Engels op de werkvloer: tips om je kantoor Engels te verbeteren

Steeds meer Nederlandse bedrijven spreken Engels op de werkvloer en daarom geeft Monsterboard je een spoedcursus in kantoor Engels.

Door Tim Brinkhof, Monsterboard medewerker

Volgens onderzoek zijn wij Nederlanders beter in Engels dan onze Duitse, Franse en Belgische buurlanden. Best logisch, want Engelse les begint in ons land al op de basisschool. We kijken veel Engelstalige films en series met ondertiteling en browsen regelmatig op Engelstalige websites. Bovendien spreken we tegenwoordig steeds meer Engels op de werkvloer.

Dat laatste kan overigens best lastig zijn. Je kunt je internationale collega's moeilijk verstaan en hetzelfde geldt andersom. Tijdens belangrijke vergadering vliegen allerlei onbekende termen op razend tempo langs je hoofd. Je zet Nederlandse uitdrukkingen woord voor woord om in het Engels, net als Louis van Gaal, en hoopt dat anderen zullen begrijpen wat je bedoelt.

De enige manier om misverstanden op werk te voorkomen, is je Engels te oefenen en te verbeteren. Maar hoe doe je dat als niet meer op school zit? In dit artikel leer je hoe je jouw talenkennis zelfstandig kunt verbeteren. Daarnaast identificeren we veelvoorkomende taalvergissingen op de werkvloer. Zo kom je straks professioneel over in het Nederlands en in het Engels.

De grootste kantoor Engels blunders

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je onzeker bent over je beheersing van de Engelse taal. Dat is nergens voor nodig. Zelfs een zelfverzekerde werknemer struikelt zo nu en dan over zijn of haar werk Engels. Hier volgt een lijstje met veelvoorkomende blunders zodat je weet waar je op moet gaan letten. Wij Nederlanders hebben vooral veel moeite met:

  1. e-mails schrijven
  2. koffieautomaatgesprekjes
  3. spreekwoorden
  4. gedagzeggen

1. E-mails schrijven

Werkvloer Engels spreken en luisteren gaat ons vaak makkelijker af dan schrijven. Dit betekent dat we veel onnodige schrijffouten maken. Bij het opstellen van een Engelse e-mail moet je rekening houden met talloze woorden die hetzelfde klinken, maar net iets anders worden geschreven omdat ze ook echt iets anders betekenen. Denk hierbij aan de verschillen tussen 'than' en 'then', 'your' en 'you're', 'it's' en 'its' en 'to' en 'too'. Dan is er ook nog: 'there', 'their' of 'they're'. Schrijf je een belangrijke e-mail? Zorg dan dat een collega je mail checkt op dit soort foutjes, voordat je ‘m verstuurt.

2. Koffieautomaatgesprekjes

De koffiezetautomaat is de waterput van je kantoor. Al je collega's komen hier langs om een kop te zetten en om korte gesprekken te voeren. Hoe was je weekend? Waar ben je vandaag mee bezig? Heb je dat nieuwe kapsel van de baas gezien?

In een klaslokaal leer je onder andere om te vragen waar de dichtstbijzijnde wc is, maar je leert meestal niet hoe je korte gesprekjes kunt voeren of moppen vertellen. Breng tijd door met Engelse collega's om je Engels op de werkvloer te verfijnen.

3. Spreekwoorden

Een spreekwoord is een kort maar krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat. We maken hier in het Nederlands geregeld gebruik van, vaak zonder dat we het zelf door hebben. Het vertalen van Nederlandse spreekwoorden naar het Engels zorgt alleen maar voor verwarring. De Engelse versie van een gezegde zoals 'helaas pindakaas' is dan ook niet 'unfortunately peanutbutter' maar 'too bad'. Vertaal niet de gezegdes zelf, maar hun betekenis. Zo voorkom je misverstanden.

