kunnen hebben met je gesprekspartner, waardoor ze een grote invloed op jouw toekomst kan hebben. Je lichaamstaal en handdruk zijn van essentieel belang voor een juiste indruk. Let erop dat je oogcontact niet vermijdt, dat je blik niet nerveus van links naar rechts gaat en dat je niet met je kleding of met je ritssluiting speelt.

 

De juiste voorbereidingen

Sollicitatiegesprekken worden vaak als eng, intimiderend en stressvol ervaren. Het is net een toneelstuk, waarbij je gesprekspartners het publiek vormen en jij de hoofdrolspeler bent; je staat er helemaal alleen voor. Laat je daardoor niet ontmoedigen, maar onthoud waarom je er bent. Bedenk vooraf wat je wilt zeggen en vragen, en blijf vooral rustig. Door je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek zorg je dat je genoeg weet over jezelf, de functie en de organisatie om zonder stamelen de gangbare vragen te beantwoorden. Dat zou je gerust moeten stellen.
 

Straal positiviteit uit

Probeer tijdens de eerste paar minuten zo positief mogelijk te zijn, over alles. Ook al heb je de verschrikkelijkste rit ooit achter de rug, probeer het niet te laten merken. Vergeet niet om regelmatig te lachen en interesse te tonen in de vragen die je worden gesteld.

Als er naar je huidige of vorige functie wordt gevraagd, schilder je werkgever dan niet negatief af, ook al wil je er graag weg. Laat ze zien dat je daar bent omdat je de vacature als een carrièremove ziet, niet omdat je ontevreden bent over je huidige baan.
Een positieve houding is de beste indruk die je achter kunt laten.