Complimenten geven aan collega's én complimenten ontvangen, doe je zo!
Een compliment krijgen is altijd fijn, je voelt je gewaardeerd én krijgt er energie van. Wanneer was de laatste keer dat jij een compliment aan een collega gaf op het werk? Als je hier nog over na moet denken, is het duidelijk: je moet aan de bak! Want niet alleen van het ontvangen, maar ook van complimenten geven krijg je een goed gevoel.
Daarnaast versterkt het ook nog eens teamgevoel tussen jou en je collega’s. Win-win, toch? Hoe je een compliment geeft en ontvangt? Wij helpen je graag op weg met tips en concrete voorbeelden, want complimenteren kun je leren!
Wat is een goed compliment?
Een compliment geven is eigenlijk een vorm van feedback, maar dan wel hele positieve feedback. Ben je bijvoorbeeld onder de indruk van de prestatie van een collega? Houd het dan niet binnen maar spreek het uit. Je collega zal het alleen maar fijn vinden om een compliment te krijgen. Houd wel rekening met de manier waarop je iets formuleert en geef alleen een compliment als je het meent.
Compliment geven aan je collega: voorbeeld
Vind je het lastig om te bepalen waar je je collega een compliment over kunt geven? Vaak kun je het opsplitsen in werkgerelateerde complimenten en complimenten over persoonskenmerken. Benieuwd hoe je het compliment goed formuleert? Met onderstaande complimenten voorbeelden schud jij dat complimentje zo uit je mouw en word je een echte teamplayer!
1. Complimenten werk
Positieve feedback, bijvoorbeeld over een werkgever zijn of haar doorzettingsvermogen of organisatorische vaardigheden, zijn uitstekende complimenten. Collega’s zullen blij zijn dit te horen! Complimenten over werk worden vaak extra gewaardeerd. Andere complimenten voorbeelden zijn:
“Ik hoorde dat je … hebt gemaakt. Wat gaaf! Het zag er heel goed uit!”
“Zou jij mij kunnen helpen met …? Ik weet dat jij hier heel goed in bent”
“Goed gedaan! Dit is echt jouw ding hè?”
“Ik hoopte al dat je kon aanhaken, jij hebt altijd een frisse blik!”
2. Complimenten over een persoonlijkheidskenmerk
De complimenten voor collega’s die het meest worden gewaardeerd en onthouden, zijn vaak de complimenten over een persoonlijkheidskenmerk. Denk aan iets wat belangrijk is voor je collega, bijvoorbeeld een lastige situatie waar hij of zij zich goed doorheen heeft geslagen. Een compliment over een persoonlijkheidskenmerk is vaak automatisch al opbouwend en bekrachtigend. Gaf een verlegen collega bijvoorbeeld goed zijn of haar grenzen aan in een vergadering? Vertel dan dat je dat ontzettend het knap vond. Andere voorbeelden van complimenten zijn:
“Ik vind samenwerken met jou altijd erg fijn, want…”
“Ik vind je echt een fijne collega, want…”
Compliment geven aan je collega: 7 tips
Een goed compliment heeft dus niet alleen met de inhoud te maken maar ook de manier waarop je het compliment geeft. Zeker weten dat je collega jouw compliment goed ontvangt? Gebruik dan onderstaande tips.
- Kies een goed moment
- Geef het compliment face-to-face
- Let op je toon en intonatie
- Spreek altijd vanuit de ik-vorm
- Breng je compliment niet als vraag maar als stelling
- Combineer het compliment niet met een verbeterpunt
- Maak het compliment concreet én persoonlijk
1. Kies een goed moment
Denk bijvoorbeeld aan een één-op-één moment zoals een koffiemomentje, wandeling of bila. Het voordeel hiervan is dat je al de aandacht van je collega hebt, waardoor het compliment beter aankomt.
Je kunt er ook voor kiezen om je collega in het zonnetje te zetten tijdens een bijzondere gebeurtenis. Heeft je collega bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage geleverd aan een groot project? Benoem dit dan tijdens de oplevering.
