Werken in de IT zonder opleiding of ervaring: zo doe je dat
Wil je werken in de IT maar je hebt geen diploma? In dit artikel leer hoe je kan werken in de IT zonder ervaring.
De IT-sector bestaat uit leveranciers van producten en diensten die te maken hebben met informatietechnologie. Informatietechnologie, hetgeen waar de afkorting IT voor staat, omvat alle hardware, software, netwerken en apparatuur die consumenten en organisaties gebruiken om gegevens te bewaren, beschermen en verwerken. Mensen die werken in de IT werken met informatiesystemen en elektronische apparaten. Het is een uitdagend vak. Bovendien is er in Nederland ontzettend veel vraag naar IT-medewerkers. Dit betekent dat je tijdens het solliciteren naar werk kan rekenen op een breed aanbod aan IT-vacatures.
Als je solliciteert zonder een opleiding of werkervaringen op je cv, kun je alsnog een positieve indruk achterlaten op de recruiter. Er zijn tegenwoordig genoeg manieren om kennis op te doen zonder naar school te gaan. Daarnaast kun je solliciteren naar trainingsprogramma's bij ondernemingen. Durf te solliciteren ondanks je niveau. Enthousiasme is voor veel recruiters in dit vakgebied immers net zo belangrijk als vermogen.
Wat je kunt verwachten van werken in de IT
De meeste IT-werknemers zijn softwareontwikkelaars. Een softwareontwikkelaar ofwel software developer houdt zich bezig met het ontwikkelen, onderhouden en verbeteren van de programma's van apparaten zoals computers, tablets of mobiele telefoons. Nadat een IT-medewerker een programma heeft ontwikkeld, moet hij of zij het programma testen om eventuele fouten in het programma te adresseren.
Naast softwareontwikkelaars zijn er genoeg andere IT-beroepen, waaronder:
- analist
- applicatiebeheerder
- data scientist
- ethical hacker
- hardware engineer
- helpdeskmedewerker
Mensen die willen werken in de IT-sector kunnen rekenen op verantwoordelijkheden zoals het uitvoeren van analyses, het toepassen van wetenschappelijke kennis en het opstellen van artikelen. Sommige IT-medewerkers doceren studenten op verschillende onderwijsniveaus niveaus, waaronder middelbare school, MBO, HBO of WO. Als IT-medewerker kun je aan de slag voor psychologen, advocatenbureaus, ziekenhuizen en andere soorten werkgevers.
De salarissen van ICT-medewerkers verschillen op basis van leeftijd, opleiding, werkervaring en werkgever. De doorsnee softwareontwikkelaar kan rekenen op een startsalaris van 1.800 euro bruto per maand. Een data scientist verdient tussen de 2800 en 4500 euro per maand en een hardware engineer verdient tussen de 2000 en 2800 euro. Voor meer informatie over salarissen in Nederland en andere onderwerpen die met geld te maken hebben, ga naar onze salarispagina.
Waarom werken in de IT een goed idee is
Er zijn een heleboel voordelen aan werken in de wereld van IT. Zo is er veel baangarantie voor werknemers in de IT-sector. Een IT'er met diploma, werkervaring of de juiste vaardigheden kan vrijwel overal aan werk komen. Werk in IT is bovendien allesbehalve eenzijdig. Naast softwareontwikkelaars zijn er ook softwaretesters, consultants, projectmanagers en conceptontwikkelaars. Sommige IT-medewerkers doen het allemaal.
Werken in de wereld van IT is vermakelijk en uitdagend als je houdt van problemen oplossen door analytisch na te denken. Het programmeren van software, zeggen veel medewerkers, is als het spelen van een computerspel. De IT-sector is tot slot een sector die zich snel ontwikkelt. Ieder jaar komen er snellere machines en intelligentere programma's bij. IT-medewerkers verrichten werk dat andere onderdelen van de economie en de arbeidsmarkt beïnvloedt.
Kortom, de pluspunten van werken in de IT-sector zijn als volgt:
- Hoge baangarantie
- Veelzijdige verantwoordelijkheden
- Toekomstgerichte werkomgeving
- Uitdagend en vermakelijk werk
Werken in de IT zonder ervaring
Werken in IT zonder opleiding of ervaring is lastig maar beslist niet onmogelijk. Je kunt je laten omscholen bij een onderwijsinstantie. Of je kunt jezelf de kneepjes van het vak aanleren via YouTube of andere websites. Bovendien zijn er genoeg ondernemingen in de IT-sector die trainingsprogramma's aanbieden voor werknemers met passie zonder ervaring.
