Hier kan je op letten bij stiekem solliciteren: 5 tips

Heb je al een baan, maar je bent aan het solliciteren naar een nieuwe uitdaging? Veel mensen komen in hun leven wel eens in deze positie terecht. Naast een drukke werk- en sociale agenda is het soms lastig om tijd te vinden om te zoeken naar leuke vacatures en om daadwerkelijk te solliciteren. We moeten immers ook nog boodschappen doen, koken, een huishouden runnen, sporten, naar muziekles en noem maar op. Laten we eerlijk zijn, we maken ons daarom wel eens schuldig aan stiekem solliciteren tijdens werktijd.

Wel wil je natuurlijk geen slapende honden wakker maken. Solliciteren zegt nog niet dat je daadwerkelijk weggaat en we snappen daarom dat je dit nog even niet aan de grote klok wil hangen op werk. Deze tips kunnen je helpen bij ander werk zoeken terwijl je werkt en zonder dat het zichtbaar is voor jouw collega’s en manager.

1. Schat je werkgever goed in

Is het wel echt nodig dat stiekem solliciteren? Kan je niet gewoon eerlijk zijn? Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is, is het aan te raden om er eerlijk over te zijn wanneer je wilt gaan solliciteren naar een nieuwe baan. Je hoeft niet bang te zijn, je hoeft je niet in bochten te wringen en jouw baas kan je zelfs steunen en helpen in de zoektocht. Veel bedrijven hebben zelfs HR functies die personeel helpen in een mooie externe nieuwe stap. Want ondanks dat het soms even slikken is voor werkgevers wanneer iemand weg wilt gaan, is het voor hen alleen maar goed om het snel te weten. Zo kan er tijdig goede vervanging worden geregeld.

2. Thuiswerken

Zit je nog in de onzekere stiekeme fase? Hoe slim is het dan om de zoektocht over de jobboard vooral te doen wanneer je thuis werkt. Niemand die met je meekijkt en je pauze kun je hier dan bijvoorbeeld mooi voor gebruiken! Wel is het slim om privé te browsen in je zoektocht naar vacatures. Waarom? Google is slim en presenteert advertenties op basis van jouw zoekgedrag. Door incognito te browsen ben je het voor dat je op kantoor iets met een collega aan het uitwerken bent en er allemaal monsterboard vacatures worden worden geadverteerd terwijl je aan het surfen bent over internet.

3. Gebruik je privé e-mail

Gewoon om er zeker van te zijn dat je mailverkeer niet in de gaten wordt gehouden, is het verstandig om je privé e-mailadres te gebruiken. Daarbij zit een ongeluk in een klein hoekje. Je kunt zomaar iets naar de verkeerde versturen. Wie weet heet de recruiter ook wel Dennis, net zoals jouw manager. Laat je nu net te snel een Dennis hebben aangeklikt en op verzenden hebben gedrukt. Wees dit voor door gewoon lekker je privé e-mailadres te gebruiken bij stiekem solliciteren.

4. Denk aan je outfit

Bij sollicitatiegesprekken besteden we nog even wat meer aandacht aan wat we aantrekken. Toch? Je wilt representatief zijn, goed overkomen en soms ook opvallen. Denk er wel aan dat wanneer jij ineens in een hele andere outfit als normaal verschijnt op werk, zoals bijvoorbeeld een pak in plaats van een spijkerbroek, er een grote kans is dat je vragen en opmerkingen krijgt van jouw collega’s. Onze tip zou zijn om je kleding mee te nemen en aan te trekken buiten je werkomgeving. Tenzij je totaal comfortabel bent in je sollicitatie outfit natuurlijk, want je moet vooral jezelf kunnen zijn op werk . ‘Dit is ook wie ik ben’, is ook een antwoord!

5. Plan je sollicitatiegesprekken handig in

Om te voorkomen dat je je op werk in allerlei bochten moet wringen om op tijd bij een sollicitatiegesprek aanwezig te zijn zonder dat iemand het doorheeft, is het slim om je gesprekken buiten werktijd te plannen. Voordelig, want zo hoef jij je ook niet schuldig te voelen dat je jouw werkuren besteedt aan de gesprekken. Heb je meerdere gesprekken? Probeer ze dan op één dag te plannen. Dan kan je én goed vergelijken en je kunt bijvoorbeeld een dag vrij nemen. Focus is key, want wanneer je ergens goed aandacht aan geeft, haal je er het meeste uit!

Welke baan past bij mij?

Vraag jij je dat wel eens af? Kan je wel wat hulp gebruiken in de zoektocht naar die passende baan waar je écht plezier in gaat hebben? Bij stiekem solliciteren ben je op jezelf aangewezen. Door goed na te denken wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt, kan je erachter komen wat voor functies en vakgebieden er goed bij je passen. Je hebt veel testen die jou kunnen helpen om erachter te komen welke baan er bij jou past. Of lees wat je kunt doen om die leuke nieuwe job te vinden!

Laat Monsterboard je helpen

Stiekem solliciteren hoef je niet alleen te doen. Monsterboard helpt je graag met het aanreiken van vacatures en carrière advies. Maak een profiel aan, upload jouw cv en wij denken graag met je mee. Voor je het weet heb je verschillende toffe vacatures waar je op kunt solliciteren.

Video Embed URL