Zo kun je een carrièrecrisis herkennen

Zo kun je een carrièrecrisis herkennen

Zo kun je een carrièrecrisis herkennen

Als je een baan hebt die je leuk vindt, krijg je er als het goed is energie van. Maar wat als je die energie al een tijdje niet meer hebt? Of wat als je jezelf iedere ochtend op weg naar je werk afvraagt: is dit nog wel de juiste baan voor mij? Twijfels over je carrière zijn heel gewoon en kun je als het goed is oplossen. Maar soms groeien de negatieve gevoelens over je werk en beland je in een carrièrecrisis. Als je jezelf herkent in een van de onderstaande punten is de kans groot dat je je in een carrièrecrisis bevindt. Een carrièrecrisis herkennen is de eerste stap, zodat je er zo snel mogelijk iets aan kunt doen.

1- Je hebt geen zin om naar je werk te gaan. ’s Avonds zet je de wekker met een vervelend gevoel. Het idee dat je morgen naar je werk moet gaan staat je enorm tegen. Je kan niks bedenken dat erger kan zijn dan de dag op je werk doorbrengen. Alarmbellen! Natuurlijk kan je niet iedere dag met volle zin naar je werk gaan, maar iedere dag met veel tegenzin is niet de bedoeling.

2- Je bent niet meer trots op je verrichte werk. Tijdens verjaardagen en feestjes vertel je niet meer in geuren en kleuren over de taken die je afgelopen week hebt uitgevoerd. Vroeger deelde je je werkzaamheden met je familie en vrienden en soms zette je een mooi resultaat waar je trots op was zelfs op social media. Die behoefte om dingen van je werk te delen is verdwenen.

3- Je krijgt geen energie meer van je werkzaamheden. Nieuw project? Nieuw takenpakket? Nieuwe collega inwerken? Vroeger stond je te popelen om aan iets nieuws te beginnen en de klus te klaren. Nu heb je eigenlijk nergens meer zin in of energie voor. Ook een alarmbel: je bent erg moe na een dag werken en hebt nergens meer zin in, ook niet om na je werk iets leuks te doen met vrienden of familie. Je merkt dat je iedere dag zonder energie thuis op de bank ploft. 

4- Je kunt je collega’s opeens niet meer verdragen. Er waren tijden dat je die irritante collega gewoon liet praten zonder er veel aandacht aan te geven. Nu irriteer je je aan ieder praatje. Ook de rest van je collega’s interesseren je niet echt meer. Je hebt geen zin meer om mee te doen met de vrijmibo’s, koffiepraatjes of gezamenlijke lunches.

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een dag dat we met lood in de schoenen naar het werk gaan. Het verschil tussen een baaldag en een carrièrecrisis is dat bij een crisis iedere dag een baaldag is. En dat weken of maanden achter elkaar. Herken je jezelf in bovenstaande punten? Het is niet erg om toe te geven dat je in een carrièrecrisis zit, je bent echt niet de enige!

Hoe kom je precies uit je carrièrecrisis? Sarah Vermunt laat je in haar boek ’Careergasm’ zien hoe je dat doet. Voor Monsterboard geeft ze alvast in deze blog een tipje van de sluier.