Begin met netwerken

Begin met netwerken

In principe is netwerken niets anders dan het leren kennen en onderhouden van contacten die waardevol kunnen zijn voor jouw carrière. Je legt deze contacten gedurende je carrière, door één op één gesprekken,  op banenbeurzen of bij netwerkbijeenkomsten. Je bouwt aan relaties met mensen zodat je elkaar wellicht ooit verder kan helpen. En je hoeft niet de meest spontane persoon ter wereld te zijn om succesvol te netwerken!

De voordelen van een netwerk?

Voor veel banen wordt niet geadverteerd op vacaturesites. Soms worden deze posities intern vervuld, maar vaak verspreiden medewerkers van bedrijven zelf de vacature. Zij kunnen jou dan aandragen bij de recruiter om uitgenodigd te worden op gesprek. Hoe meer mensen weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor werk je zoekt, hoe meer kans dat je ergens aangedragen wordt.

Maar ook als het bedrijf wel een vacature online uitgezet heeft, is het handig als je iemand kent bij het bedrijf waar je wilt solliciteren. Je kunt aan hen vragen hoe het is om er te werken, vraag hoe de afdeling en jouw toekomstige manager is en wat de recruiter voor persoon is. Deze informatie kan je in jouw voordeel gebruiken tijdens je sollicitatie. 

Het opbouwen van je netwerk

Je hoeft heus niet te beginnen met netwerken door je in de vrijdagmiddagborrels te storten op de Zuid-as in Amsterdam. Je kunt dichterbij huid beginnen! Bijvoorbeeld in een gezellige kroeg in Noord-Brabant, of tussen jouw vrienden, studiegenoten, collega's en familie zitten ongetwijfeld ook mensen die jou verder kunnen helpen. Als je er aan toe bent om je netwerk over te breiden zou je eens online kunnen gaan kijken; zijn er vrienden van vrienden die je misschien (vaag) kent met interessante profielen? Vraag eens of jullie gezamenlijke vriend jullie aan elkaar voorstelt. Of zoek naar fora, sites of Facebook-groepen die zijn gemaakt om te netwerken. Of ga gezellig met een collega naar een netwerkborrel, iedereen is daar voor een gezellig drankje en het is leuk als je er nieuwe contacten aan overhoudt- maar niets moet.
 

Maar hoe begin je met netwerken?

Verken je eigen netwerk
Begin met rondkijken in je directe omgeving: familie, vrienden, (oud)klasgenoten, (oud)collega's, kennissen op sport of andere verenigingen. Schrijf uit iedere groep minimaal vijf mensen op die je misschien verder zouden kunnen helpen. En geen mensen schrappen omdat je denkt 'die wil me toch niet helpen'! Noteer achter elke naam de functienaam en het bedrijf waar hij of zij werkt. Nu heb je een goed overzicht.

Bepaal je netwerkdoel
Wat wil je bereiken met behulp van jouw netwerk? Je doel kan zo simpel zijn als 'drie nieuwe mensen leren kennen in mijn branche' of 'informatie inwinnen hoe het is om bij bedrijf X te werken'. Stel jezelf kleine doelen, zodat je meteen gericht aan de slag kunt gaan.

Maak een top tien
Je hebt je doel bepaald. Maak een top vijf van je contacten die je kunnen helpen met het behalen van jouw doel. Schrijf voor jezelf uit hoe deze mensen je zouden kunnen helpen, zodat je concreet hebt wat je van ze wilt vragen.

Contact leggen
Tijd om tot actie over te gaan! Direct op de man af vragen wat je van ze wilt zou kunnen werken, maar vaak is een subtiele manier wat slimmer. Ga even koffie drinken, samen lunchen of begin met een small talk telefoongesprek. Natuurlijk stuur je daarin naar het doel van het gesprek.

Ga het gesprek aan
Binnen het netwerken gaat het om jezelf profileren, informatie vragen, interesse tonen in de ander, tips en adviezen verzamelen. Netwerken is jezelf laten zien en informatie verzamelen. Met het stellen van de juiste vragen kan je een leuk gesprek aan gaan. Netwerken is dus niet direct vragen om een baan. Ga maar na, hoe vaak denk je dat je ‘Ja’ te horen zult krijgen op deze vraag?  Als je vraagt om een baan, vraag je of de ander jouw probleem op wil lossen. Dat zorgt er vaak voor dat de ander minder bereidwillig is je te helpen.