4. Groeten en gedagzeggen

Na een lange dag werken is het tijd om naar huis te gaan. Je hebt je spullen ingepakt en wilt gedag zeggen tegen iedereen op kantoor met een korte en duidelijke groet. Kies dan niet voor een letterlijke vertaling van een Nederlandse groet, zoals 'to the next time!', maar voor 'see you tomorrow' of 'have a nice evening' of 'bye'.

Een e-mail sluit je dan ook niet af met 'greetings', maar met een 'kind regards'. (Greetings gebruik je in het Engels eigenlijk alleen met Kerst.) Let ook op de aanhef van een mail. In Nederland is 'Beste' een goede algemene aanhef als de naam van de ontvanger je onbekend is. Engelstalige e-mails beginnen daarentegen altijd met het woordje 'dear'.

Zelfstandig je kantoor Engels verbeteren

Dat kinderen zoveel beter zijn in talen dan volwassenen, is een mythe. Het is nooit te laat om een nieuwe taal te leren, maar je moet wel geduldig en gedreven zijn. De volgende tips zorgen ervoor dat je de Engelse taal zo snel mogelijk oppakt:

  1. maak gebruik van Engelse boeken en films
  2. verander de taal op je telefoon en werk laptop
  3. breng tijd door met Engelse collega's of vrienden
  4. overweeg om een cursus Engels te volgen
  5. download een gratis talenapp

1. Lees Engelse boeken en kijk Engelse films

Dit is een van de beste manieren om Engels op de werkvloer te leren. Kies boeken, films of televisieprogramma's die je al eerder gezien hebt. Zo weet je waar het verhaal over gaat en wat de personages zeggen. Wellicht herken je bepaalde onderwerpen of uitdrukkingen. Kijk naar Engelstalige nieuwszenders zoals CNN, zo kun je meepraten over het nieuws met je buitenlandse collega's.

2. Verander de taal op je telefoon en computer

Staat je telefoon of werk laptop ingesteld op Nederlands? Ga naar dan instellingen en verander de voertaal van je apparaat naar Engels. Hoe meer je jezelf blootstelt aan een taal, hoe sneller je deze taal oppakt. Met de Nederlandse termen in je achterhoofd leer je nieuwe, soms ingewikkelde woorden kennen die op de werkvloer aan bod kunnen komen, zoals 'settings' of 'default'.

3. Breng tijd door met Engelse collega's of vrienden

De beste methode om je werk Engels te verbeteren is om met mensen te praten die deze taal spreken. Gebruik gezellige vrijdagmiddagborrels om tijd door te brengen met buitenlandse collega's binnen je bedrijf. Door jezelf in hun gesprekken te mengen, leer je hoe moedertaalsprekers op een informele manier met elkaar communiceren. Dat leer je niet zo snel in een klaslokaal.

4. Overweeg om een cursus Engels te volgen

Als je een beetje extra hulp, structuur en motivatie nodig hebt, kun je altijd op zoek gaan naar een educatieve cursus om je kantoor Engels te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten ondernemingen die dit soort cursussen organiseren. Zo kun je een cursus volgen bij een universiteit, taalschool of buurtcentrum. Sommige cursussen duren één jaar, andere een paar maanden. Er zijn ook spoedcursussen van een paar weken.

5. Download een gratis talenapp

Je hoeft echter niet deel te nemen aan een cursus om Engels te leren. Je kunt ook een gratis app downloaden en de taal leren vanuit je huiskamer. Bekende en populaire apps zijn Duolingo en Babel. Je kunt deze apps niet alleen gebruiken om Engels op de werkvloer te leren, maar ook allerlei andere talen zoals Spaans, Portugees, Japans of Chinees.

Vind een internationale werkgever op Monsterboard

Nu het spreken van Engels op de werkvloer geen probleem meer is, kun je solliciteren naar werk bij allerlei verschillende bedrijven. Op Monsterboard vind je niet alleen vacatures in het buitenland, maar ook internationale bedrijven in Nederland. Maak vandaag nog een gratis profiel aan op onze website om op zoek te gaan naar een multiculturele werkomgeving. Vergeet overigens niet om je talenkennis goed zichtbaar te maken op je cv.