Dit zijn de 20 do's and don'ts sollicitatiegesprek tips

Je hebt een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Alleen: spannend is het wel. Je wilt je zenuwen de baas blijven en zo goed mogelijk voor de dag komen. Wat als je iets geks zegt? We zetten in dit artikel alle do’s and don’ts van een sollicitatiegesprek voor je op een rij. Zo weet je straks precies wat je wel en niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek.
De do’s and don’ts van een sollicitatiegesprek: wat moet je niet doen bij een sollicitatiegesprek?
Voordat we ingaan op alles wat je wél moet doen, zetten we eerst de 10 fouten tijdens het sollicitatiegesprek voor je op een rijtje. Weet je deze dingen te vermijden? Dan sta je al met 1-0 voor na je gesprek!
- Kom niet te laat
- Bluf niet te veel
- Kijk niet op je telefoon
- Wees niet ongeïnteresseerd
- Kleed je representatief
- Probeer niet te veel te bewegen
- Praat niet negatief over oude werkgevers
- Praat niet over ‘we’
- Praat niet te veel over concurrenten
- Laat je kauwgom thuis
1. Kom niet te laat
Wat moet je niet doen bij een sollicitatiegesprek? Het klinkt als een open deur, maar… te laat komen. Afspraak is afspraak; dus kom op tijd! Dit is niet alleen respectvol naar je gesprekspartners, maar het laat ook zien dat je punctueel bent en dat ze op je kunnen bouwen.
2. Bluf niet te veel
Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Ja, solliciteren is een beetje blufpoker maar mensen willen in een gesprek graag terug horen dat je écht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Verdiep je daarom voor je gesprek in de visie, de klanten en de kernwaarden van de organisatie.
3. Kijk niet op je telefoon
We snappen dat je ‘m hebt meegenomen, maar het is niet verstandig om op je telefoon te kijken tijdens het gesprek. Zet je telefoon op vliegtuigstand, zo weet je zeker dat je niet wordt gestoord tijdens de sollicitatie.
4. Ongeïnteresseerd zijn
Wanneer we het hebben over de do’s and don’ts tijdens een sollicitatiegesprek, is ongeïnteresseerd zijn een van de grootste don’ts. Zorg dat je enthousiast bent over het bedrijf waar je komt solliciteren. Luister actief en stel vragen. Daarmee laat je niet alleen interesse zien, maar kom je ook veel sympathieker over. Let wel op dat je geen vragen stelt om het vragenstellen; het moet wel oprecht zijn.
5. Ongepaste kleding
Solliciteer je bij een bank? Kom dan in nette kleding. Solliciteer je juist bij een creatief bureau? Ga dan voor casual chique. Zorg dat je kleding past bij het bedrijf waar je solliciteert, maar kom zeker niet in je favoriete joggingpak. Verdiep je van tevoren goed in het bedrijf en pas je kleding aan op hun DNA.
6. Probeer niet te veel te bewegen
Je kent het vast wel: het frunniken als je zenuwachtig bent. Probeer tijdens je sollicitatiegesprek je ledematen in bedwang te houden. Voorkom dat je een tik gaat herhalen, zoals je voet bewegen of aan je ringen zitten. Probeer ontspannen, achterover te zitten tijdens het gesprek. Zo kom je direct een stuk zelfverzekerder over.
7. Praat niet negatief over oude werkgevers
Een belangrijke do’s and don’ts sollicitatiegesprek tip: je kunt ingaan op waarom je graag een andere baan wilt, maar probeer problemen met oude werkgevers achterwege te laten. Dit komt niet heel professioneel over. Het bedrijf waar je solliciteert wil ook niet dat er later zo over hen wordt gepraat.
8. Praat niet over ‘we’
Wil je iets vertellen over wat je hebt gepresteerd op je oude werk? Probeer dan écht te praten vanuit jezelf. Wat heb JIJ bijgedragen op je oude werk, wat zijn projecten die jij hebt opgepakt? Vermijd ‘we’, want dan praat je meer vanuit je oude werkgever en dat wil je niet. Je gesprekspartner wil jou niet voor niets graag leren kennen.
9. Praat niet te veel over concurrenten
Ga je op gesprek bij een retailer? Vertel dan vooral wat je zo leuk vindt aan de kleding of spullen die ze verkopen. Vermijd groot enthousiasme over concurrenten - ook al is dit vanuit je privé-ervaring - want vaak zijn werkgevers ook op zoek naar ambassadeurs voor hun specifieke product.
10. Laat je kauwgom thuis
We snappen het: een frisse adem is fijn tijdens je gesprek, maar vermijd liever wel kauwgom. Het kauwen op kauwgom komt niet netjes over. Een pepermuntje net voor je gesprek is daarentegen wél een goed idee.
