Gat in CV? Zo ga je ermee om
Heb je een tijdje niet gewerkt vanwege ziekte of een wereldreis? Lees dan verder om te leren hoe je gaten in je cv opvult.

Het Curriculum Vitae is jouw persoonlijke verkoopbrochure en geeft werkgevers een eerste indruk over wie je bent en wat je kunt. Het is belangrijk dat je met trots en zelfvertrouwen je cv kan presenteren. Maar wat als er een gat in je cv zit? Dit hoeft geen probleem te zijn, als je het op de juiste manier aanpakt. Maak je geen zorgen: als jij de geschikte match bent voor de functie, dan verandert een pauze in je carrière daar niks aan!
Wanneer heb je een gat in cv?
Als je langer dan vier maanden werkloos bent geweest, spreken we van een gat in je cv. Door de veranderende arbeidsmarkt komen gaten in cv's steeds vaker voor. Toch zal het werkgevers en recruiters opvallen, dus het is slim om hierop te anticiperen en een uitleg te geven. Een gat op je cv is pas een probleem als je er geen verklaring voor kunt geven.
Redenen voor een gat in cv
Een gat op je cv kan natuurlijk verschillende redenen hebben. De één heeft een lange reis gemaakt of als vrijwilliger gewerkt. Anderen hebben noodgedwongen een tussenperiode gehad door ontslag of arbeidsongeschiktheid. Als je langdurig ziek bent geweest, ben je niet verplicht om dit te noemen. Maar wij raden je aan om altijd eerlijk te zijn en nooit te liegen op je cv.
Voorbeelden van redenen voor een gat in je cv:
- Ziekte, fysiek of mentaal
- Burn-out
- Zorgverlof
- Zorg voor kinderen
- Wereldreis
- Studie of cursus
- Sabbatical
- Moeite met het vinden van werk
Hoe leg je een gat in cv uit? 6 tips
Wanneer je weer aan het werk wilt, is het belangrijk dat je goed uitlegt waarom je een tijd niet hebt gewerkt. Want een gat in je cv is helemaal niet erg, zolang je maar goed onderbouwd waar het gat vandaan komt en je geen lege cv hebt. Hieronder enkele tips over hoe je dit aanpakt:
- Eerlijkheid duurt het langst
- Benoem je activiteiten
- Laat geen ruimte voor vragen
- Laat je ontwikkeling naar voren komen
- Heb vertrouwen in jezelf
- Maak een vaardigheden cv
1. Eerlijkheid duurt het langst
Veel mensen hebben de neiging om niet helemaal eerlijk te zijn over een gat in het cv. Dat lijkt een logische reactie, je wilt jezelf immers zo goed en krachtig mogelijk presenteren. Ga geen baan verzinnen die je niet hebt gehad. Ook is het niet slim om je vorige werk nog als huidige baan in te vullen. Een recruiter hoeft maar een belletje te plegen voor een referentie en je valt door de mand. Laat je cv dus zoals hij is, zo eerlijk mogelijk.
De manier waarop je met een tussenperiode omgaat zegt uiteindelijk veel over hoe je naar jezelf kijkt. En hoe eerlijker je naar jezelf en naar anderen bent, hoe krachtiger dat uiteindelijk zal overkomen bij je gesprekspartners, wat de kans op de baan aanzienlijk vergroot.
2. Benoem je activiteiten
Als je een periode zonder werk hebt gezeten maar wel actief op zoek was, vermeld dan op je cv dat je die periode zoekende was naar een baan. En benoem relevante activiteiten die je ondernomen hebt om jezelf te ontplooien.
Bijvoorbeeld het plannen en organiseren van activiteiten; vaardigheden die je in een baan als dagbesteding begeleider goed kunt gebruiken. Ook tijdens een wereldreis ben je wellicht in situaties terecht gekomen die jouw soft skills hebben versterkt.
3. Laat geen ruimte voor vragen
Wanneer je een groot gat laat vallen op je cv, laat dit ruimte voor vragen van de werkgever. Hij kan dan denken dat je een periode had waarin je niets deed terwijl je in werkelijkheid hard werkte aan je carrière en deelnam aan netwerkbijeenkomsten en vakinhoudelijke cursussen. Wanneer je eerlijk uitkomt voor de situatie, zegt dat iets over jouw kracht.
4. Laat je ontwikkeling naar voren komen
Ook al heeft je cv een gat waar je niet tevreden mee bent, probeer altijd op zoek te gaan naar datgene wat je gedurende de werkloze tijd hebt ontwikkeld en neem dit inzicht ook mee naar een sollicitatiegesprek. Een gat in je cv betekent nog geen gat in je persoonlijke ontwikkeling. Kortom: laat zien wat je geleerd hebt tijdens de periode dat je niet hebt gewerkt.
5. Heb vertrouwen in jezelf
Ook al is de tussenpozen veroorzaakt door vervelende omstandigheden, zoals een burn-out, ziekte of ontslag, geef dit wel aan. In het geval van een burn-out: vertel ook hier weer wat je ervan geleerd hebt. Waarom belandde je in een burn-out? En hoe voorkom je dat het weer gebeurt?
Op een open en zakelijke manier kun je laten zien dat je de baan aankunt. Daarnaast is het ook belangrijk om niet negatief te praten over je vorige werkgever: laat zien dat je professioneel omgaat met jouw werkverleden. Ook als jullie allesbehalve goed uit elkaar zijn gegaan. Je nieuwe baan heeft hier niets meer mee te maken.
6. Maak een vaardigheden cv
Je kan er ook voor kiezen om een cv op basis van vaardigheden te maken, in plaats van een cv waar werkervaring centraal staat. Dan leg je de nadruk op je kwaliteiten, in plaats van op je werkverleden. Eventuele gaten in je cv zullen dan minder de aandacht trekken.
Laat een gat in je cv je niet tegenhouden
Laat pauzes in jouw carrière je er niet van weerhouden om te solliciteren! Focus op je nieuwe baan en je kwaliteiten, niet op omstandigheden waar je nu geen invloed meer op hebt. Wil je het solliciteren makkelijker maken? Maak dan nu een profiel aan op Monsterboard. Zo kun je interessante vacatures snel opslaan en krijg je relevante, nieuwe vacatures direct in je mailbox. Bovendien kan je digitale cv gevonden worden door recruiters en topwerkgevers!