Skip to main content

10 tips om een baan te vinden via Twitter

10 tips om een baan te vinden via Twitter

Alles gebeurt online, dus ook het vinden van een baan. Natuurlijk zoek je op Monsterboard.nl naar vacatures, maar je kunt ook méér kanalen inzetten zoals Twitter. Wij plaatsen nieuwe vacatures per sector en locatie door via onze vacature handles, maar je kunt natuurlijk ook rechtsstreeks bedrijven volgens die jij interessant vindt. Retweet af en toe iets van ze, reageer op vragen en meng je in online discussies; Twitter is een laagdrempelig medium om in contact te komen met bedrijven die jij interessant vindt. Maar doe het wel op de juiste manier. Tien tips om je kansen te vergroten.
 

1 - Bouw netwerk op

Twitter zonder volgers is als een geweer zonder munitie en als een feestje zonder gasten. Zorg dus allereerst dat je een goed netwerk opbouwt. Volg mensen die voor jou interessant zijn en probeer ervoor te zorgen dat ze jou terug volgen. Als je interessante tweets plaatst, gaat dat eigenlijk vanzelf.
 

2 - Ga interactie aan

Social media is een kwestie van geven en nemen. Ga dus niet alleen roepen dat je werk zoekt, maar deel ook andere leuke informatie. Interessante artikelen die je ergens gevonden hebt of retweets van anderen. Ook hiermee bouw je sneller een netwerk van volgers op.
 

3 - Laat zien wat je kunt

Laat in je tweets ook zien waar je kennis en expertise ligt. Geef dus regelmatig een tip of mening over je vakgebied, of deel hierover een goed artikel. Zo kun je je op een eenvoudige manier profileren als expert.
 

4 - Wees authentiek

Maar wees wel gewoon jezelf. Twitter is niet bedoeld als cv van je kwaliteiten, maar is allereerst een sociaal medium. Laat zien wie je nog meer bent en waar je interesses liggen. Recruiters zijn daar ook in geïnteresseerd en het kan een leuk haakje zijn voor een gesprek.
 

5 - Zorg voor goede band met de juiste recruiters

Bouw een band op met recruiters die voor jou belangrijk zijn. Reageer eens op een vraag, retweet een interessante tweet of stel ze gerust een gerichte vraag. Recruiters vinden het echt niet erg als je eens polst of ze een leuke functie hebben. Richt je wel op de juiste recruiters. Een IT-recuiter benaderen als je iets in marketing zoekt, wordt als irritant ervaren.
 

6 - Zeg duidelijk wat je zoekt

Als je een recruiter benadert, of als je in het algemeen tweet dat je werk zoekt (tussen al die andere leuke, interessante tweets die je natuurlijk óók plaatst!) zeg dan wel duidelijk wat je zoekt. Liefst ook in welke regio. 140 karakters is weinig, maar hou het niet te vaag. Uiteraard kun je een link plaatsen voor meer informatie, maar recruiters moeten in één oogopslag wel kunnen zien of er een mogelijke match is.
 

7 - Maak slim gebruik van hashtags

Gebruik ook slimme hashtags als je een sollicitatietweet maakt. Een populaire is #zoektwerk en van 19 mei ook #jouwbaan. Er zijn veel recruiters die daar op zoeken. Maar ook jouw vakgebied of functietitel kan goed werken als hashtag, omdat recuiters daar ook op zoeken.
 

8 - Schrijf een duidelijke bio

En wist je dat recuiters via Followerwonk kunnen zoeken op trefwoorden in een bio? En dat ze dat ook doen! Zoek jij een baan als ‘webanalist’, zet dat trefwoord dan ook in je bio. Plus dat je op zoekt bent naar een baan natuurlijk. En uiteraard weer met de regio waar je wilt werken.
 

9 - Voeg een goede foto/ava toe

Wil je serieus genomen worden, zorg dan voor een goede foto (ook wel ava(tar) genoemd) bij je account. En om herkenbaarheid te creëren, doe je er slim aan om die foto niet steeds te wijzigen.
 

10 - Besteed er tijd aan

Als je Twitter goed wilt gebruiken als online netwerk, dan zul je er wel tijd in moeten stoppen. Alleen maar langskomen om af en toe wat te roepen, werkt niet. Zoals eerder gezegd, moet je de interactie aan gaan met de belangrijke mensen. Dat betekent dus lezen, reageren en/of retweeten. En dat kost tijd. Het hoeft geen volledige dagtaak te zijn (we snappen dat je nog we meer te doen hebt) maar een paar keer dag even ermee bezig zijn, is wel verstandig. En het grote voordeel van Twitter is, dat je het ook kunt doen als je even op de bus staat te wachten of in de trein zit. Zo gaat het niet snel ten koste van andere belangrijke werkzaamheden.

 

Hoe gebruiken recruiters Twitter?

Wil je weten hoe recruiters Twitter gebruiken voor het vinden van jou? Lees hier hun aanpak.


Back to top