5 dingen die je moet overbrengen tijdens een (online) sollicitatiegesprek

Het is zover! Je bent uitgenodigd voor een online sollicitatiegesprek. Door de coronacrisis is je sollicitatiegesprek van een face-to-face gesprek veranderd naar een videocall, en dat is natuurlijk even wennen. Maar een sollicitatie blijft in de kern natuurlijk wel hetzelfde. Je weet dat je je goed moet voorbereiden, maar je bent toch zenuwachtig. Hoewel het heel normaal is om nerveus te zijn, kun je die zenuwen echt wel onder controle krijgen en laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de job. Wij maken het makkelijk voor je: deze vijf essentiële punten mag je niet vergeten over te brengen in een (online) sollicitatiegesprek. Hou je dit in gedachte, dan ben je al een heel eind op weg!

Werkgevers willen graag zien dat je oprecht enthousiast bent om voor hun organisatie te werken. Laat zien dat je een toegewijd lid van het team zou kunnen zijn. Voor een recruiter is er niets erger dan tegenover een kandidaat te zitten die er duidelijk alleen zit omdat hij of zij een baan zoekt en zich totaal niet heeft verdiept in het bedrijf. Daarom is het essentieel om aan te tonen dat je de geschiedenis, plannen en cultuur van het bedrijf kent én begrijpt.

Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een simpele zoekopdracht op Google is vaak al genoeg. Denk dan aan informatie over belangrijke mensen in het bedrijf of recente veranderingen, zoals de lancering van nieuwe producten of diensten. Je hoeft niet alles te onthouden. Een paar feiten en cijfers zijn voldoende om aan te tonen dat je je huiswerk hebt gedaan. En zo krijg je waarschijnlijk vanzelf veel zin om daar aan de slag te gaan. Niet het geval? Kies een andere organisatie waarbij je wél wil werken.

Je cv bevat de hoogtepunten van je opleiding en loopbaangeschiedenis, maar het blijft natuurlijk een beknopt document. Je kunt andere relevante vaardigheden zoals soft skills ook bespreken. Maak voordat je het gesprek ingaat een lijst van de minder voor de hand liggende, maar even belangrijke vaardigheden en soft skills die je in de loop der jaren hebt opgedaan, door training of zelfontwikkeling. Als je deze lijst bij de hand hebt, kun je eenvoudig jouw competenties op een bepaald gebied aantonen.

Waarschijnlijk ben jij niet de eerste kandidaat waar de interviewer een gesprek mee heeft. Je moet er dus voor zorgen dat je je onderscheidt van je concurrentie. Hoe doe je dat? Gebruik geen zinnen die je potentiële werkgever al vaak heeft gehoord, zoals: “Ik ben een echt mensenmens” of “Ik ben een echte teamplayer”. In plaats daarvan kun je het best concrete voorbeelden geven van situaties waarin je kwaliteiten goed naar voren kwamen. Als je bijvoorbeeld goed in een team kunt werken, vertel je dat de prestaties van het team dat je leidde binnen een bepaalde periode zijn verbeterd.

Bij de meeste bedrijven wordt het gewaardeerd als je een stapje extra zet, door net even langer door te werken om iets af te maken of iets extra’s te doen dat niet binnen je opdracht past. Bedrijven hebben mensen nodig waarop ze kunnen bouwen, dus sollicitanten die flexibel zijn hebben meer kans om aangenomen te worden dan mensen met vaststaande verwachtingen of werkgewoonten.

Als er een tijd is om je op je best te gedragen, is dat wel tijdens een sollicitatie. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het is iets wat veel mensen vergeten. Wees beleefd. Glimlach, zeg ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ als dat nodig is en laat zien dat je een vriendelijk en waardevol lid van het team zou kunnen zijn. Als er eenmaal een keuze gemaakt moet worden tussen twee even gekwalificeerde kandidaten, heeft degene die het aardigst overkomt de meeste kans!

  1. Kennis van het bedrijf.
  2. Nuttige vaardigheden.
  3. Meetbare voorbeelden van succes.
  4. Positieve houding en flexibiliteit
  5. Manieren.

Als je al deze punten in je sollicitatie weet te benoemen kun je erop vertrouwen dat je het goed gedaan hebt! Probeer je niet ontmoedigd te voelen als je de baan toch niet krijgt. Soms is er gewoon net geen goede match.

Nog steeds op zoek naar de baan die echt bij je past? Met de Monsterboard app is die baan zo gevonden. Swipe naar links is een nee, swipe naar rechts is een ja én direct solliciteren!