2. Geef het compliment face-to-face
Zorg ervoor dat je, als dat kan, het compliment aan je collega face-to-face geeft. Het is veel leuker om een compliment in het echt te ontvangen dan bijvoorbeeld via Teams, Meets of WhatsApp.
3. Let op je toon en intonatie
Een (effectief) compliment geven kan best uitdagend zijn. Dat komt onder andere omdat je altijd de factor ‘interpretatie’ hebt. Wat jij zegt, kan door je collega totaal anders worden geïnterpreteerd. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om op je toon en intonatie te letten. Zo vermijd je dat het compliment bijvoorbeeld als sarcasme kan worden opgevat.
4. Spreek altijd vanuit de ik-vorm
Door een te complimenteren vanuit de ik-vorm, maak je duidelijk dat het jouw compliment is. Ook is het een stuk persoonlijker dan complimenten geven vanuit de we-vorm of ze-vorm. Begin je compliment dus bijvoorbeeld met “ik vind dat je…” of “ik merk dat je…”.
5. Breng je compliment niet als vraag maar als een stelling
Door je complimenten voor collega’s meer als een stelling te brengen, zorg je ervoor dat het niet vrij is voor interpretatie. Hierdoor komt het oprechter over. Een praktijkvoorbeeld voor een compliment naar je collega is bijvoorbeeld: “Ik hoorde dat dankzij jouw hulp het project succesvol is afgerond. Goed gedaan!” En dus niet: “Heb jij ook meegeholpen aan de afronding van dat project?”
6. Combineer het compliment niet met een verbeterpunt
Zorg ervoor dat je bij complimenten geven alleen focust op de dingen die je collega goed heeft gedaan. Eventuele verbeterpunten kun je op een later moment bespreken, anders komt het compliment niet aan.
Zeg bijvoorbeeld: “Dat project heb je echt heel goed gemanaged!” En niet: “Dat project heb je echt heel goed gemanaged, wel jammer dat ik steeds zo lang moesten wachten op je feedback.”
7. Maak het compliment concreet én persoonlijk
Uit alle voorgaande tips kunnen we concluderen dat het altijd belangrijk is om je compliment concreet te maken. Door heel concreet en specifiek te zijn in wat je waardeert, heeft je collega ook meer aan het compliment. Misschien is het wel iets waar hij of zij onzeker over was en geeft je positieve feedback een fijne confidence boost.
Zorg dus dat je compliment specifiek is toegespitst op de ontvanger, zo vergroot je ook de kans dat het compliment goed wordt aangenomen en begrepen. En wil je jouw compliment helemaal afmaken? Noem dan je collega bij zijn of haar naam. Zo maak je duidelijk dat het compliment oprecht is en écht specifiek voor degene is bedoeld.
Hoe ontvang je een compliment?
Het vergt soms nog wat oefening om complimenten te ontvangen. Misschien herken je het wel; je wordt rood of je begint direct over dingen die nog beter kunnen. Nergens voor nodig! Je krijgt niet voor niets een compliment. Sta er dus even bij stil, bedank degene van wie je het compliment krijgt en geef jezelf in gedachten een schouderklopje. Daarnaast kan het nooit kwaad om tijdens een salarisonderhandeling of een functioneringsgesprek een aantal ontvangen complimenten over je werk te benoemen.
Complimenten geven aan nieuwe collega’s? Maak een Monsterboard-profiel aan
Geef je collega eens een complimentje vandaag, wedden dat het gewaardeerd wordt? Én een mooi pluspunt: het geeft je ook een goed gevoel. Mis je de waardering op je werk? Neem eens een kijkje tussen onze duizenden vacatures. Er zit vast iets tussen waar je veel energie van krijgt! Maak hier jouw Monsterboard-profiel aan en sla interessante vacatures makkelijk op of solliciteer direct.