Millennial, generatie Z of patatgeneratie? Dit betekent het voor je loopbaan
Als je tussen 1980 en 1995 bent geboren, ben je een millennial. Dan heb je vast wel eens gehoord dat je lui en verwend bent en niet kunt omgaan met tegenslagen. Voor 1980 geboren? Dan mag je jezelf tot de patatgeneratie rekenen. Ofwel de pragmatische generatie, alles is mogelijk en the sky is the limit. En als je je herkent in de omschrijving digital native en multitasker, dan hoor je bij generatie Z! Leuk om te weten bij welke generatie je hoort, maar wat betekent dit eigenlijk voor je positie op de arbeidsmarkt?
Patatgeneratie (1970 – 1985)
In de jaren ‘80 was er langdurige werkloosheid en dat weet jij nog maar al te goed. Een vaste baan hebben was voor jou het allerbelangrijkste en veel generatiegenoten hebben mooie carrières gemaakt. Toen jij begon met werken was het de tijd van de vaste contracten, goede pensioenvoorzieningen, mooie salarissen en leuke secundaire arbeidsvoorwaarden. Het grootste gevaar voor de patatgeneratie is op dit moment de burn-out. De carrière is in volle gang, de kinderen vragen aandacht en die combinatie is niet altijd even makkelijk.
Een oplossing voor de generatie patat is ontspanning. Een sabbatical, eindelijk die mooie wereldreis of simpelweg meer tijd voor je kinderen of hobby’s, het is nu makkelijker dan ooit om te doen. Werkgevers hebben er over het algemeen nu alle begrip voor, de millennials doen het namelijk ook volop!
Millennials (1980 – 1995)
Je bent waarschijnlijk begonnen met werken tijdens de economische crisis. Of je bent nog niet zo lang geleden begonnen met je eerste baan. Het betekent hoe dan ook dat je werkt in een tijdperk waarin vaste contracten schaars zijn en de startsalarissen over het algemeen niet zo hoog. Je moet hard je best doen om aan het werk te blijven en je zal misschien wel van tijdelijk contract naar tijdelijk contract gaan. Steeds meer millennials gaan daarom freelancen. Dé manier om zelf te bepalen wanneer en waar je werkt. Je vindt het ook belangrijk om voldoening uit je werk te halen en jezelf te ontwikkelen. Geld is daarbij niet onbelangrijk, maar zeker niet het belangrijkste.
Ben je liever wel in vaste dienst? Dan komen er voor jou waarschijnlijk betere tijden aan. Millennials zijn over het algemeen flexibel, ondernemend, slim, jong en creatief. En daar staan werkgevers in de krappe arbeidsmarkt van nu voor in de rij!
Twijfel je of je wel op de juiste werkplek zit? Je bent niet de enige! Wij geven je advies en concrete tips over hoe je met een dertigersdilemma kunt omgaan.
Generatie Z (1990 – 2000)
Je begint nét aan je loopbaan of aan je eerste bijbaan. Die heb je misschien wel gekregen door te videosolliciteren, of te solliciteren via social media. Voor jou de normaalste zaak van de wereld, voor de werkgever nog niet altijd. De generatie Z is voor het bedrijfsleven nog best een uitdaging. Andere zaken die voor jou vanzelfsprekend zijn, zoals een goed salaris en werken op flexibele plekken met flexibele tijden, zijn dit nog niet altijd voor werkgevers. Ze willen je dolgraag hebben, maar kunnen je misschien nog niet bieden wat je zoekt.
Gelukkig heb je nog alle tijd om die ene geweldige baan te zoeken, de arbeidsmarkt is gunstig en er zijn volop kansen voor digital natives. Geduld is voor jou het toverwoord, je droombaan is dichtbij!
Vind de leukste vacatures bij Monsterboard
Ongeacht je generatie, een leuke baan willen we allemaal! Toch? Vind die leuke baan via Monsterboard. Maak een profiel aan, ontvang passend werkadvies, interessante vacatures en scroll zelf ook door ons grote aanbod aan vacatures.