Tips voor een goede sollicitatiebrief

Tips voor een goede sollicitatiebrief

“Btw: kep mn cv bijgevoegd. Hoop dat jullie me asap bll. Kmp. Thnx, cya!”

Zo bont zul je het niet tegenkomen in een sollicitatiebrief, maar met het sms'en, Whats app'en, texten en Telegrammen sluipen foutjes er snel in. Dit verkleint echter de kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Een recruiter verwacht in de meeste gevallen dat jij foutloos Nederlands kan spreken en schrijven en dat je een beetje je best doet om een correcte sollicitatiebrief te schrijven. Daarom 11 tips voor een goede sollicitatiebrief!

11 tips voor je sollicitatiebrief 

 1. Geen chattaal of afkortingen gebruiken in een brief. Dat wordt als slordig ervaren. Schrijf dus ‘in plaats van’, in plaats van de afkorting ipv!
   
 2. Hou het kort - Drie tot vijf alinea’s is een geschikte lengte voor een sollicitatiebrief. Maak hem beslist niet langer. En eigenlijk ook niet korter, want in twee alinea’s kun je amper een goede motivatie geven.
   
 3. Enthousiasme - Werkgevers vinden het belangrijk om gemotiveerde kandidaten te hebben. Maak duidelijk waarom jij zo graag op deze vacature solliciteert. Het bedrijf moet zich bijzonder voelen.
   
 4. Laat zien dat je geschikt bent - Bedenk dat de lezer van je brief jou nog helemaal niet kent. Leg uit waar je kwaliteiten liggen in relatie tot de functie.
   
 5. Gebruik witregels – Bij een online sollicitatie is het gangbaar om je alinea’s te scheiden door een lege regel: een witregel. Dat leest een stuk prettiger.
   
 6. Uitnodigende afsluiting – Nodig jezelf in je laatst zin uit voor een vervolggesprek. Dat is zeker niet onbeleefd, al ligt het er wel aan hoe je het verpakt. Hou het neutraal door ook het voordeel voor het bedrijf duidelijk te maken.
   
 7. Niet te lange zinnen - Lange zinnen lezen over het algemeen moeilijker, maar te veel korte zinnen achter elkaar leest ook niet prettig. Probeer daarom het ritme een beetje af te wisselen.
   
 8. Geen ‘deftige’ woorden! - Veel mensen hanteren op papier ineens heel ander taalgebruik dan ze in de gewone omgang doen. Natuurlijk pas je je stijl in je brief enigszins aan en schrijf je iets formeler. Maar al te oubollig taalgebruik moet je vermijden.
   
 9. Tutoyeer niet - Gebruik altijd geachte in je aanhef en spreek de lezer met u aan. Tutoyeer alleen als de aard van het bedrijf het toelaat of je de recruiter al gebeld hebt over de sollicitatie en er in dat gesprek Je en Jij werd gebruikt.
   
 10. Print je brief – Het is verstandig om je sollicitatiebrief een keertje te printen voordat je hem verstuurt. Op papier zie je sneller een typefout dan op een beeldscherm.
   
 11. Laat hem altijd lezen - Hoe goed je ook in taal bent, een typefoutje is snel gemaakt. Laat je brief daarom altijd aan iemand anders lezen. Daarmee kun je meteen controleren of de boodschap duidelijk overkomt.