7 Tips om werkstress te verminderen
Heb jij het ook zo druk, druk druk? Herken de tekenen van stress in je werk en leer werkstress verminderen met deze praktische tips.
Een hoge werkdruk waardoor je standaard overwerkt. Vlak voor je deadlines moet er nog een boel gebeuren. En het plezier in je werk is ver te zoeken. Klinkt dit herkenbaar? Stress vanwege je werk is enorm vervelend maar komt regelmatig voor. Uit een werkstress onderzoek van de organisatie TNO (toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) blijkt dat 34% van de werknemers wel eens een dag of meerdere dagen vrij neemt omdat de werkdruk te hoog ligt.
Wat is werkstress?
Werkstress is stress vanwege een lastige situatie op werk. Af en toe wat druk ervaren kan geen kwaad. Maar als je je gestrest voelt voor een lange tijd kan dit leiden tot een burn-out – het tegenovergestelde van een bore-out – of andere klachten. Fysieke en mentale symptomen zijn onder andere:
- slecht slapen
- vermoeidheid
- piekeren
- gebrek aan concentratie
- prikkelbaar
- spierpijnen
- hoge bloeddruk
- hoofdpijnen
Genoeg redenen dus om te veel druk te voorkomen en werkstress verminderen. Dit begint bij het leren van de oorzaken. Wat overspanning creëert verschilt per individu, maar een aantal redenen zijn:
- hoge eisen
- gepest worden
- te weinig of te veel zelfstandigheid
- conflicten
- een baan die niet bij je past
Thuiswerken en werkstress
Ook thuiswerken kan stress veroorzaken. In het werkstress onderzoek van TNO komt naar voren dat 18% van de thuiswerkers burn-out klachten ervaren en 33% ondervindt een hoge werkdruk. Al bespaar je tijd en kosten omdat je niet naar werk reist, er zitten zeker nadelen en risico's aan thuiswerken. Je kunt concentratieproblemen ervaren door je huisgenoten of kinderen, sociaal contact met collega's missen en de grens tussen werk en privé kwijtraken.
Door een gebrek aan concentratie voel je je schuldig. Misschien ben je bang dat je niet hard genoeg werkt en je leidinggevende je op je vingers tikt. Het gevaar is dat je hierdoor 's avonds door blijft werken, niet ontspant en overspannen raakt. Maar af en toe een kort belletje of boodschapje is geen probleem. Want wees eerlijk, ook op kantoor neem je af en toe een koffiepauze of heb je een gesprek met collega's.
Werkstress verminderen
Soms word je tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd hoe jij met stress op werk omgaat, zeker in sectoren waar een hoge werkdruk vaak voorkomt zoals in de logistieke sector. Je weet nu wat werkstress is en wat het kan veroorzaken, je bent klaar om te beginnen met werkstress verminderen. Lees de volgende tips door om je stresslevels te verlagen en te leren hoe je te veel stress voorkomt.
1. Creëer overzicht
Als je het overzicht kwijtraakt, krijg je het gevoel dat je de controle bent verloren. Creëer daarom een overzicht om duidelijk te maken wat je taken zijn. Dit geeft een gevoel van rust. Ruim meteen je bureau en werkplek op, maak een planning en schrijf to-do lijstjes. Combineer soortgelijke taken in clusters. Door clusters achter elkaar af te ronden hoef je minder vaak te schakelen waardoor je in een betere werkflow blijft zitten.
2. Neem pauzes
Misschien heb je het gevoel dat je geen tijd hebt om te rusten en lunchen. Maar regelmatig je werk onderbreken zorgt er juist voor dat je lichaam en brein even ontspannen. Hierdoor kun je vervolgens een stuk beter focussen. Dus voel je niet schuldig als je even snel de was ophangt, op kantoor ben je ook niet de volledige acht uur gefocust. Een slaapritme en genoeg slaap zijn ook belangrijk om de volgende werkdag vol energie te beginnen en werkstress te verminderen.
3. Beweeg regelmatig
Regelmatig bewegen stimuleert je bloedsomloop waardoor stresslevels verlagen. Volgens Ergomotion, een bedrijf dat zich inzet voor welzijn op werk, moet je juist bewegen als je stress voelt. Het helpt je lichaam om stresshormonen te verbranden en hormonen waar je je goed door voelt aan te maken. Dus ga een blokje om in je pauze!
4. Zorg voor minder afleiding
Zorg voor zo min mogelijk afleiding op werk. E-mails, smsjes en andere notificaties slaan je om je oren en halen je uit je concentratie. Plan daarom momenten in je dag wanneer je gefocust te werk gaat. Zet je telefoon uit of ga in een stilteruimte zitten en laat je collega's weten dat je even niet bereikbaar bent. Je zult zien dat je enorm veel gedaan krijgt waardoor een praatje met medewerkers op andere momenten geen stress creëert. Werk je vanuit huis? Creëer een stilteruimte thuis of werk een aantal uren per dag in de bibliotheek.
5. Stel prioriteiten
We zijn allemaal wel eens schuldig van ons druk maken over onnozele zaken. Maak daarom een overzicht van prioriteiten die voor je werk en je privéleven belangrijk zijn. Leer relativeren door te bedenken hoe erg het is als je de taak niet afkrijgt en begin met je belangrijkste werk. Sommige werkzaamheden kun je wellicht wegstrepen of doorgeven aan anderen waardoor je eigen to-do lijst kleiner wordt en je werkstress vermindert.
6. Zeg 'nee' tegen extra werk
Vraagt je leidinggevende of je nog extra werk kunt doen? Zeg dan gewoon een keer nee. Je leidinggevende begrijpt best dat je een privéleven hebt, moet zorgen voor je mentale en fysieke gezondheid en daarom niet te vaak wilt overwerken. Als je werkgever je antwoord niet meteen accepteert, laat dan je lange to-do lijst zien als bewijs dat je de taak echt niet erbij kunt hebben.
7. Praat met je baas
Je werkgever heeft meer begrip dan je misschien verwacht; een werkgever heeft alleen iets aan zijn werknemers als zij gezond zijn en zich fit voelen. Informeer je baas daarom als jij een te hoge werkdruk hebt en stress ervaart. In een open en eerlijk gesprek kunnen jullie samen wat veranderen voordat je in een burn-out terecht komt.
Vind geluk in je carrière met hulp van Monsterboard
Nu je geleerd hebt werkstress verminderen, kun je de Monsterboard website afspeuren naar meer carrière advies. Maar je kunt ook simpelweg een profiel creëren; dan sturen wij loopbaanadvies door naar je e-mailadres. Wij houden je zelfs op de hoogte van de nieuwste vacatures.