6 tips voor de perfecte elevator pitch

6 tips voor de perfecte elevator pitch

6 tips voor de perfecte elevator pitch

“Stel jezelf eens kort voor?” Je zal de vraag vast wel eens gekregen hebben tijdens een sollicitatie of netwerkborrel. En dan is het de kunst om binnen een minuut kort en krachtig te vertellen wat je doet en wat je kwaliteiten zijn. Oftewel: je houdt een elevator pitch! De elevator pitch is een hele korte presentatie van jezelf – bij wijze van spreken in de tijd dat je iemand tegenkomt in de lift – om je gesprekspartner nieuwsgierig te maken naar wie je bent en wat je te bieden hebt. Het is handig om je praatje klaar te hebben bij sollicitaties maar een elevator pitch komt dus ook te pas op een netwerkborrel, tijdens het voorstelrondje van een cursus en zelfs op verjaardagen. Je krijgt tegenwoordig op de meest onverwachte momenten de kans om jezelf kort te presenteren. En dat kan nog best lastig zijn. Maar met goed oefenen en voorbereiden kom je een heel eind. Met deze tips hou jij straks de perfecte elevator pitch!

 

Wat vertel je in een elevator pitch?

Het is goed om eerst te bedenken wat je precies wilt vertellen en dit uit te schrijven op papier. Deze vier punten moet je in ieder geval benoemen:

 

  1. Wie je bent. Hoe heet je, hoe oud ben je, wat heb je gestudeerd, waar werk je nu en welke functie heb je daar. Basisinformatie die onmisbaar is!
  2. Wat je kunt. Hier draait het natuurlijk om: vertel wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn.
  3. Wat je toevoegt. Je vertelt natuurlijk wat je kunt, maar noem ook zeker wat je hebt gepresteerd en wat je dus kunt toevoegen aan een bedrijf. Vertel bijvoorbeeld hoeveel nieuwe klanten je hebt binnengehaald, dat je een omzetstijging hebt gerealiseerd of dat de website door jouw werk meer bezoekers heeft gekregen.
  4. Wat je wilt. Geef niet alleen aan wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn, maar vertel ook concreet wat je ambieert en/of zoekt. Denk aan bepaalde verantwoordelijkheden, werkzaamheden of kansen.

 

Hoe hou je de perfecte elevator pitch?

Je weet wat je wil gaan vertellen, nu is de kunst dit te vertalen in een elevator pitch!

 

  1. Hou het kort. Het klinkt misschien logisch, maar keep it short & simple! Schrijf je pitch uit, oefen meerdere keren en neem de tijd op. Hoe lang een elevator pitch moet duren staat niet vast, maar zorg er in ieder geval voor dat je niet langer dan een minuut aan het vertellen bent.
  2. Maak het relevant. Het is goed om een algemene elevator pitch paraat te hebben op netwerkborrels of andere momenten waarop er onverwacht aan je gevraagd wordt wat je doet, maar als je een elevator pitch wilt inzetten voor een sollicitatie dan is het goed om je verhaal af te stemmen op de functie waar je voor solliciteert. Zo weet je gesprekspartner concreet wat je kan betekenen voor het bedrijf.
  3. Enthousiasme. Heel belangrijk: laat zien dat je enthousiast bent over het werk dat je doet. Passie voor je vakgebied, positiviteit én een enthousiaste uitstraling doen heel veel voor een goede eerste indruk!
  4. Laat je pitch aan anderen zien. Misschien een beetje spannend maar wel nuttig: oefen je pitch ook een keer met een vriend of familie. Een bekende kan beoordelen of je enthousiast en overtuigend overkomt en je tips geven. Ook kun je op deze manier wedervragen oefenen. Grote kans dat die er komen na een goede pitch!
  5. Sluit af met een vraag of call to action. Om te voorkomen dat het na je pitch stil blijft en er geen vragen gesteld worden, is het slim om je verhaal af te sluiten met een vraag of uitnodiging. Vraag bijvoorbeeld heel simpel naar de contactgegevens of het kaartje van je gesprekspartner en of je binnenkort contact kunt opnemen voor het maken van een afspraak.
  6. Maak er een video van en plaats deze online. Op die manier kan je gesprekspartner je elevator pitch altijd nog een keer terugkijken. En je hebt gelijk een goede binnenkomer bij een toekomstige sollicitatie: je stuurt de link naar je video met de elevator pitch mee en de recruiter heeft direct een goed beeld van je!