Tips voor een creatieve sollicitatiebrief

Tips voor een creatieve sollicitatiebrief

Als je op een vacature in de creatieve sector solliciteert,heb je natuurlijk ook een creatieve sollicitatiebrief nodig. Kom je er niet helemaal uit en heb je een paar tips nodig? Dit voorbeeld van een originele sollicitatiebrief gaat uit van een vacature voor een fulltime grafisch vormgever met leidinggevende kwaliteiten. Doe onderzoek naar het bedrijf zodat je weet voor wie je schrijft en pas de brief aan zodat het bij je eigen sollicitatie aansluit. Maak vervolgens gebruik van de uitleg en de tips en schrijf een knallende brief die de recruiter bij zal blijven!

Laat je inspireren door onderstaande sollicitatiebrief en download hem meteen.

MS doc

 

Voorbeeld - originele motivatiebrief


Inleiding naar jouw creatieve cv

Laat weten waar je de vacature hebt gezien en dat je de functie graag vervult. Probeer een zelfverzekerde, enthousiaste toon aan te houden en laat je gelijk van je beste kant zien. Als het goed is, heb je al contact opgenomen om informatie in te winnen; vermeld met wie je hebt gesproken, dit komt positief en proactief over.

"Beste heer/mevrouw (achternaam),

Uw vacature voor (functietitel) op Monsterboard.nl heeft mijn aandacht getrokken en ik heb dan ook direct contact opgenomen met uw collega (naam en achternaam). Tijdens dit gesprek ben ik ervan overtuigd geraakt dat de functie uitstekend bij me past en dat ik me perfect thuis zal voelen in uw designteam."

Tips: 

  • Houd de stijl en toon van de advertentie aan.  Bij creatieve vacatures zal dit vaak informeel zijn; je kunt hier bijvoorbeeld op inspelen door te beginnen met "Beste" in plaats van met "Geachte".
  • Gebruik de functietitel zoals die in de advertentie vermeld staat. Als je een zelfbedacht alternatief gebruikt, getuigt dat van onoplettendheid.

Motivatie:

Lees de advertentie goed door zodat je weet voor welke taken je verantwoordelijk zult zijn. Speel hierop in en laat weten dat je voor uitstekende resultaten zult zorgen. Zijn ze bijvoorbeeld op zoek naar een ontwerper die ook presentaties kan leiden en is dit een van je kwaliteiten? Gebruik een zelfverzekerde toon en laat weten dat dit geen enkel probleem vormt.

"Mijn passie voor design uit zich in al mijn ontwerpen en projecten. Van het brainstormen naar het opleveren van het eindontwerp, elke stap van het designproces voer ik uit met grote toewijding en aandacht. Of het nu gaat om het ontwerpen van een geheel nieuwe huisstijl of een spannende look voor een nieuwe productlijn, u kunt ervan verzekerd zijn dat mijn designs nieuwe klanten aantrekken. Teams zullen onder mijn leiding de beste resultaten behalen en innovatieve ontwerpen leveren."

Tips: 

  • De recruiter wil vooral weten wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Je hoeft dus niet uit te leggen waarom je bij het bedrijf wilt werken of dat je toe bent aan een nieuwe stap in je carrière.
  • Doe onderzoek naar het bedrijf zodat je een indruk krijgt van de sfeer en het taalgebruik. Houd dezelfde stijl en termen als op de website, hiermee laat je zien dat je ook qua persoonlijkheid bij het bedrijf past.

Waarom geschikt: 

Benoem je opleiding, vertel in het kort iets over je eindopdracht en noem één of twee voorbeelden van vorige werkgevers. Laat weten wat je specialisaties zijn en omschrijf je sterke punten. Als je een allround designer bent en naar een gespecialiseerde baan solliciteert, accentueer dan de werkervaring die bij het betreffende specialisme past.

"Tijdens mijn opleiding (opleiding naam) aan (naam institutie) heb ik me gespecialiseerd in (omschrijf je specialisme in een paar woorden). Als eindopdracht heb ik een productverpakking ontworpen voor een plaatselijke bakkerij. In mijn functie bij (naam werkgever) heb ik meerdere productlijnen en bijbehorende verpakkingen ontworpen. Op het moment ben ik project manager voor klanten zoals (noem een of twee voorbeelden van klanten). Zoals u ook in het bijgevoegde cv kunt nalezen, passen mijn werkervaringen en expertise  perfect bij de rol van (functienaam)."

Tips: 

  • Noem één of twee belangrijke, bekende of grote klanten waar je ontwerpen voor gemaakt hebt. Als je een portfolio meestuurt, gebruik je natuurlijk voorbeelden die daarin vermeld worden.
  • Houd je brief kort en duidelijk. Voor een overzicht van je werkervaring verwijs je naar je cv of portfolio.

Afsluiting: 

Het lijkt me geweldig om mijn carrière bij (bedrijfsnaam) voort te zetten. Het designteam zal een getalenteerd lid rijker zijn en de designs zullen u en uw klanten keer op keer verrassen . Ik stel mezelf en mijn portfolio graag tijdens een vervolggesprek voor.

"Eindig je brief door nogmaals aan te geven dat je graag de functie vervult en wees niet bang om aan te geven dat je een vervolggesprek wilt."

"Met vriendelijke groeten,

Jouw naam"

Tip: 

  • Houd een zelfverzekerde stijl aan en vermijd uitspraken zoals "in afwachting van" en "hopende op".