Hoe ga je om met een gat in je cv?

Hoe ga je om met een gat in je cv?

Het Curriculum Vitae is jouw persoonlijke verkoopbrochure en geeft werkgevers een eerste indruk over wie je bent en wat je kan. Het is belangrijk dat je met trots en zelfvertrouwen je cv kan presenteren. Maar wat als er gaten in je cv zitten? Dit hoeft geen probleem te zijn, als je het op de juiste manier aanpakt.

Wanneer spreek je van een gat in je cv?
Als je langer dan drie maanden geen betaald werk hebt gehad, zal dat werkgevers opvallen en is het slim om hierop te anticiperen. Een gat op je cv kan verschillende redenen hebben. De één heeft een lange reis gemaakt of louter als vrijwilliger gewerkt. Anderen hebben noodgedwongen een tussenperiode door ontslag of arbeidongeschiktheid. In alle gevallen is er maar één manier om er mee om te gaan: er eerlijk over zijn.

Eerlijk duurt het langst
Veel mensen hebben de neiging om niet helemaal eerlijk te zijn over een gat in het cv. Dat lijkt een logische reactie, je wilt jezelf immers zo goed en krachtig mogelijk presenteren. De manier waarop je met een tussenperiode omgaat zegt uiteindelijk veel over hoe je naar jezelf kijkt. En hoe eerlijker je naar jezelf en naar anderen bent, hoe krachtiger dat uiteindelijk zal overkomen bij je gesprekspartners, wat de kans op de baan aanzienlijk vergroot.

Benoem je activiteiten
Als je een periode zonder werk hebt gezeten maar wel actief op zoek was, vermeld dan op je cv dat je die periode zoekende was naar een baan als bijvoorbeeld administrateur. En benoem relevante activiteiten die je ondernomen hebt om jezelf te ontplooien. Ook tijdens een wereldreis ben je wellicht in situaties terecht gekomen die jou versterkt hebben. Laat zien wat je geleerd hebt tijdens het gat op je cv.

Laat geen ruimte voor vragen
Wanneer je een groot gat laat vallen op je cv, laat dit ruimte voor vragen van de werkgever. Hij kan dan denken dat je een periode had waarin je niets deed terwijl je in werkelijkheid hard werkte aan je carrière en deelnam aan netwerkbijeenkomsten en vakinhoudelijke cursussen. Wanneer je eerlijk uitkomt voor de situatie, zegt dat iets over jouw kracht.

Laat je ontwikkeling naar voren komen
Ook al heeft je cv een gat waar je niet tevreden mee bent, probeer altijd op zoek te gaan naar datgene wat je gedurende de werkloze tijd hebt ontwikkeld en neem dit inzicht ook mee naar een sollicitatiegesprek. Een gat in je cv betekent nog geen gat in je persoonlijke ontwikkeling!
Je kan er ook voor kiezen om een cv op basis van vaardigheden te maken, in plaats van een cv waar werkervaring centraal staat. Dan leg je de nadruk op je kwaliteiten, in plaats van op je werkverleden. Een gat in je cv zal dan minder de aandacht trekken.De MonsterCoach
Gertjan van Oldenborgh