Conflicten op de werkvloer? Zo los je het op
Het kan de beste overkomen, irritatie of onderlinge spanning met een collega. In dit artikel geven we je 7 tips om een conflict op de werkvloer op te lossen.
Was het maar zo’n feest dat iedereen altijd overweg kan met iedereen. Maar ook saai, vind je niet? Mensen zijn verschillend, hebben andere perspectieven, en dat kan leiden tot ruzie op het werk. Oplossen is belangrijk, omdat een conflict invloed heeft op de sfeer, de resultaten en jouw werkplezier. Laat je inspireren door onze 7 tips en los het op. Zo kan je de situatie weer omdraaien naar iets positiefs en kan een conflict zelfs leiden tot een sterkere samenwerking.
- Voer geen struisvogelpolitiek
- Durf die eerste stap te zetten
- Luister en wees constructief
- Vind de oorzaak van het conflict
- Wees eerlijk
- Vat een conflict niet persoonlijk op
- Zoek een onafhankelijke tussenpersoon
1. Voer geen struisvogelpolitiek
Struisvogelpolitiek: de kunst van je hoofd in het zand steken, zodat het probleem er niet meer is. Je raadt het al: niet doen. Spanning ontstaat vanuit verschillende visies op onderwerpen. Zolang er niets verandert gaat de onenigheid ook niet weg. Ontwijk je collega niet, maar ga juist het gesprek aan. Het liefst morgen al. Zo pak je het probleem direct aan. Je verspilt dan geen kostbare tijd en de situatie is eerder opgelost. Fijn, want dan kan jij je snel weer focussen op leukere dingen.
2. Het zetten van de eerste stap
Het zetten van een eerste stap is een sterkte, geen zwakte. Conflicten op de werkvloer gaan ten koste van werkplezier en productiviteit. Hoe sneller ze opgelost zijn, hoe beter. Voor alle partijen. Door de eerste stap te zetten, laat je zien dat je het anders wilt. Laat vooral eventuele koppigheid varen en be the better person.
3. Luister en wees constructief
Met een constructieve en open houding zorg je ervoor dat je verbindt met degene waarmee je het gesprek voert. Een constructief gesprek is gefocust op:
- goede samenwerking door goed te luisteren;
- open te staan voor feedback;
- rekening te houden met de ander.
Zo ligt de focus vanzelf op groei en vooruitgang en blijf je niet hangen in problemen. Constructieve conflicten worden ook wel gezien als een succesfactor van een sterk team, volgens bijvoorbeeld de piramide van Lencioni.
4. Vind de oorzaak van het conflict
Een oplossing vinden, kan alleen wanneer je weet wat het probleem is. Het probleem is in conflicten op de werkvloer soms niet helemaal duidelijk. Mensen reageren vaak snel in een eerste emotie, zonder na te denken waarom ze iets voelen. Door het gesprek aan te gaan hierover kom je erachter waarom er überhaupt spanning is ontstaan. Wat vind jij en waarom? Wat vindt de ander en waarom?
5. Wees eerlijk
Eerlijkheid duurt het langst. Door eerlijk te zijn naar jezelf en naar anderen creëer je openheid en duidelijkheid. Dat zorgt voor vertrouwen. Voor vertrouwen bij de ander, maar ook bij jezelf in de vorm van zelfvertrouwen. Kijk daarom eens eerlijk naar jezelf. Draagt jouw gedrag bij aan de oplossing van het conflict of maakt dit het juist erger? Als je toegeeft dat jouw eigen gedrag ook ruzie veroorzaakt, kunnen conflicten op de werkvloer in veel gevallen al worden opgelost. Vaak ontstaat daardoor een vergelijkbare reactie bij de andere partij.
6. Vat een conflict niet persoonlijk op
Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar toch. Door conflicten persoonlijk op te vatten, is de kans alleen maar groter dat je in primaire emoties gaat communiceren. Wat de situatie vaak niet verbetert. Vaak wordt een conflict veroorzaakt door communicatie en het ontbreken daarvan. Daarnaast ben jij niet alleen verantwoordelijk voor een conflict. Weet jij waarom de ander reageert zoals hij reageert? Het begrijpen van je collega en hoe je goed kunt samenwerken, kunnen je helpen het niet persoonlijk te nemen.
7. Zoek een onafhankelijke tussenpersoon
Heb je alle voorgaande tips al toegepast zonder resultaat? Jammer, jullie komen er zelf niet uit. Dan is het tijd om hulp in te roepen van een derde partij:
- je manager
- een collega van de HR-afdeling
- een intermediair
We snappen dat dit kan voelen als een grote stap, maar soms is dit écht nodig om jouw werksituatie te verbeteren. Wel raden we je aan dat je vooraf duidelijk bent naar de andere partij toe dat je een derde partij inschakelt voor bemiddeling. Zo voorkom je onenigheid over klagen of klikken bij de baas.
Zeg conflicten op de werkvloer vaarwel met een nieuwe baan
Heb je alle tips om het conflict met je collega op te lossen toegepast, maar wordt de situatie niet beter en beïnvloedt het jouw werkplezier? Het is zonde om ergens te blijven werken waar je niet gelukkig bent. Upload je cv op Monsterboard, bekijk makkelijk vacatures en solliciteer op iets wat bij je past.