De verborgen arbeidsmarkt

De verborgen arbeidsmarkt

Niet alle vacatures worden uitgezet, naar schatting wordt zelfs meer dan de helft van de banen ingevuld zonder dat er een advertentie de deur uit gaat. De arbeidsmarkt die zich buiten on- en offline vacatureplaatsingen afspeelt heet de verborgen arbeidsmarkt.

Deze banen worden vaak intern ingevuld door collega's die van functie of positie wisselen. Als je niet bij het bedrijf werkt heb je daar natuurlijk niet zo veel aan. Gelukkig zijn er meerdere ingangen.

Open sollicitatie
Als je contact legt met een bedrijf waarin je jezelf in de kijker speelt zonder dat er een vacature open staat, spreek je van een open sollicitatie. Op die manier laat je de werkgever weten wat je kan, je stuurt je CV mee en je laat zien dat graag bij dat bedrijf zou werken. Mochten er geen (verborgen) vacatures open staan, dan hebben ze in ieder geval jouw CV in huis als er wel een plek beschikbaar komt die bij je past.

Netwerk
Een contactpersoon bij het bedrijf waar je wilt werken is altijd handig, het liefst natuurlijk iemand van de afdeling HR of recruitment. Als er een vacature vrij komt kan die persoon jou aandragen of een seintje geven dat dit een goed moment om contact te zoeken. Als starter heb je misschien niet zo veel bekenden die je verder kunnen helpen, daarom is het belangrijk om te beginnen met netwerken.

Je CV online plaatsen
Vaak gaan recruiters zelf op zoek naar een geschikte kandidaat. Dit doen ze bijvoorbeeld door CV's te bekijken in de Monsterboard CV database. Het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen dat je een up-to-date CV online hebt staan. Als jouw CV aansluit bij het functieprofiel dan zoekt de recruiter contact met jou, in plaats van andersom.

De verborgen arbeidsmarkt is een lastige omdat het totaal niet transparant is, maar het is zonde om het om die reden te mijden. Men zegt wel eens: 'De beste banen zijn nooit beschikbaar', dat is omdat er al iemand klaar staat om de plaats in te nemen. Zet dus jouw netwerk en CV in om zichtbaar te worden in de verborgen arbeidsmarkt en vergroot je kansen op die geweldig baan!