Alles wat je moet weten over stage lopen

Alles wat je moet weten over stage lopen

Alles wat je moet weten over stage lopen

Stage lopen. Het is vaak een verplicht onderdeel van je MBO, HBO of universitaire studie. De meeste studenten kijken er reikhalzend naar uit: je gaat alle opgedane kennis eindelijk in de praktijk brengen! Daarnaast leer je veel en ervaar je wat een beroep precies inhoudt, zodat je na je studie in Utrecht, Nijmegen of Groningen een goede beroepskeuze kunt maken. Maar toch is het best spannend, want hoé vind je die perfecte stage? Hoeveel stagevergoeding kun je verwachten? En mag je nee zeggen tegen het halen van het zoveelste rondje koffie? Na het lezen van deze blog is jouw perfecte stage erg dichtbij! 

 

  1. Kies niet de eerste de beste stageplek. Het is super belangrijk om je van te voren goed te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Ben je op zoek naar een meeloop-, meewerk- of afstudeerstage? Dat bepaalt namelijk ook de mate van begeleiding vanuit het bedrijf. Wees duidelijk in wat je zoekt en wat je leuk vindt. Het is prima om meerdere gesprekken tegelijk te voeren. Op deze manier kun je de werksfeer op verschillende werkplekken ervaren en het soort werk met elkaar vergelijken. In je zoektocht naar een stageplaats, die doorgaans wel 1 á 3 maanden duurt is het slim om altijd eerlijk te zijn over de verschillende gesprekken die lopen. Je mag best kritisch zijn! Je bent straks voor een aantal maanden fulltime bij een bedrijf in dienst en dan moet je het wel leuk vinden.

 

  1. Onthoud dat stage lopen gaat over iets leren en niet over iets verdienen. Tijdens je stage leer je enorm veel. Je wordt overspoeld met nieuwe informatie en dat kan best overweldigend zijn. Schrijf alles wat je leert op en lees dat aan het eind van de maand weer door. Zo blijft het je bij. Volgens de wet is je stagebedrijf niet verplicht een vergoeding te geven, maar doorgaans geven bedrijven wel een vergoeding. De hoogte van een stagevergoeding is afhankelijk van opleidingsniveau, studierichting, duur en het soort werk wat je gaat doen. Daarnaast kan het ook zijn dat een bedrijf alleen reiskosten-, onkosten- of kilometervergoeding geeft.

 

MBO. Met een stage tijdens je MBO opleiding verdien je per maand gemiddeld 130 euro.

HBO. Met een stage tijdens je HBO opleiding verdien je per maand gemiddeld tussen de 150 en 300 euro.

WO. Met een stage tijdens je universitaire opleiding verdien je per maand gemiddeld tussen de 250 en 450 euro.

 

  1. Het doen van minder leuke klusjes hoort bij stage lopen. Het leven van een stagiair gaat niet altijd over rozen. Voordat je interessante klussen mag doen moet je soms weleens de vaatwasser uitruimen, de planten water geven, boodschappen doen of koffie halen. Probeer opgewekt je taken te blijven uitvoeren en dan komen de leuke opdrachten vanzelf naar je toe. Als het de spuigaten uitloopt en je opeens verantwoordelijk bent voor alle rondjes koffie die op een dag gehaald worden, kun je dit natuurlijk tactisch aankaarten bij je begeleider.

 

  1. Je houding is enorm belangrijk. Probeer de beste versie van jezelf te zijn op je stage. Begin je eerste dag met een glimlach en stel je aan iedereen voor. Een positieve eerste indruk doet wonderen voor het verloop van je stage. Zeg op (bijna) alles ja en vraag maar raak! Het is absoluut geoorloofd om zo veel mogelijk te vragen. Zo laat je blijken dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent. Deze eigenschappen zijn in het werkende leven enorm van belang.

 

Wat te doen als je een stage gevonden hebt? Maak duidelijke afspraken met het stagebedrijf en leg deze vast in een stagecontract. Hierin staat de hoogte van je stagevergoeding, het aantal uur dat je per week werkt, wie je stagebegeleider is en voor hoeveel maanden je aan de slag gaat. Leg naast een aantal vrije dagen ook de verplichte terugkomdagen van school vast in het contract. Kortom; als je deze zaken in je achterhoofd houdt, dan hopen we dat je met onze hulp de perfecte stage vindt!

 

Op zoek naar de perfecte stage voor jou?

De verschillende interessante stage vacatures via Monsterboard vind je hier.