Tien tips voor een goed cv

Tien tips voor een goed cv

Tien tips voor een goed cv

Of je nu solliciteert of je cv uploadt naar de cv-database: je cv is het belangrijkste document tijdens het solliciteren. Bij een gerichte sollicitatie kijkt een recruiter eerst naar je cv en pas naar je sollicitatiebrief. En als een bedrijf zoekt in de cv-database zien ze alleen je cv. Een goed cv vergroot dus je kans op een betere baan!
Tien tips om tot zo'n cv te komen.

 

 1. Wat staat er je op je cv?
  Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd) en een korte beschrijving over jezelf. Vermeld daarna je werkervaring tot nu toe en gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is jouw meest recente ervaring het meest relevent, kies dus voor omgekeerd chronologische volgorde:  begin met het noemen van je laatste functie of opleiding en werk terug naar het verleden.
   
 2. Eerste persoon enkelvoud
  Op een cv vertel je iets over jezelf, dat schrijf je dus in de eerste persoonenkelvoud. Hou het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon als: ‘Mark is commercieel sterk en zeer creatief, hij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief.’
   
 3. Eerst werkervaring of opleiding?
  Het is een vraag die veel werkzoekenden bezig houdt: 'noem je op je cv eerst je opleidingen of eerst je werkervaring?'. Dat is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies in een op opleiding gebaseerd cv. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echter belangrijker dan je opleiding. In dat geval kies je voor een op werkervaring gebaseerd cv. Wanneer je al veel verschillende functies bekleed hebt, kan je ook kiezen voor een vaardigheden cv. Weeg af voor wat voor soort cv je wilt kiezen.
   
 4. Spits je cv toe op de vacature of de baan die je zoekt
  Gebruik geen standaard cv als je solliciteert op een functie. Zorg dat je voor iedere sollicitatie je cv afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert.
  Voor een online cv heb je geen concrete vacature waar je jouw cv op af kan stemmen. Lees dan verschillende vacatures van banen die je graag zou willen en gebruik termen en vaardigheden die daar in genoemd worden.
   
 5. Benoem je succes
  Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever, maar laat ook weten in hoeverre je daarin geslaagd bent. Werkte je bijvoorbeeld in sales? Vermeld dan voor hoeveel omzet je hebt gezorgd, of hoeveel procent je gemiddeld boven je target zit.
   
 6. Benoem je vaardigheden
  Jouw (oude) functietitels zeggen niet genoeg over welke vaardigheden jij in die baan heb gebruikt. Naast het benoemen van je functietitel, het bedrijf en je successen in de functie is het belangrijk om een omschrijving te geven van je functie waar ook je vaardigheden duidelijk naar voren komen. Als je een accountmanager in de fieldsales bent, ben je waarschijnlijk klantvriendelijk, communicatief vaardig en kan je oplossingsgericht denken voor de klant. Zo laat jij zien dat je de kwaliteiten hebt voor de baan die je zoekt én een recruiter kan je beter vinden in de cv-database. Want behalve zoeken op functietitel, kunnen ze ook zoeken op vaardigheden die belangrijk zijn voor de openstaande functie. 
   
 7. Gebruik gangbare trefwoorden
  Sommige bedrijven hebben zeer creatieve functietitels voor banen die doorgaan een wat saaiere naam hebben. Ga op je cv voor meer gangbare titels in je werkervaring om duidelijkheid te creëren voor de recruiter die je cv onder ogen krijgt. 
   
 8. Een opvallend cv
  Recruiters krijgen elke dag stapels cv’s onder ogen. Zorg ervoor dat die van jou opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aandacht te besteden aan de opmaak of een link in je cv te plaatsen naar een persoonlijke website waar jouw portfolio op staat. Denk ook aan linkjes naar je (professionele) social media profielen
   
 9. Lengte
  Er is geen ideale lengte voor een cv. Het is belangrijk dat het jou goed uit de verf laat komen. Soms, zeker als starter, kan dat in één pagina en andere gebruiken twee of drie pagina's. Bedenk je wel dat de recruiter veel cv's binnen krijgt en niet van iedereen alle pagina's aandacht doorleest. Een vijf pagina lang cv zal waarschijnlijk niet helemaal gelezen worden tijdens de eerste selectie. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op maximaal drie A4’tjes te houden. 
   
 10. Laat je cv nalezen
  Iedereen maakt wel een een type- of spelfout, maar in je cv staat het bijzonder slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand af te wijzen. Let dus op je spelling en laat je cv altijd door iemand anders nalezen.
   

Check, check, dubbelcheck?