Skip to main content

Een nieuwe baan zoeken na je vijftigste

Een nieuwe baan zoeken na je vijftigste

Een nieuwe baan zoeken na je vijftigste

Ingezonden blog van Marten (54jr):

Voordat ik vijftig werd, begreep ik niet waarom dat zo’n belangrijke mijlpaal was. Nu ik de vijftig al een tijdje ben gepasseerd, begrijp ik dat wel.

Als ik met één woord moet omschrijven wat er in mijn leven is veranderd sinds ik vijftig ben geworden, dan zou ik het woord “aanpassingsvermogen” gebruiken. Het lijkt namelijk alsof ik me constant aan het aanpassen ben, en dat ik dat nu nog sneller moet doen dan toen ik jong was. Daarbij komt ook nog dat ik voor sommige werkzaamheden meer tijd nodig heb en belangrijke namen of gebeurtenissen ik niet zo snel meer paraat heb.

Om mijn levensstandaard op peil te houden, moest ik mijn leeftijd accepteren en me daarop aanpassen. Als loopbaanbegeleider heb ik gemerkt dat je voor een succesvolle carrièreswitch als je de vijftig gepasseerd bent een aantal andere aanpassingen nodig zijn. De volgende tips hebben mijn cliënten op leeftijd erg geholpen:

Ken jezelf

Verken je eigen persoonlijkheid en behoeften. Dat is namelijk van essentieel belang om goede keuzes te kunnen maken tijdens je loopbaan.

Neem de tijd om na te denken

Het kan zijn dat je de laatste twintig of dertig jaar weinig tijd hebt gehad om over je toekomst na te denken omdat je steeds druk bezig was met je dagelijkse werkzaamheden. Om te voorkomen dat je daarom nu geen overhaaste beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt, is het belangrijk om te bepalen wat je de komende jaren nog wilt bereiken.

Zoek professionele begeleiding

Hoe goed ben je in je vakgebied? Je zult vast wel weten dat jouw ervaring van grote waarde kan zijn voor minder ervaren collega’s. Doe een poging om in te schatten wat jij een ander zou kunnen leren. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een loopbaanadviseur of iemand anders die kan helpen bij het maken van de juiste loopbaankeuze.

Het gaat niet om geld

Uiteraard heb je een inkomen nodig om in je primaire levensbehoeften te kunnen voorzien, maar in deze levensfase is het ook belangrijk om je te richten op je zelfverwerkelijking, de verdere ontwikkeling van je talenten en jouw bijdrage aan de maatschappij.

Persoonlijke ontwikkeling

Medewerkers boven de 50 hebben het vaak over het belang van de ontwikkeling van je kennis en vaardigheden. Je eigen vak meester worden is dan ook een van de meest voorkomende doelstellingen onder werknemers.

Confronteer je angst

Verandering gaat nooit zonder slag of stoot. Praat met je partner, kinderen, familie en collega’s over de veranderingen die je doormaakt. Je kunt daarnaast ook om professionele hulp vragen.

Wees realistisch

Je kunt natuurlijk je zinnen zetten op de oudste premier van Nederland worden, maar je kunt het ook iets dichter bij huis zoeken. Stel realistische doelen en je zult profiteren van de voordelen wanneer je die doelen bereikt.

Benijd niet om leeftijd

Bedenk hoe het was toen jij jong was. Hoe enthousiast je was om onderdeel van het geheel te zijn, blij dat oudere personen je op weg hielpen. Nu is het jouw beurt om met jongere collega’s te werken, want zij hebben jouw hulp echt nodig.

Maak gebruik van je netwerk

Neem contact op met vrienden, collega’s, familie en bekenden die je gedurende je leven hebt leren kennen, zodat je ook met hen kunt spreken over je loopbaan na je vijftigste levensjaar.

Overweeg elke optie

Beperk je niet tot fulltime werk. Overweeg ook om als consultant, vrijwilliger of zzp-er aan de slag te gaan. Je huidige financiële doelstellingen kun je waarschijnlijk met een combinatie van deze mogelijkheden bereiken.

Blijf in vorm

De beste manier om obstakels te overwinnen is door in vorm te blijven, zowel fysiek als mentaal. Lees daarom regelmatig boeken (bijvoorbeeld over positief denken) en blijf sporten.

Wees flexibel

Leer je aan te passen. Accepteer dat de kans dat je vastgegroeid bent in sommige gewoontes groot is en dat dat niet samengaat met de modernisering van je functie. De periode na je vijftigste kan de beste periode van je leven worden, als je maar de juiste instelling hebt. Ga alleen gevechten die je kunt winnen aan en laat de rest aan je voorbij gaan. Gebruik je tijd voor belangrijke dingen zoals je familie en leuke dingen doen. 


Back to top