Van baan veranderen na je 50e: zo doe je dat

Werk vinden na je 40e, 50e of 60e is makkelijker gezegd dan gedaan, maar beslist niet onmogelijk. In dit artikel leer je hoe je een carrièreswitch na je 50e kan maken.

Van baan veranderen na je 50e: veel mensen beginnen er niet aan, omdat ze denken dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is. Maar dat is niet zo. Iedereen kan een carrièreswitch maken, ongeacht zijn of haar leeftijd. In dit artikel vind je zeven tips om van je job te switchen. Bovendien leer je hoe je jouw werk- en levenservaring in jouw voordeel kan laten werken tijdens het solliciteren.

Werk vinden na je 50e is makkelijker dan je denkt

Jongeren wisselen sneller van baan dan hun ouders of grootouders. Dat verklaart waarom veel mensen geen carrièreswitch na hun 50e maken. Als je decennialang in hetzelfde vakgebied bent gebleven, denk je al snel te oud en te gespecialiseerd te zijn om nieuwe trucjes te leren. En dan voelt van baan veranderen na je 50e wel erg spannend.

Dat is natuurlijk onzin. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om je te laten omscholen. Universiteiten en hogescholen openen hun deuren voor zowel jongeren als ouderen. Als je niet terug naar school wilt, kun je ook solliciteren bij bedrijven die hun werknemers op de werkvloer opleiden. Meestal krijg je tijdens deze trainingen ook betaald: een gunstige situatie.

Neem het beroep IT-er als voorbeeld. Als je na een carrière als hovenier, advocaat of marketingmedewerker tot de conclusie komt dat je IT'er wilt worden, betekent dat niet dat je jarenlang moet studeren voor een bachelorsdiploma. In tegendeel: er zijn meerdere hogescholen en onderwijsinstellingen die een omscholingstraject aanbieden waarmee je binnen een jaar klaar bent om te gaan solliciteren.

Waarom zou je van baan veranderen na je 50e?

Er zijn meer dan genoeg mensen die een carrièreswitch maken. Maar lang niet iedere werknemer verandert van baan voor dezelfde redenen. Wellicht sla je een nieuwe richting in omdat je oude beroep verdwijnt: door faillissement of door robotisering. Of doordat je een baan hebt die in de toekomst door modernisering of in tijd van nood gemakkelijk vervangen kan worden, bijvoorbeeld als je productiemedewerker of horecamedewerker bent.

Misschien overweeg je een carrièreswitch na je 40e, 50e of 60e omdat je kampt met burn-out, overspanning of bevlogenheid. Een beroep dat je eerst energie en voldoening gaf, ervaar je nu als een verplichting. In dit geval is het belangrijk om uit te vogelen waar je interesses nu liggen. Je kunt proberen om van je hobby je beroep te maken. Of je kunt iets nieuws proberen. Een nieuwe uitdaging kan overspanning en bevlogenheid verlichten.

Je kan ook op zoek gaan naar een nieuwe baan omdat je meer flexibiliteit wilt in je werkleven. Steeds meer werkgevers staan open voor een combinatie van thuis- of flexwerk. Flexwerken betekent dat je zelf kan bepalen hoe je jouw werkweek indeelt. Zo kun je vroege ochtenden inruilen voor avonddiensten, of een gemiste werkdag in het weekend inhalen. Zeker op latere leeftijd kan flexwerken je work-life balans verbeteren.

Voordelen van een oudere werknemer zijn:

Na je 40ste en 50ste vind je het misschien spannend om van baan te veranderen. Maar als ervaren werknemer ben je erg gunstig voor een werkgever:

  • Je brengt rust in een groep
  • Je kan de rol als mentor aannamen
  • Je kan je ervaring en kennis delen
  • Je weet waar je goed en minder goed in bent
  • Je bent zelfverzekerder

Advies voor van baan veranderen na je 50e

Wees niet bang om advies te vragen voor een carrièreswitch na je 50e. Werknemers die hun omscholingstraject hebben voltooid, delen graag tips met anderen. Monsterboard heeft een aantal nuttige tips voor 50-plussers en solliciteren, speciaal voor ervaren werknemers die op zoek gaan naar hun droombaan.

