Dit zijn de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken
Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je bent weer een stapje dichterbij een leuke baan. Maar, eerst moet je het gesprek goed doorkomen. De één draait zijn hand er niet voor om, terwijl de ander begint te zweten bij alleen al het woord sollicitatie. In onze Carrière Coaching over sollicitatiegesprekken gaven we al heel veel tips tegen zenuwen. In deze blog zetten we de meest gestelde sollicitatievragen op een rij, inclusief het antwoord. Zo ben je – durfal of niet – altijd goed voorbereid op je sollicitatie!
1. Vertel eens wat over jezelf?
Dit is één van de lastigste vragen. Want waar moet je beginnen? Wat moet je vertellen? Het interesseert de recruiter in ieder geval niet dat jij drie konijnen hebt, in het weekend graag een potje jeu de boules speelt en zo van stamppot met worst houdt. De recruiter stelt deze vraag omdat hij of zij je graag beter wil leren kennen, zodat ze kunnen beoordelen of je binnen het team en de bedrijfscultuur past. Geef bijvoorbeeld een paar karaktereigenschappen, vertel in een paar zinnen wat je bezighoudt en waar je passies liggen. Probeer hierbij dus altijd de koppeling te maken met de functie of het bedrijf waar je solliciteert. Inspiratie nodig? Dit is een goed voorbeeld van een antwoord op deze vraag.
2. Hoe zou een familielid je omschrijven?
Deze vraag wordt ook wel eens gesteld met vrienden in plaats van familie. Het antwoord kun je goed voorbereiden, door het gewoon te vragen aan je familie of vrienden! Noteer hun antwoorden en maak er een lopend verhaal van wat je tijdens je sollicitatie kunt vertellen. Zorg ervoor dat het antwoord op deze vraag aansluit bij de functie waar je op solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie waarin je veel binnen teamverband moet werken, zeg dan niet dat jouw vrienden je als een echte einzelgänger omschrijven, of als iemand die graag dingen alleen doet.
3. Heb je ook nog andere sollicitaties lopen?
Dit kan je het beste eerlijk beantwoorden. Heb je inderdaad nog gesprekken bij andere bedrijven lopen, dan kun je dit gewoon zeggen. Het is helemaal niet gek dat je in een sollicitatieproces meerdere gesprekken voert, je kunt alleen het beste in het midden laten bij welke andere bedrijven je ook solliciteert.
4. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Antwoord op deze vraag kort en bondig. En hou het zakelijk en professioneel. Bereid deze vraag thuis goed voor, en vertel bijvoorbeeld dat je dan graag leiding zou willen geven aan een (groter) team, bepaalde eigenschappen bij jezelf graag zou willen ontwikkelen of een bepaalde vaardigheid dan onder de knie wil hebben. Geef liever geen antwoorden als ‘dan wil ik heel veel verdienen’. Dit kan een verkeerde indruk geven, bijvoorbeeld dat je de baan alleen voor het geld wil.
5. Wat zijn jouw zwakke punten?
Deze vraag wordt heel vaak gesteld, en het goede nieuws is dat je deze thuis goed kunt voorbereiden! De eerste tip is: hou het bij één of twee minder goede eigenschappen van jezelf. Je geeft ook geen goede indruk af als je een hele tijd mindere punten aan jezelf opnoemt. Wees eerlijk en buig zwakke eigenschappen altijd om naar een positieve. Het is helemaal niet erg om jezelf ook kwetsbaar neer te zetten, dat toont ook kracht. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je de neiging hebt om te veel hooi op je vork te nemen. Dat is een zwakke eigenschap, maar toont ook betrokkenheid en loyaliteit aan. Benoem het, en zorg dat je daarna benoemt dat je jezelf bewust bent van deze eigenschap en dat je weet hoe je ermee om moet gaan.
6. Wat is jouw ideale bedrijf?
Veel mensen hebben de neiging om dan het bedrijf te noemen waar ze op dat moment solliciteren. Niet doen! Dat komt niet oprecht over. Noem een bedrijf dat jou inspireert op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld duurzaamheid, missie of normen en waarden. Het is juist sterk als je dit goed kunt benoemen. De recruiter zal het altijd op prijs stellen dat je juist breder denkt dan de organisatie waar je op dat moment mee aan tafel zit!
7. Waarom moeten we jou aannemen?
Deze vraag wordt bijna altijd gesteld. Het antwoord erop is simpel: je past in het functieprofiel! Noem ook dat je denkt goed in de bedrijfscultuur te passen. Je kunt ook benoemen dat jouw soft skills overeenkomen bij de cultuur of het team. En dat je dus op zowel professioneel als persoonlijk vlak verwacht veel te kunnen toevoegen.
8. Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
En dan heb je natuurlijk ook altijd nog de rare vragen. Een greep uit de meest vreemde vragen die wel eens gesteld zijn:
- Hoe zou je een vliegtuig wegen als je geen weegschaal had?
- Verkoop mij deze pen.
- Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
- Als je een dier zou kunnen zijn, welke zou je dan kiezen?
- Waarom zitten er van die dunne haartjes op een tennisbal?
- Als iemand een biografie over je schreef, wat zou dan de titel zijn?
- Welke superkracht zou je willen bezitten?
Maak je hier niet te veel zorgen om, deze vragen worden echt niet door iedere recruiter gesteld. En als dat wel gebeurt: denk er vooral niet te veel over na, en wees niet bang om een fout antwoord te geven. Dat bestaat namelijk niet! Deze hersenkrakers worden alleen gesteld zodat de recruiter een iets beter beeld krijgt van je persoonlijkheid.
Zet Je Sollicitatievragen In Tijdens Meerdere Gesprekken!
Door deze meestgestelde sollicitatievragen voor te bereiden, ben je straks ready voor elk sollicitatiegesprek. Het kan nu eenmaal gebeuren dat een sollicitatiegesprek je juist laat zien dat het niet jouw baan is. Het is daarom slim om niet al je energie op één vacature te vestigen. Upload je cv op Monsterboard en solliciteer makkelijk op meerdere passende vacatures!