Doorgroeien vanuit je huidige functie

Doorgroeien vanuit je huidige functie

Vraag je je wel eens af hoe je vanuit je startersfunctie een glansrijke carrière kunt opbouwen? Als je geen perspectieven ziet, kijk je waarschijnlijk niet goed. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om vanuit je huidige functie door te groeien, vooral wanneer je het volgende advies opvolgt.
 

Je kunt vanuit elke functie doorgroeien

Een van de beste manieren om hogerop te komen is door te netwerken. Dat komt niet alleen van pas in je huidige functie, maar iedere connectie kan ook in de toekomst tot nieuwe kansen leiden. “Ik heb meer dan eens een baan aangeboden gekregen via de connecties die ik tijdens mijn eerste stage gemaakt heb”, zegt Carolyn Evans, pr-consultant uit Rocky Mount, North Carolina. “Zelfs jaren later, na meerdere banen, werk ik nog steeds op contractbasis voor mijn eerste werkgever.”
 

Nieuwe verantwoordelijkheden

Probeer in je huidige functie vaardigheden te leren die je in de toekomst nodig zult hebben, zoals bijvoorbeeld managementvaardigheden. Pak vrijwillig projecten op naast je dagelijkse werkzaamheden, of vraag om meer verantwoordelijkheid. Op die manier kun je je vaardigheden verbeteren en je cv uitbreiden. “Toon initiatief, laat mensen weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent”, adviseert Carol Vecchio, executive director en oprichter van het Centerpoint Insitute, een loopbaanadviesbureau in Seattle.

“Het is een prima manier om jezelf kandidaat te stellen voor een nieuwe uitdaging.” Het is logisch dat je fouten zult maken, maar als je daar op de goede manier mee omgaat, geef je blijk van verantwoordelijkheid; een eigenschap waar veel om wordt gevraagd. Daarnaast leer je er ook nog van. “Tijdens mijn stage was mijn begeleider altijd bijzonder redelijk als ik een fout maakte, zolang ik maar kon vertellen wat ik had gedaan en waarom”, vertelt Evans.

“Dat was voor mij de kans om niet alleen te leren wat de juiste manier was om iets te doen, maar vooral om met lastige situaties om te kunnen gaan. Daardoor kon ik een aantal belangrijke vaardigheden aan mijn cv toevoegen en het leverde me een goede referentie op.”
 

Maak gebruik van stageplekken, uitzendwerk en opdrachten op contract- of freelancebasis

Een stageplek, tijdelijk werk of project stellen je in staat om een bedrijf goed te leren kennen voordat je jezelf eraan bindt. “Je kunt eerst bepalen of je er wel past, dat doet de organisatie namelijk ook,” zegt Peter Andersen uit Seattle, technisch schrijver voor Microsoft. Als de functie, werkgever of de branche je niet bevalt, dan kun je er nog vanaf zonder dat je als ‘jobhopper’ overkomt. Mocht het werk je wel bevallen, dan mag het belang van hard werken niet worden onderschat. Een goed arbeidsethos kan ervoor zorgen dat je opvalt en promotie krijgt. Dat geldt helemaal als de concurrentie groot is en mensen dezelfde kwalificaties hebben.

Voor Andersen heeft het gewerkt: in 1990 trad hij met een tijdelijk contract bij Microsoft in dienst. “Ik was zo vastbesloten om voor vast te worden aangenomen, dat ik het als een proeftijd van drie maanden zag, waarin ik erg hard heb gewerkt”, herinnert hij zich. “En ja hoor, drie maanden later boden ze me een vaste baan aan.”
 

Je huidige baan

Hoewel het goed is je opties duidelijk voor ogen te hebben en je voor te bereiden op de toekomst, is het niet de bedoeling dat je de taken van je huidige functie links laat liggen. Daarmee zou je namelijk het mogelijke potentieel ervan kunnen verspelen. “De meest gemaakte fout is dat de eerste baan puur als een strategische zet wordt gezien en niet als een mogelijkheid voor voldoening”, zegt Kevin Fleming, bedrijfspsycholoog, executive coach en schrijver van ‘The Half-Truth High: Breaking the Illusions of The most Powerful Drug in Life and Business.’ Vergeet niet van je werk te genieten terwijl je wacht op je volgende carrièrekans!