Zo zet je je beste beentje voor op je eerste baan
"Ik ga werken! Wat moet ik doen?" Met deze tips wordt je eerste baan een groot succes.

Gefeliciteerd! Een werkgever was onder de indruk van je cv en sollicitatiebrief en je hebt je sollicitatiegesprek (of sollicitatiegesprekken) met vlag en wimpel doorstaan. Je hebt vervolgens het aanbod van je nieuwe werkgever geaccepteerd en staat te popelen om te beginnen aan je eerste baan. Je bent startklaar, maar tegelijkertijd heb je geen flauw idee wat je kunt verwachten.
Een stortvloed aan vragen infiltreren je gedachten. Hoe begroet ik mijn collega’s? Hoe laat ik een positieve indruk achter op mijn supervisor? Waar moet ik op focussen? Wat moet ik wel en niet doen om te slagen? Geen paniek! Je staat er immers niet alleen voor. In dit artikel vind je allerlei nuttige tips die je helpen je draai te vinden op de werkvloer.
9 Tips: je eerste baan overleven doe je zo
Iedereens eerste werkdag ziet er anders uit. Sommige ondernemingen organiseren trainingsprogramma’s met kennismakingsactiviteiten voor nieuwe werknemers. Andere bedrijven geven nieuwkomers een persoonlijke rondleiding van de werkomgeving. De volgende tips helpen je je eerste baan door te komen:
- Wees op tijd
- Check de kledingcode
- Introduceer jezelf aan je collega’s
- Durf veel (domme) vragen te stellen
- Leer hoe de onderneming in elkaar zit
- Maak goed gebruik van je lunchpauze
- Zet je privé-activiteiten op pauze
- Ga op tijd naar bed en rust uit
- Neem deel aan vrijmibo’s!
1. Wees op tijd
Laatkomers laten een negatieve eerste indruk achter. Door op tijd aan te komen op werk laat je de werkgever zien dat je punctueel en enthousiast bent. Zet een wekker, pak je lunch en leg je werkkleding de avond van tevoren alvast klaar. Vertrek ruim op tijd van huis zodat je eventuele vertragingen in het verkeer kunt voorkomen. Ontwikkel een ochtendroutine zodat je ook in de toekomst op tijd op de werkvloer verschijnt.
2. Check de kledingcode
Over kleding gesproken, zorg dat je een outfit kiest die overeenkomt met de kledingcode van je werkomgeving. Als je bent aangenomen bij een advocatenbureau waar formele kleding de norm is, kun je beslist niet komen opdagen in een korte broek met hemd. Weet je niet zeker of je werkgever een kledingcode heeft? Stuur je supervisor van tevoren een e-mail zodat je weet of je bepaalde kledingstukken moet vermijden voor je eerste baan.
3. Introduceer jezelf aan je collega’s
De meeste werkgevers geven nieuwe werknemers een korte rondleiding van de werkplek. Deze rondleiding brengt je niet alleen langs de keuken en wc’s, maar ook langs de bureaus van je nieuwe collega’s. Dit is een mooie kans om jezelf te introduceren. Des te beter je je collega’s leert kennen, des te aangenamer de werkplek zal worden. Introducties gaan overigens niet alleen om jou. Probeer de namen van andere werknemers zo goed mogelijk te onthouden. En vraag naar hun functie binnen het bedrijf!
4. Durf domme vragen te stellen
Dit is wellicht de belangrijkste tip van allemaal. Als nieuwkomer moet je niet bang zijn om vragen te stellen. Misschien begrijp je een opdracht niet. Of misschien ben je vergeten hoe het koffiezetapparaat werkt. Door veel vragen te stellen, toon je niet alleen lef maar ook initiatief. Zeker als je een vraag stelt over een proces binnen het bedrijf. Bovendien leer je de werkplek sneller kennen en geef je jezelf een excuus om contact te leggen met collega’s.
5. Leer hoe de onderneming in elkaar zit
Des te groter het bedrijf, des te meer contactgegevens, hiërarchie en regels je leert kennen. Doe onderzoek naar je onderneming om beter te begrijpen hoe de organisatie in elkaar zit en wat jouw rol in deze organisatie precies is. Je kunt meer te weten te komen door in gesprek te gaan met je collega’s. Je kunt ook informatie verzamelen op de officiële bedrijfswebsite of op de bedrijfsprofielen van Monsterboard, waar je onder andere een overzicht vindt van de bedrijfsgeschiedenis.
6. Maak goed gebruik van je lunchpauze
De eerste werkdag van je eerste baan is zwaar en stressvol, vol met nieuwe ervaringen. Je wilt je werkgever laten zien dat je een harde werker bent die iedere uitdaging aankan, maar vergeet niet om gebruik te maken van de lunchpauze. Sla deze pauze niet over; je hebt je energie nodig om de werkdag succesvol af te ronden. Eet bovendien niet achter je bureau; gebruik deze kostbare tijd om de andere werknemers beter te leren kennen.
7. Zet je privé-activiteiten op pauze
Een gezonde werk-leef balans is de sleutel tot een geslaagde carrière. Toch is het verstandig om privéactiviteiten tijdelijk op stop te zetten zodat je je volledig kunt focussen op het navigeren van je eerste werkweek. Aan het einde van je eerste, tweede en derde werkdag ben je vast en zeker gesloopt. Stel feestjes met vrienden voorlopig even uit zodat je thuis tot rust kunt komen en je goed kunt voorbereiden op de volgende werkdag.
8. Ga op tijd naar bed en rust uit
Deze tip geldt niet alleen voor je eerste werkdagen maar voor je hele leven. Volgens de site SamenGezond heeft het brein van een volwassene tussen de 7 en 8 uur slaap nodig om herinneringen effectief te verwerken. Dit proces is van uiterst belang tijdens je eerste werkweek omdat je constant wordt gebombardeerd met nieuwe informatie. Als je slecht slaapt, loop je risico dat je de volgende ochtend alles weer vergeten bent.
9. Neem deel aan de vrijmibo!
Een vrijmibo, kort voor vrijdagmiddagborrel, is een borrel waarmee veel bedrijven in Nederland de werkweek afsluiten. De gelegenheid is een beloning voor je harde werk en zorgt voor een vermakelijk begin van een welverdiend weekend. De vrijmibo biedt weer mogelijkheid om je team beter te leren kennen, ditmaal in een iets informelere setting. Neem deel aan de vrijmibo, zelfs als je geen alcohol drinkt. Er is natuurlijk ook genoeg koffie, thee en frisdrank.
Vind je eerste functie en werkgever op Monsterboard
“Ik ga werken, maar wat moet ik doen?” Maak een profiel aan op Monsterboard! Zoek naar je eerste baan en een werkgever die aansluit op je verwachtingen. Vergeet trouwens niet om een kopie van je cv aan je online profiel toe te voegen zodat recruiters op zoek naar jong talent zelf ook contact met je kunnen opnemen. Je kunt vast niet wachten om aan het werk te gaan!