Tips werken in IT zonder opleiding:
- Kies de juiste opleiding
- Overweeg omscholing
- Leer verder online
- Solliciteer naar trainingsprogramma's
- Gebruik je cv en sollicitatiebrief
- Verken je netwerk
- Blijf solliciteren
1. Zit je nog op school? Kies de juiste opleiding
Om IT-medewerker te worden en te werken in de IT-sector kun je een aantal verschillende opleidingstrajecten volgen. Sommigen volgen de mbo-opleiding ICT Supportmedewerker, anderen de opleiding ICT. Maar veel recruiters hechten niet bijzonder veel waarde aan de opleidingen van hun sollicitanten. Zo nemen werkgevers vaak sollicitanten met een hbo-diploma aan die een compleet andere opleiding heeft gevolgd.
2. Overweeg omscholing
Sollicitanten die willen werken in IT zonder opleiding of kennis kunnen zich altijd laten omscholen tot IT'er. Er zijn tegenwoordig heel veel scholen en organisaties die een snelcursus voor de IT-wereld aanbieden. Zo heeft de Hogeschool van Utrecht een ICT-omscholing van vier modules vanuit de hbo ICT-opleiding die slechts een jaar duurt om te voltooien. Zo overbrug je op rap tempo je achterstand op andere sollicitanten met theoretische kennis.
3. Wees je eigen leermeester op YouTube
Als je school gelieve wilt vermijden, kun je het vak ook zelf aanleren. Zo kun je onlinecursussen afronden bij organisaties zoals LOI en Computrain. Veel jongeren leren Python, Javascript en C# via YouTube. Daar geven experts gratis uitleg.
4. Meld je aan voor een trainingsprogramma
Er is in de IT-sector veel vraag naar werknemers. Soms is er zelfs meer vraag dan aanbod. Dit betekent dat veel bedrijven bereid zijn om werknemers zonder ervaring aan te nemen en te trainen. Mensen die willen werken in de IT zonder diploma kunnen daarom solliciteren naar trainingsprogramma's bij bedrijven. Meestal krijgen zij ook betaalt voor de trainingsprogramma's.
5. Gebruik je cv en sollicitatiebrief
Solliciteer je naar werk in de IT-wereld zonder ervaring of theoretische kennis? Benadruk dan andere vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief, zoals je motivatie en passie voor het vakgebied, je flexibiliteit of je interesse in modernisering en digitalisering. Ga naar de website van Monsterboard om te weten te komen hoe je je zwakke punten het beste kunt bespreken in je cv, sollicitatiebrief en gedurende je sollicitatiegesprek.
6. Je netwerk is je beste vriend
Connecties kunnen je helpen contact te leggen met een werkgever en positieve referenties van ex-supervisors kunnen een goede indruk achterlaten op recruiters. Je kent vast wel iemand in je netwerk die werkt in de ICT-sector, bijvoorbeeld een kennis of een LinkedIn-connectie. Benader deze persoon en vraag of ze je een handje willen helpen met je sollicitaties. Het is helemaal niet erg om naar hulp te vragen. Dit toont juist je vastberadenheid om IT-werknemer te worden.
7. Blijf solliciteren
Zelfs sollicitanten met kennis en ervaring worden zo nu en dan afgewezen voor sollicitaties. Als aspirerend IT-expert zonder deze voordelen moet je bereid zijn om door te zetten wanneer je wordt afgewezen. Des te meer sollicitaties je verstuurt, des te groter de kans dat je ergens wordt aangenomen. Elke IT'er moest ergens beginnen en dat geldt ook voor jou.
Waar kun je werken in de IT
Het arbeidsmarktperspectief voor IT-medewerkers is bijzonder gunstig ten opzichte van andere vakgebieden. Toch is er op sommige plaatsen meer werk te vinden dan op andere. De beste provincies voor IT-medewerkers volgens Monsterboard zijn:
En de beste steden:
Vind een IT-baan zonder werkervaring via Monsterboard
Ga vandaag nog op zoek naar IT-vacatures op Monsterboard als je wilt werken in de IT. Maak bovendien een gratis profiel aan op onze website om een voorsprong te nemen op andere sollicitanten. Terwijl jij werkt aan je cv en sollicitatiebrief, identificeert Monsterboard de nieuwste baanopeningen in de IT-sector waarin geen nadruk wordt gelegd op opleidingen of werkervaring. Upload daarnaast een digitaal kopie van je cv om jezelf zichtbaar te maken voor recruiters op zoek naar enthousiasme.