Hoe kun je professioneel belegger worden?
Beleggen is een interessante activiteit en kan ook nog eens het nodige geld opleveren. In dit artikel legt Monsterboard uit hoe je belegger kunt worden.
Veel mensen zijn bezig met beleggen. Van jong tot oud en professioneel tot amateur. Informatie over beleggen is overal aanwezig. Regelmatig halen nieuwsuitzendingen en sites gebeurtenissen aan die met beleggen te maken hebben. Heb jij interesse in het beroep? Lees dan verder om te leren hoe je professioneel belegger kunt worden.
Wat is een (professionele) belegger?
Een belegger is iemand die beleggingen koopt en daarmee een rendement wil behalen. Beleggers kunnen werken voor banken of verzekeraars, maar ook voor zichzelf. Je kunt beleggen voor de lange termijn, zoals veel banken en verzekeraars doen, maar ook voor een snelle winst van een dag of zelfs een uur. Bekende beleggingen zijn:
- aandelen en obligaties
- onroerend goed
- crypto munten (zoals Bitcoin)
Belegd wordt er al heel lang. Zo kende Nederland in de 17de eeuw een levendige handel in aandelen van Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Ook werd er in de jaren dertig van die eeuw belegd in tulpen bollen. Zakenlieden hadden een plek nodig waar ze in aandelen konden handelen. Daarvoor werd de Beurs van Hendrick de Keyser gebouwd in hartje Amsterdam, de oudste aandelenbeurs ter wereld.
Iedereen kan beleggen en zich belegger noemen. Het kopen van een eigen huis kan als een belegging gezien worden, hoewel het voor de meeste mensen vooral een plek is om te wonen. Belegger is geen beschermd beroep. Wel zijn er bepaalde opleidingen die je de weg kunnen wijzen in de vaak complexe materie.
Wat voor soorten beleggers zijn er?
Professionele beleggers zijn er hoofdzakelijk in twee soorten:
- Banken, verzekeraars en pensioenfondsen
- Vermogensbeheerders
Banken en verzekeraars hebben grote potten met geld; klanten van banken hebben hun geld bij hen gestald en klanten van verzekeraars hebben premie betaald. De organisaties zien graag dat die potten met geld een zo hoog mogelijk rendement opleveren. Maar het risico op (groot) verlies mag ook weer niet te groot zijn. Hier speelt de belegger een cruciale rol. Deze beleggers beleggen vaak dit vermogen in aandelen, obligaties en onroerend goed en doen dat voor de lange termijn.
Naast deze beleggers zijn er ook partijen die zelf geen geld bezitten, maar wel kennis hebben van (een bepaald deel van) de beleggingsmarkt. Zij bieden deze kennis, tegen een vergoeding, aan om een deel van het vermogen van banken of verzekeraars te beleggen. We noemen hen vermogensbeheerders.
Vermogensbeheerders zijn in er vele soorten en maten. Soms richten ze zich op bekende markten als aandelen en obligaties. Ze zijn doorgaans groot in belegd vermogen en hebben honderden en soms duizenden mensen in dienst; soms over de hele wereld verspreid. Anderen richten zich op kleine onderdelen van de beleggingsmarkt waar zij heel veel kennis van hebben. Deze partijen zijn vaak relatief klein in belegd vermogen en kunnen teams zijn van slechts 20 personen.
Zo kun je professioneel belegger worden
Belegger worden is eigenlijk heel eenvoudig.
- Je meldt je aan bij een site/app, zoals bijvoorbeeld van DeGiro of BUX Zero.
- Je kunt gaan handelen.
Makkie! Nou ja, zo simpel is het als je belegger wilt worden met je eigen geld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar een succesvol belegger wordt. Beleggen kent vele risico’s; je belegde vermogen kan minder waard worden.
Professioneel belegger worden bij een bank of verzekeraar doe je niet zomaar. Je wordt geacht een bepaalde opleiding te hebben afgerond en al de nodige ervaring in het vak te hebben opgedaan. Deze bedrijven vragen vaak een studie economie of een studie die daar nauw verband mee houdt.
Als belegger verdiep je je in bepaalde delen van de markt en onderzoek je de mogelijkheden. Daarbij zijn analytische eigenschappen belangrijk. Bedenk daarbij dat andere partijen in de markt ook een rol kunnen spelen op de ontwikkeling van de beleggingen. Dat zijn bijvoorbeeld regeringen, die politieke beslissingen nemen, en Centrale Banken. Ook is enig inzicht in hoe de mens, dus ook jij, beslissingen neemt van belang. Je dient dus in een team te kunnen functioneren en enig zelfinzicht te hebben.
Om succesvol belegger te worden heb je dus een aantal vaardigheden nodig.
- analytisch vermogen
- inzicht in omgeving
- samenwerken
- zelfkennis
- toekomstgericht
Professioneel belegger worden: welke opleiding heb je nodig voor beleggen?
Om je eindbestemming als belegger te bereiken, kun je meerdere stappen zetten. De juiste opleiding volgen is een belangrijke. Wie belegger wil worden bij een professionele belegger als een bank of verzekeraar, kan een studie economie (of daaraan gelijkwaardig) volgen. Met die studie heb je de basiskennis voor de verbanden tussen economie en de beleggingsmarkten opgedaan.
Tijdens je werk, kun je allerlei aanvullende cursussen en opleidingen doen. Meestal vraagt je werkgever je om deze cursussen te doen. Vaak vergoedt je werkgever dan ook de kosten. Er zijn in Nederland twee gerenommeerde opleidingen. De Nederlandse VBA-opleiding (Vereniging van BeleggingsAnalisten) en de Amerikaanse CFA (Certified Financial Analist). Beide opleidingen doe je meestal naast je werk en duren ongeveer 3 jaar.
Hoewel theoretische kennis erg belangrijk is, is het opdoen van ervaring in de praktijk essentieel. Bij een professionele belegger kijk je met collega’s naar de beleggingsmogelijkheden en neem je vaak samen een beslissing. Bedenk dat er aan het kopen van beleggingen vaak ook juridische en fiscale aspecten zijn verbonden.
Rijk worden met beleggen: hoeveel verdient een belegger?
Als belegger valt er aardig wat te verdienen. Veel mensen zijn dan ook geïnteresseerd in het vak omdat ze hopen rijk te worden met beleggen. Maar het werk komt niet zonder risico’s: als je een verkeerde investering doet, kun je veel geld verliezen. Omdat je als particulier en als professional kunt beleggen, is het lastig te zeggen hoe hoog het gemiddelde inkomen is. Beleggingsadviseurs verdienen tussen de € 2.206 en € 4.576 per maand.
Om meer te leren over startsalaris, pensioenopbouw en andere financiële zaken, kun je de salarisinformatie van Monsterboard bekijken.
Waar vind je vacatures voor beleggers?
Als particulier belegger kun je vanuit huis werken met de juiste sites en apps. Als professioneel belegger kun je terecht bij verschillende nationale en internationale bedrijven. Wie wil werken op de beurs kan zoeken naar vacatures in New York, London of Amsterdam.
De beste steden in Nederland, naast onze hoofdstad, om te zoeken naar financiële functies zijn:
Investeer in je toekomst met monsterboard
Heb jij de juiste kennis en vaardigheden om professioneel belegger te worden? Maak gauw een gratis Monsterboard profiel aan en upload je cv. Zo solliciteer je met een druk op de knop én ontvang je carrièreadvies rechtstreeks in je inbox. Bovendien kunnen recruiters en headhunters jou vinden. Wie weet komt je volgende spannende uitdaging vanzelf aanwaaien.