Bellen voordat je gaat solliciteren

Bellen voordat je gaat solliciteren

Bellen voor je sollicitatie

Je maakt de meeste indruk op een recruiter als jouw sollicitatiebrief en cv aansluiten bij de openstaande functie. Het is dus belangrijk om de vacature goed te lezen. Maar voordat je begint aan het schrijven van je sollicitatiebrief, is het verstandig om contact op te nemen met het bedrijf. En nee, dat is niet raar. Het vergroot je kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Het is dus eerder zonde als je het niet doet.

Bel het bedrijf

Door vooraf te bellen, heb je jouw naam al een keer laten vallen bij de contactpersoon (vaak de recruiter). Maar nog belangrijk is dat niet alle informatie over de baan in de functieomschrijving van de vacature staat. De meest belangrijke eigenschappen staan vaak omschreven, maar juist als je ook aansluit bij de details van de functie zal dat indruk maken op de recruiter.
 

Vragen die je kan stellen

Zorg wel dat je weet wat je wilt vragen. Schrijf van te voren wat vragen op en houd dit lijstje bij de hand als je het bedrijf gaat bellen.

  • Functie: je kan checken of je goed begrepen hebt wat de functie inhoudt door het in je eigen woorden te omschrijven aan de recruiter en vervolgens te vragen of hij nog toevoegingen heeft.
  • Taken: wat zijn de eerste drie taken die ik op zou moeten pakken, mocht ik de functie invullen? Het antwoord op deze vraag geeft je goed inzicht in de belangrijkste kwaliteiten op de korte termijn.
  • Type: vraag naar wat voor soort type ze op zoek zijn.
  • Bedrijfscultuur: sluit aan bij de vorige vraag. Als je weet of het een (in)formeel bedrijf is, zegt dit veel over het type dat ze zoeken en de manier waarop ze verwachten dat jij je werk doet.
  • Lopende activiteiten: zijn er op dit moment activiteiten, of zijn die er in de nabije toekomst, die invloed hebben de openstaande functie? Daar kan je op inspringen in je sollicitatiebrief.
  • Team: vraag naar het team waarin je wellicht komt te werken. Wordt er veel gewerkt in teamsverband of is het een hele individuele functie?  

De informatie die je verkrijgt door vooraf te bellen kan je natuurlijk ook gebruiken om je cv te laten aansluiten bij de functie.
 

Vraag niet wat je al weet

Door vragen te stellen laat je zien dat je echt geïntreseerd bent en dat je al tijd en moeite in de sollicitatie hebt gestopt. Zorg dat je de vacature goed hebt gelezen en de website van het bedrijf bekeken hebt. Als je de recruiter een vraag stelt die je gemakkelijk zelf had kunnen vinden, maar je geen goede indruk.
 

Niet bellen

Soms staat er in een vacature dat (vooraf) bellen of op een andere manier contact opnemen niet wordt gewaardeerd. Respecteer dit en schrijf je cv en sollicitatie met de informatie die je reeds gevonden hebt.