  1. Maak gebruik van je netwerk
  2. Blijf bij de tijd
  3. Benadruk je sterke punten
  4. Neem de tijd
  5. Wees flexibel
  6. Zoek professionele begeleiding
  7. Update je cv

1. Maak gebruik van je netwerk

Dit is wellicht de beste tip als je geïnteresseerd bent in werk vinden na je 50e. In tegenstelling tot jongere sollicitanten beschik je als 50-plusser over een professioneel netwerk dat je door de jaren heen hebt opgebouwd. Neem contact op met oud-collega’s en vraag of ze jou aan een baan kunnen helpen in de sector waar je op oogt. Wie weet kunnen ze je doorverbinden met een recruiter of werkgever. Misschien kun je hen zelfs gebruiken als referenties!

2. Blijf bij de tijd

Vakgebieden veranderen. Wat men vroeger met de hand deed, wordt vandaag door machines uitgevoerd. Waar in het verleden enkel pen en papier voor nodig was, vereist tegenwoordig een werkende kennis van computers en softwareprogramma’s. Als 40- of 50-plusser is het verstandig om je regelmatig te verdiepen in de ontwikkelingen van diverse vakgebieden. Zo weet je wat je kunt verwachten als je van baan wilt veranderen na je 50e.

3. Benadruk je sterke punten

Focus tijdens het solliciteren niet op je zwakke punten maar juist op je sterke punten. Ga in je sollicitatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek in op wat jij als 50-plusser kunt betekenen voor een bedrijf. Dankzij je leeftijd en werkervaring kun je fungeren als mentor voor jongere werknemers. Daarnaast breng je een rustige, doordachte kijk op dagelijkse werkzaamheden, problemen en doelstellingen.

4. Neem de tijd

Denk goed na voor je een carrièreswitch maakt. Sommige werknemers denken maanden, soms zelfs jaren na over waarom ze hun vakgebied willen verlaten en wat voor werk ze willen gaan doen. Hoe beter je over je carrièreswitch nadenkt, des te groter de kans dat je straks tevreden bent met de keuze die je hebt gemaakt. Als 50-plusser is het bovendien mogelijk om een sabbatical te nemen zodat je kan terugblikken op je carrière en je toekomst zorgvuldig kunt plannen.

5. Wees flexibel

Als je van baan wilt veranderen na je 50e is het belangrijk dat je flexibel blijft. Erken en accepteer de mogelijkheid dat je na al die jaren in hetzelfde vakgebied bent vastgegroeid in je carrière en dat je je zal moeten aanpassen aan een nieuwe baan en werkomgeving. Een carrièreswitch na je 50e gaat je een stuk makkelijker af met de juiste instelling. Wees leergierig en open voor nieuwe ervaringen. Zo acclimatiseer je voor je het weet aan je nieuwe werkomgeving.

6. Zoek professionele begeleiding

Je staat er niet alleen voor als je van baan wilt veranderen. Vrienden, familieleden en collega’s staan klaar om je te helpen met deze overgang. Naast de steun van kennissen en geliefden kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar professionele begeleiding. Bijvoorbeeld bij een loopbaanadviseur: iemand die werknemers helpt te bepalen welke vakgebieden wel en niet bij hen passen. Met hulp van een loopbaanadviseur verklein je de kloof tussen je huidige en toekomstige baan.

7. Update je cv

Wanneer heb je voor het laatst naar je cv gekeken? Heb je eigenlijk wel een cv? Zorg dat je contactgegevens kloppen en dat al je recente werkervaring goed vermeldt staat voor je “jobs 50 plussers” intikt op Monsterboard. Recruiters ontvangen tientallen, soms wel honderden cv’s per vacature. Het is belangrijk dat jij als een goede eerste indruk achterlaat. Op de website van Monsterboard vind je artikelen vol cv-tips die je hierbij kunnen helpen.

Werk voor 50-plussers vind je via Monsterboard

Het is nooit te laat om een carrièreswitch te ondernemen en van baan te veranderen na je 50e. Monsterboard heeft immers meer dan genoeg werk voor 50-plussers. Maak vandaag nog een gratis profiel aan op onze website om op zoek te gaan naar je (nieuwe) droombaan. Terwijl jij werkt aan je cv en sollicitatiebrief, verzamelt Monsterboard dagelijks nieuwe vacatures die aansluiten op je werkervaringen en interesses.