Beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek: zoek de verschillen!

Jouw leidinggevende nodigt je uit voor een functioneringsgesprek. Je vraagt je meteen een aantal dingen af. Want is een functioneringsgesprek gelijk aan een beoordelingsgesprek? Kun je in zo’n gesprek ook zelf aangeven hoe je je werk ervaart of is het vooral een gesprek voor de werkgever? Wij leggen je het belangrijkste verschil tussen beiden gesprekken hier uit.

Functioneringsgesprek: op hetzelfde niveau

In een functioneringsgesprek ben je gelijkwaardig aan je leidinggevende, er is letterlijk sprake van tweerichtingsverkeer. In zo’n gesprek kun je met je werkgever alle onderdelen van je werk bespreken. Ben je tevreden in je baan? Zijn je werkzaamheden zoals je ze verwacht had? Zijn er dingen die je anders zou willen zien? Wat zijn jouw doelen en passen die bij de organisatie? Zijn deze doelen realistisch en haalbaar? Alles kan besproken worden en je kijkt samen naar de toekomst.

Beoordelingsgesprek: eenrichtingsverkeer

Tijdens een beoordelingsgesprek liggen de rollen verder uit elkaar, want hierin is het de taak van de werkgever om jouw werk te beoordelen. Hij beoordeelt je inzet en de resultaten van je werk in de afgelopen periode. Hij kijkt terug naar eerder gemaakte afspraken over prestaties en persoonlijke doelen en of deze al (deels) behaald zijn. In een beoordeling wordt op basis van verschillende beoordelingspunten ook besloten of je bijvoorbeeld salarisverhoging of een bonus verdiend hebt. Bij slechte prestatie kan het ook zijn dan er minder leuke consequenties zijn, bijvoorbeeld dat je contract niet verlengd wordt.

Nog even de belangrijkste verschillen in een overzicht:

Beoordelingsgesprekken worden vaak gevoerd op basis van KPI’s (Key Performance Indicators). Deze KPI’s worden door organisaties gebruikt om doelstellingen te bepalen en prestaties van medewerkers te meten. Wil je hier meer over weten om zo je volgende gesprek voor te bereiden? Lees hier meer!