Wat zijn de belangrijkste onderdelen op je cv?

Wat zijn de belangrijkste onderdelen op je cv?

Met klamme handen heb je net jouw sollicitatie met cv verstuurd. Meestal kijken recruiters eerst naar je cv en sommige hebben slechts 6 seconden nodig om te scannen of je bij de functie past. Maar waar kijken ze dan als eerste naar?
Bij de belangrijkste onderdelen van je cv legt de Monster Recruiter uit waar zij op let en wat jij kunt doen om binnen die enkele seconden een goede indruk te maken. 
 

Scan 1: personalia

“Ik scan altijd eerst de personalia op het cv. Het valt me op dat veel mensen ál hun gegevens hier neerzetten: niet nodig! Houd je cv kort en bondig.  Je burgerlijke staat is bijvoorbeeld niet van belang. Ook als jouw naam al duidelijk weergeeft wat jouw geslacht is, is het eigenlijk onnodig om te vermelden dat je een man of vrouw bent.”
 

Scan 2: opleiding(en)

“Als de opleiding belangrijk is voor de desbetreffende functie kijk ik als tweede naar de opleiding(en). Sluit deze aan bij de functie en is de studie afgerond? Een niet afgeronde opleiding kan negatief overkomen op de recruiter. Als je een opleiding niet hebt afgerond, kun je deze dan ook beter niet benoemen. Heb je deze wel afgerond? Geef dit dan aan met ‘diploma behaald’, als je dit niet doet, wekt het juist argwaan.”
 

Scan 3: werkervaring

“Als de opleiding minder van belang is voor de desbetreffende functie, zal ik eerder naar de recente werkervaring kijken. Wat voor functies heeft de sollicitant gehad, wat waren zijn/haar verantwoordelijkheden en liggen de organisaties waar diegene voor gewerkt heeft in dezelfde branche?  Als de naam van de organisatie waar je voor gewerkt heb totaal onbekend is, is het handig om bijvoorbeeld in het kort iets over de organisatie te vertellen zodat de recruiter een beeld heeft van het bedrijf. Een linkje naar de website kan ook een hulpmiddel zijn. Als je juist voor een heel bekend bedrijf hebt gewerkt, kun je om dit te benadrukken het logo van het bedrijf erbij zetten. Zo maak je jouw cv ook nog eens visueel aantrekkelijker.”
 

Scan 4: vaardigheden en hobby’s

“Als de sollicitant aan specifieke vaardigheden moet voldoen voor de functie, scan ik het kopje ‘vaardigheden’. Zo kan het beheersen van designprogramma’s van belang zijn voor een functie als grafisch vormgever. Tip: als er gevraagd wordt naar specifieke vaardigheden in de vacature, zet deze dan ook in je cv. Voldoe je niet aan de gevraagde vaardigheden? Maak dan even net onder jouw personalia een kopje aan met ‘profielschets’. Hierin kun je in 5 á 6 zinnen aangeven waar jouw interesses liggen en waar je graag wilt werken. Zo kun je toch die vaardigheden, kennis of branche benoemen en verhoog je ook de kans dat jouw cv gevonden wordt door de recruiter. Zij scannen namelijk je cv op belangrijke woorden. Staan deze er niet in, dan ben je minder interessant. Als laatste bekijk ik nog even de hobby’s, deze kunnen namelijk iets over de persoonlijkheid van de sollicitant zeggen.”


Neem ook een kijkje bij de voorbeeld cv’s. zo kun je de focus ook leggen op gevolgde opleidingen of juist jouw vaardigheden.