Deze 8 dingen kun je beter weglaten van je cv

Een nieuwe baan begint met een goed cv. Het is het eerste dat een werkgever van je ziet, en op basis hiervan wordt bepaald of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een goed en volledig cv is dus heel erg belangrijk. Maar wat je weglaat van je cv kan net zo belangrijk zijn als wat je erop zet; 8 dingen die je beter niet op je cv kunt zetten!

Een goed en compleet cv bevat je vaardigheden, ervaring, werkverleden, diploma’s en belangrijke prestaties zodat werkgevers kunnen zien of je geschikt bent voor de baan. Wat je misschien niet weet is dat er ook dingen zijn die je beter niet op je cv kunt zetten omdat ze je kansen op een baan niet vergroten. Monster geeft tips over wat je beter kunt weglaten!

1. Carrièredoelstellingen. Wat je wilt bereiken in je carrière zegt eigenlijk iets over wat je van een werkgever wilt, in plaats van wat jij een werkgever kunt bieden. En je doel is natuurlijk om deze baan binnen te halen! Ook neemt het beschrijven van doelstellingen veel ruimte in beslag die je beter kunt gebruiken voor andere nuttige informatie. Wil je toch meer toelichten over je doelen? Doe dit dan in een motivatiebrief of het persoonlijke gesprek.

2. Hippe lettertypes. Het ziet er misschien leuk uit, maar het doet waarschijnlijk niet veel goeds voor de leesbaarheid van je cv. Bovendien is er een kans dat de werkgever je cv op een computer leest met een ander besturingssysteem en het laatste wat je wilt is dat je cv helemaal niet meer leesbaar is. Ga dus voor een veilig lettertype als Arial, Calibri of Verdana.

4. Middelbareschooldiploma. Het is niet nodig om je cv zo ver terug te laten gaan. Als je diploma hebt van een vervolgopleiding (beroepsopleiding, hbo of Universiteit), dan is het duidelijk dat je ook je middelbareschooldiploma hebt. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als je iets bijzonders hebt gedaan tijdens je middelbareschooltijd, zoals het opzetten van een eigen bedrijf.

5. Bedrijfsjargon. Regelmatig maken werkzoekenden de fout om bepaalde termen, functietitels of ander jargon te gebruiken die wel gebruikelijk zijn bij hun huidige/vorige bedrijf, maar niet voor het hele vakgebied gelden. Dit soort jargon kan onbekend of verwarrend zijn voor werkgevers of recruiters. Probeer je functietitel en baanbeschrijving dus zo algemeen mogelijk te houden.

6. Een onprofessioneel emailadres. Vijftien jaar geleden was d4ni3lle_kiss2@hotmail.com misschien een leuk emailadres, tegenwoordig komt dat niet meer professioneel over op je cv. Zorg voor een neutraal emailadres waar je naam ook duidelijk in staat. En dan het liefst geen emailadres van je huidige baan. Tenzij het je eigen bedrijf is, maak je niet echt een goede indruk als je je sollicitaties laat lopen door het emailsysteem van je huidige werkgever.

7. Bijbaantjes. Veel van ons hebben waarschijnlijk wel een krantenwijk gehad, achter de kassa gestaan, tomaten geplukt of terrassen bediend. Over het algemeen geldt dat je dit beter weg kunt laten, je kunt de ruimte beter gebruiken voor relevante werkervaring. Je bijbaan als teamleider in de supermarkt kan wel weer interessant zijn, omdat je hiermee aantoont dat je ervaring hebt met leidinggeven.

Heb je een goed en volledig cv opgesteld? Laat deze dan vooral nog even reviewen door een bekende. Omdat je zelf je cv waarschijnlijk heel vaak hebt gelezen kun je over foutjes heen kijken. Of misschien lijkt de volgorde voor jezelf heel logisch, maar denkt iemand anders daar heel anders over. In dit artikel geven we tips door wie je je cv het beste kunt laten nakijken.

Succes met solliciteren!