Bang voor een nieuwe economische crisis? Dit kun je doen om je voor te bereiden!

Uit onderzoek van Monsterboard blijkt dat meer dan de helft van de werkenden in Nederland bang is voor een nieuwe economische crisis. 59% van de werknemers maakt zich wel eens zorgen over de huidige stand van de economie. Het gaat ons natuurlijk al een tijdje economisch voor de wind, maar de recessie van 2008 staat bij veel mensen nog goed in het geheugen gegrift. De werkloosheid was hoog, en vooral net afgestudeerden en ouderen hadden het lastig op de arbeidsmarkt. Niet zo heel gek dat we bang zijn voor herhaling! Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je voor te bereiden op een economische crisis.

Laten we vooropstellen dat het helemaal niet zeker is dat er een nieuwe recessie aankomt. Maar stel dát het zo ver komt, dan kun je gelukkig nu wel vast een paar voorbereidingen treffen!

  1. Laat je bijscholen. Zorg ervoor dat je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt. Dat doe je door de nieuwste ontwikkelingen binnen je vak goed bij te houden en je af en toe te laten bijscholen. Volg cursussen, workshops of bezoek lezingen. Zo leer je nieuwe vaardigheden en ben je aantrekkelijker voor je werkgever!
  2. Laat je omscholen. Twee op de vijf Nederlandse werknemers denkt dat hun baan op het spel staat op het moment dat er een nieuwe economische crisis zou uitbreken, blijkt uit ons onderzoek. Ben je bang dat ook jouw baan komt te vervallen bij een recessie? Dan kun je overwegen om je te laten omscholen. Check van tevoren wel goed welke kansen je maakt met het beroep waarnaar je je laat omscholen. Je laten omscholen naar een beroep waar nu al, wanneer het economisch goed gaat, een overschot aan is, is waarschijnlijk niet zo heel slim. Maar kijk ook weer niet alleen naar kansen op de arbeidsmarkt. Je moet je nieuwe beroep natuurlijk ook leuk vinden, je gaat het misschien wel de rest van je werkende leven doen.
  3. Vraag een salarisverhoging. Ben je bang dat je niet meer rondkomt tijdens een recessie? Vraag je baas om een salarisverhoging! Je moet natuurlijk wel een goede reden hebben, dus zorg ervoor dat je dat extra salaris ook echt verdient. Met een salarisverhoging kun je vast wat extra geld opzij zetten zodat je een buffertje hebt als het economisch minder gaat. Mocht een salarisverhoging er niet inzitten, dan kun je natuurlijk ook altijd nog ‘gewoon’ sparen door iedere maand een (groter) gedeelte van je salaris opzij te zetten.
  4. Maak je onmisbaar. Iemand die onmisbaar is voor het bedrijf zal niet zo snel ontslagen worden. Zorg dat je iets kan dat je collega’s niet kunnen, bijvoorbeeld nieuwe klanten binnenhalen of de omzet verhogen, of leer een specifieke vaardigheid. Maar ook bepaalde soft skills kunnen heel goed van belang zijn. Bovendien zorg je er op die manier voor dat je misschien wel sneller een vast contract krijgt, mocht je dat nog niet hebben. En werknemers met een vast contract kun je niet zomaar ontslaan, ook niet tijdens een economische crisis.
  5. Op zoek gaan naar een nieuwe baan. Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse werknemers dit jaar (2020) op zoek gaat naar een nieuwe baan. Mocht er daadwerkelijk een recessie aanbreken dan verwacht ruim de helft van de werknemers een nieuwe baan te gaan zoeken. Het zoeken naar een nieuwe job kan een goede voorbereiding zijn. Als je verwacht dat jouw functie wel eens zou kunnen sneuvelen tijdens een recessie, ga dan op zoek naar een baan waar je meer zekerheid verwacht. En om het zoeken naar die perfecte job makkelijk én leuk te maken hebben we de gratis Monsterboard app. Swipe naar links is niks voor jou, swipe naar rechts is direct solliciteren!