Wet Flexibel Werken: 5 Tips Voor Efficiënt en Flexibel Werken

De werknemer van de toekomst is een flexwerker! In dit artikel leggen we uit hoe je binnen de kortste keren een pro in flexibel werken wordt!

Vroeger hadden Nederlanders weinig te zeggen over hun werkomstandigen. Iedere ochtend werd van hen verwacht dat zij op tijd op hun kantoor verschenen. Om 9 uur ‘s ochtends naar binnen, om 5 uur ‘s middags weer naar huis. Dat was de norm, totdat flexwerken werd geïntroduceerd in de wet. Flexibel werken is een eitje met de handige tips van Monsterboard.

Wat is flexibel werken?

Flexibel werk, soms ook wel flexwerken genoemd, is een moderne vorm van werken waarbij werknemers zeggenschap hebben over hun werktijden, werkduur en werklocatie. Een flexwerker bepaalt niet alleen wanneer hij of zij aan de slag gaat tijdens een werkdag, maar ook waar ze aan de slag gaan en voor hoe lang. Die vrijheid maakt hen productiever en gelukkiger.

Flexwerken zoals wij het inmiddels kennen ontstond in het jaar 2000 met de invoering van de wet flexibel werken (WFW). Op 19 februari werd de wet door Koningin Beatrix verkondigd. De wet houdt in dat werknemers in Nederland recht hebben op het aanpassen van hun arbeidsduur, arbeidstijd en arbeidsplaats. In 2016 werd deze wet verder verfijnd.

Het aantal flexwerkers in Nederland is al een aantal jaar aan het stijgen. Volgens een recent onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) kwam het percentage van flexwerkers in 2019 uit op zo’n 34% van de arbeidsmarkt. Tijdens de pandemie werd flexwerken verder genormaliseerd: flexwerkplekken werden een populair alternatief voor het kantoor.

Wat zijn de voordelen van flexibel werken?

Er zijn verschillende vormen van flexibel werken en iedere vorm heeft zo zijn voordelen. Als het plotseling lekker weer wordt kan een flexwerker besluiten zijn werkzaamheden uit te stellen. Als het bakken uit de hemel valt kunnen flexwerkers ervoor kiezen om die dag vanuit huis te werken. Ook is flexibel werk gunstig voor werknemers met kinderen, ouderen of een beperking.

Er zijn echter wel een paar dingen waar flexwerkers rekening mee moeten houden. Flexwerkers bepalen de tijd waarop ze werken, maar werkgevers bepalen de hoeveelheid werk die werknemers wekelijks moeten verrichten. Ook moeten flexwerkers rekening houden met collega’s op kantoor en klaarstaan als hun team iets van hen nodig heeft.

Een succesvolle flexwerker is verstandig met de vrijheid die flexwerken hen aanbiedt. Zonder constante toezicht van een supervisor kunnen flexwerkers achter te lopen met hun werkzaamheden. Toch beroepen veel organisaties dat de diverse vormen van flexibel werken een positieve invloed uitoefenen op productiviteit, volgens KPN het gevolg van meer medewerkers welzijn tot minder verzuim. Deze 5 tips helpen je een succesvolle flexwerker te worden.

1. Maak goede afspraken met je collega's

Lang niet iedere werkgever is even bekend met flexwerken. Als flexwerken niet echt gebruikelijk is binnen jouw organisatie, zorg dan dat je je werkgever goed informeert van zowel de consequenties als de voordelen van het flexwerken. Begin je aan een nieuwe functie? Bespreek je mogelijkheden voor je aan de arbeidsvoorwaarden begint; zo weten werkgevers waar ze aan toe zijn.

Wie werkt in teamverband moet rekening houden met zijn collega’s. Als je niet of irregulier op kantoor zit, is het belangrijk dat collega’s weten wanneer ze je wel en niet kunnen bereiken. Ook worden flexwerkers geadviseerd hun telefoon en werklaptop te allen tijde binnen handbereik te houden; zo blijven ze bereikbaar voor noodgevallen.

2. Blijf op de hoogte

Volgens de wet flexibel werken heeft iedere werknemer het recht om zijn arbeidsplaats aan te kunnen passen. Sommige werknemers kunnen daarom besluiten dat ze zo min mogelijk op kantoor willen werken. Als je niet fysiek aanwezig bent in dezelfde ruimte als je collega’s, is het van uiterst belang dat snel en makkelijk bereikbaar bent.

In plaats van telefoongesprekken en Skype zijn er nu allerlei software applicaties waarmee werknemers op eenvoudige en efficiënte wijze met elkaar kunnen communiceren. Ze gebruiken interne nieuwsbrieven en groepsapps Zoom en Slack te gebruiken. Daarnaast moeten ze hun documenten bewaren op de Cloud, waar iedereen er altijd bij kan.

3. Focus op resultaten

Flexibel werk had tot voor kort een tamelijk slechte reputatie in de zakenwereld. Werkgevers vreesden dat de afwezigheid van direct toezicht over hun werknemers de productiviteit van hun ondernemingen zou beïnvloeden. Maar wederom, onderzoek heeft bewezen dat keuzevrijheid bij werkplek juist leidt tot een toename in productiviteit.

Een succesvolle flexwerker beoordeeld zijn werkzaamheden niet op een basis van uren maar resultaten. Flexwerkers bepalen immers zelf wanneer ze wel en niet aan de slag gaan, dus tijd is zelden een probleem voor hen. In plaats daarvan kunnen zij zich maar beter richten op de kwaliteit van hun werkzaamheden, iets waar werkgevers hen dan weer op zouden moeten evalueren.

4. Houd contact, echt contact

Een nadeel van flexibel werk en de wet flexibel werken is dat werknemers elkaar minder in levenden lijve te zien krijgen. Voor bedrijven waar de sociale sfeer op de werkvloer centraal staat kan dit een groot probleem zijn. Maar flexwerken betekent niet per se dat je je collega’s minder in het echt te zien krijgt. Click here to enter text.

Thuis- of flexwerken leidt soms tot eenzaamheid. Om het teamgevoel levende te houden worden flexwerkers zwaar aangeraden om regelmatig activiteiten en afspraken te plannen met hun collega’s. Dat kan de vorm aannemen van een gezellige vrijdagmiddagborrel, of een uitje naar een dichtstbijzijnde bezienswaardigheid.

5. Vind een goede balans

Volgens de wet flexibel werken hebben flexwerkers recht op het eigenhandig indelen van hun werkleven. Ook hebben zij de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe en waar hun werkleven van hun privéleven wordt gescheiden. Ieder type persoon vereist een aparte werk-leef balans. Het is dus belangrijk dat je weet wat je zelf nodig hebt om het hoofd boven water te houden.

Psychologen beweren dat sommige mensen hun werk en hun leven willen combineren terwijl anderen de boel juist gescheiden willen houden. Als je houdt van scheiding, is het wellicht beter om buitenshuis een werkplek op te zetten. Bepaalde werknemers vinden het fijn om de uren van hun werkweek te proberen aan te houden. Zo houden ze zichzelf gefocust en gedreven.

Flexibel Werk Vind Je Via Monsterboard

Staat je huidige werkgever niet open voor flexwerkers? Geen nood! Ga op zoek naar een baan die bij je past en werkomstandigheden die je zelf kunt bepalen. De Monsterboard app helpt je de perfecte vacatures te vinden.