7 dingen om op te letten bij een arbeidsovereenkomst

Je bent afgestudeerd, gefeliciteerd! En misschien heb je ook al wel een baan in de pocket. Dan is het binnenkort tijd voor het tekenen van je arbeidsovereenkomst. Je hoeft niet gelijk het contract te tekenen dat je wordt aangeboden. Een arbeidsovereenkomst voor je eerste echte fulltime job is vaak niet hetzelfde als het contract voor je bijbaan. Het is belangrijk dat je de overeenkomst goed leest voordat je tekent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je wil natuurlijk niet dat je pas over drie maanden ontslag kan nemen als het je niet bevalt, of dat je je opleidingskosten moet terugbetalen als je stopt, of dat je in de toekomst niet bij een vergelijkbaar bedrijf mag werken. Dit zijn de 7 dingen waar je goed op moet letten bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst!

1. Proeftijd. Een proeftijd staat bijna altijd in een arbeidscontract. Dit is een periode waarin zowel jij als je werkgever kan ontdekken of de baan echt bij je past. Tijdens de proeftijd kan je werkgever, maar ook jij als werknemer, besluiten het dienstverband niet voort te zetten. Tijdens de proeftijd zit hier geen opzegtermijn aan vast, dus als jij besluit dat de baan niets voor jou is kun je er direct mee stoppen. Maat let op: een proeftijd is niet verplicht. Sterker nog, als je een contract krijgt dat korter duurt dan een half jaar mag er geen proeftijd worden opgenomen.

2. Periode. Een arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor een bepaalde of onbepaalde periode. Een tijdelijk contract is voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Je werkgever kan daarna zonder reden te geven het arbeidscontract niet verlengen. Jij kan dat natuurlijk ook doen. Bij een contract voor onbepaalde tijd, een vast contract, kan de werkgever je niet zo makkelijk meer ontslaan. Je eerste contract bij een nieuwe baan is bijna altijd een contract voor een bepaalde periode.

3. Vakantie. Op basis van een fulltimebaan (40 uur per week) heb je recht op 20 vakantiedagen. Werk je parttime, dan worden de vakantiedagen naar rato berekend. Kijk dus goed hoeveel vakantiedagen je worden aangeboden, vaak is er nog ruimte voor onderhandeling!

4. Concurrentiebeding. Stel, je bent straks toe aan een nieuwe uitdaging en je wil bij een vergelijkbaar bedrijf werken. Soms wordt er in je arbeidsovereenkomst opgenomen dat dit niet mag. Je werkgever wil dan niet dat je jouw opgedane kennis en ervaring gebruikt bij de concurrent. Om dit te voorkomen staat er vaak een concurrentiebeding in je contract. Ga je dan toch werken bij een concurrent, dan staan er door het concurrentiebeding vaak hoge boetes tegenover. Kijk goed hoe streng dit beding is, en onderhandel hierover als dat nodig is. Vaak kun je het beding nog beperken tot een aantal concurrenten, een bepaalde tijd of vergelijkbare bedrijven in een bepaalde kilometerstraal.

5. Opzegtermijn. Het is heel belangrijk om in je contract goed te checken of er een opzegmogelijkheid is, en zo ja, wat de opzegtermijn dan is. Bij sommige tijdelijke contracten, bijvoorbeeld voor een half jaar, wordt er in je overeenkomst opgenomen dat er geen mogelijkheid tot opzeggen is. Als die er wel is, dan moet je goed checken hoe lang de opzegtermijn is. Als jij straks toe bent aan een andere baan, is het fijn als je daar snel aan de slag kan. Een opzegtermijn van een maand is dan het meest werkbaar. Maar let op: de opzegtermijn geldt ook voor je werkgever als er sprake is van een tijdelijk contract. Een termijn van een maand betekent dan dat je ontslagen kan worden en een maand later geen baan meer hebt. Overweeg goed wat jij prettig vindt, en praat hierover met je werkgever.

6. Studiekosten. Super fijn als je werkgever jou de mogelijkheid geeft om jezelf bij te scholen door cursussen, trainingen of studies te volgen. Maar check goed wie uiteindelijk opdraait voor de kosten. Er kan bijvoorbeeld in je contract staan dat als je binnen een bepaalde periode stopt met je baan, je de studiekosten moet terugbetalen.

7. Ziekte. Als hier niets over in je contract staat, is je werkgever je verplicht de eerste twee dagen van ziekte door te betalen, minimaal 70% van je loon. Maar het kan ook zo zijn dat het wel in je contract is opgenomen, bijvoorbeeld dat je over de eerste twee dagen dat je ziek bent geen salaris betaald krijgt. Dit heten loonvrije wachtdagen. Check goed hoe dit in je contract staat, en praat hierover als je het graag anders wilt.

Nog meer werkadvies van Monsterboard

Zo, nu ben je er klaar voor om je eerste echte arbeidsovereenkomst te tekenen! En kom je er uiteindelijk niet uit met je werkgever? Dan is er vast een andere deur die voor je open gaat. Upload je cv bij Monsterboard en wees voorbereid. Wij sturen je dan, tot je jouw ideale baan in the pocket hebt, passende vacatures op basis van jouw ervaring en voorkeuren.