De do’s and don’ts van een sollicitatiegesprek: wat moet je wél doen tijdens het gesprek?
Oké, alle negatieve dingen daargelaten. Laten we het nu hebben over de 10 do’s tijdens een sollicitatiegesprek.
- Wees jezelf
- Weet met wie je praat
- Gebruik concrete voorbeelden
- Kijk je gesprekspartner aan
- Stel vragen
- Neem een open houding aan
- Vertel over je lessen
- Wees vriendelijk
- Bedenk wat je belangrijk vindt in een baan
- Lees je in over je (toekomstige) werkgever
1. Wees jezelf
Blijf jezelf en doe je niet beter voor dan je bent. Tuurlijk: een sollicitatiegesprek gaat over jezelf verkopen, maar blijf wel eerlijk over wat je kan en wilt. Alleen zo vind je passend werk voor jou! Je wilt immers niet dat je straks wordt aangenomen, terwijl je het werk helemaal niet kan of dat je in een rol komt die je eigenlijk helemaal niet wilt. Dus ook hier: eerlijkheid duurt het langst.
2. Weet met wie je praat
Onderweg naar je sollicitatiegesprek? Check even de naam en functie van je gesprekspartner. Zo weet je precies wat diegene doet in het bedrijf én kun je de juiste vragen stellen. Vergeet deze do’s and dont’s sollicitatiegesprek tip niet, want dit komt belangstellend over!
3. Gebruik concrete voorbeelden
Heb je op je cv veel vaardigheden toegevoegd? Bedenk dan ook waarom een vaardigheid bij jou past, door concrete voorbeelden uit werk- of privé-situaties te noemen. Tip: bedenk ook waarom een vaardigheid bij de functie past waarop je solliciteert.
4. Kijk je gesprekspartner aan
Een van de grootste do’s tijdens een sollicitatiegesprek: kijk je gesprekspartner aan. Dit komt eerlijk, oprecht en serieus over. Zo maak je ook het best contact in een sollicitatiegesprek.
5. Stel vragen
Solliciteren is tweezijdig, dat vergeten mensen soms. Jij mag ook vragen stellen over een bedrijf én de cultuur. Dan weet je pas écht of het bedrijf een goede match voor jou is. Wil je zeker weten dat je niets vergeet? Bereid dan je vragen voor met onze voorbeeldvragen voor een sollicitatiegesprek.
6. Neem een open houding aan
Het praat makkelijker als je tijdens een gesprek een open houding aanneemt. Dit doe je door rechtop te zitten met je handen langs je lijf of rustend op je benen. Voorkom dat je met gekruiste armen of voorovergebogen met een kromme rug zit. Dat komt gesloten en ongeïnteresseerd over.
7. Vertel over je lessen
Wordt er gevraagd naar je werkervaring? Vertel over alles wat je hebt geleerd bij je vorige werkgevers. Laat weten waar je trots op bent, en welke lessen je meeneemt naar je eventuele nieuwe plek. Houd het wel positief: niemand zit te wachten op de problemen die je bij je oude werk hebt gehad.
8. Wees vriendelijk
Het klinkt simpel, maar als we het hebben over de do’s and don’ts van een sollicitatiegesprek is vriendelijkheid een van de belangrijkste dingen. Hoe je vriendelijk overkomt? Maak oogcontact en zorg voor een open houding, zo vinden mensen je simpelweg sneller aardig. Lach, knik en wees daarnaast enthousiast in een gesprek.
9. Bedenk wat je belangrijk vindt in een baan
Cultuur en arbeidsvoorwaarden zijn heel belangrijk in een baan. Het kan zijn dat je een vraag krijgt over hoe je tegen thuiswerken aankijkt of wat maakt dat jij je happy voelt op werk. Denk hier van tevoren even over na. Het is niet alleen goed om te bespreken, zo weet je ook nóg beter of de baan iets voor jou is.
10. Lees je in over je (toekomstige) werkgever
Zorg dat je goed weet wat de core business van het bedrijf is. Lees je in over de visie, missie, maar ook de producten én diensten van de organisatie. Mochten er inhoudelijke vragen komen, dan heb jij je woordje in ieder geval klaar!
De sollicitatiegesprek do’s and don’ts zijn duidelijk. Solliciteren maar!
Zo! Nu weet je alle do’s and don’ts tijdens een sollicitatiegesprek. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te reageren op een vacature. Wil je weten hoe je dit makkelijk doet? Met een Monsterboard-profiel! Zo weten recruiters je makkelijk te vinden en sla je alle interessante vacatures met één druk op de knop op.