Geen chattaal in je sollicitatiebrief

Geen chattaal in je sollicitatiebrief

Chattaal

Chattaal is al redelijk ingeburgerd. De afkortingen, smileys en aangepaste spelling kennen hun oorsprong in chatboxen en MSN waar zo snel mogelijk schrijven belangrijker was dan correct Nederlands schrijven.

Nu de hele wereld aan de sms, WhatsApp en Ping is, wordt chattaal heel veel gebruikt. De afkortingen zorgen dat je binnen het maximaal aantal tekens van je Tweet of sms kan blijven en met de smiley kan je een emotie overbrengen. Zonder er bij na te denken, gebruik veel mensen het iedere dag, en daar zit het gevaar als je gaat solliciteren.
 

Opletten 

Veel chattaal is al zo ingeburgerd dat de meeste mensen je wel kunnen vertellen waar 'w8' en 'ff' voor staan. Inmiddels is het een soort digitaal dialect. Maar dat wil niet zeggen dat het correct is om te gebruiken in zakelijke communicatie! Als je bijna dagelijks ff schrijft in plaats van even, neemt de automatische piloot dat soms ook over wanneer je aan een serieus document werkt, zoals je cv of je sollicitatiebrief.

Spel- en taalfouten kunnen voor recruiters echter zo belangrijk zijn dat je sollicitatie direct op de nee-stapel belandt. Schrijf je cv en sollicitatiebrief dus met volle aandacht, neem er de tijd voor en laat hem na je eigen controle en de spellingscheck op de computer ook nog doorlezen door iemand anders.