Hoe is jouw werk-privé-balans?

Hoe is jouw werk-privé-balans?

Hoe is jouw balans tussen werk en vrije tijd?

Bijna iedereen gaat wel eens door een periode waarbij het drukker is dan normaal: een belangrijke klant, extra orders, naderende deadlines of een groot project die net wat meer aandacht nodig heeft dan al het andere. Maar als je permanent op je tenen loopt en als laatste auto van het parkeerterrein vertrekt, kan er sprake zijn van een verstoorde balans tussen werk en privé.

Werken doen we tegenwoordig niet alleen meer op de werkvloer. Je kan thuis ook je e-mail checken, je telefoon heb je de hele dag aan en collega's weten je 's avonds ook te vinden met vragen. Het is dus lastiger dan vroeger om 'je werk even uit te zetten'. Des te meer reden om zelf controle te houden over je vrije tijd.
 

Een verstoorde werk-privé-balans

Veel werken leidt namelijk niet tot een hogere productiviteit of meer werk afkrijgen. Integendeel. Je hersenen hebben tussenperiodes nodig om zichzelf op te laden zodat je daarna weer met een frisse blik aan de gang kan.  Daardoor kun je je beter focussen op je werk, maar het is natuurlijk voor je eigen gezondheid ook beter om de boog niet altijd gespannen te laten staan. De volgende signalen zouden er op kunnen wijzen dat je iets meer me-time zou kunnen gebruiken.

 • Je werkt regelmatig meer dan tien uur per dag
 • De stapel werk wordt maar niet kleiner, hoe hard je ook werkt
 • Je verhoogt je dagelijkse dosis cafeïne en/of nicotine om maar de dag door te komen
 • Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput als je thuis komt uit je werk
 • Zodra je wekker gaat check je alle binnengekomen werkmail al op je telefoon
 • Je neemt je werk mee naar huis om ’s avonds en in het weekend te werken
 • Je collega's weten dat ze je altijd -dag, nacht en weekeind- kunnen bereiken met vragen en doen dit ook
 • Het vooruitzicht van een nieuwe werkweek zorgt er elke zondagavond voor dat je een slecht humeur hebt
 • Je begint een reputatie te ontwikkelen dat je je vrienden op het laatste moment afbelt omdat je nog iets af moet maken
   

Veel herkenningspunten? Dan is het zaak om de druk op jezelf wat te verlichten. De enige die dat kan doen is jijzelf. Als jij niet aangeeft waar je grenzen liggen, aan collega's en je manager, denk zij waarschijnlijk dat alles koek en ei is. Geef het aan als je het druk hebt, vertel aan je manager dat je een beetje (te) veel hooi op je vork hebt genomen en overleg hoe de werkdruk de aankomende tijd verlicht kan worden en leer nee zeggen tegen je collega's. Behandel bovendien je weekeind als vrijetijd en pas de tips toe die we gegeven hebben voor werken tijdens je vakantie.