Alles wat je moet weten over stage lopen

Als stage loper word je ondergedompeld in een compleet nieuwe wereld. In dit artikel beantwoorden wij alle vragen die je hebt over stages en stage lopen.

De meeste studenten kijken er reikhalzend naar uit: stage lopen. Je gaat alle opgedane kennis eindelijk in de praktijk brengen. Daarnaast leer je veel en ervaar je wat een beroep precies inhoudt, zodat je na je studie in studentensteden als Utrecht, Nijmegen of Groningen een goede beroepskeuze kunt maken.

Stages zijn leuk, maar ook spannend – zeker als je nog nooit eerder stage loper bent geweest. Als kersverse werknemer heb je geen idee wat je kunt verwachten. Bovendien heb je allerlei vragen aan je hoofd. Hoe vind je een stage die bij je past? Hoeveel stagevergoeding kun je verwachten? En moet je daadwerkelijk om de haverklap koffie halen voor je tijdelijke collega’s?

Wees gerust: in dit artikel leer je alles dat je moet weten over het vinden en voltooien van een geslaagde stage.

Wat is een stage?

Kort gezegd: een stage is een onderdeel van je opleiding waar je wordt blootgesteld aan de praktijk. Stage lopen is vaak een verplicht onderdeel van je mbo-, hbo- en universitaire opleidingen. Op sommige middelbare scholen is een stage ook verplicht of een keuze die je kunt maken als scholier.

Er zijn een aantal soorten stages, waaronder:

  1. maatschappelijke stage
  2. snuffelstage
  3. meewerkstage
  4. afstudeerstage
  5. werkstage

1. Maatschappelijke stage

Een maatschappelijke stage draait niet alleen om het opdoen van praktijkervaring maar ook om bijdragen aan de maatschappij. Tijdens maatschappelijke stage verrichten scholieren van de middelbare school voor een bepaalde tijd vrijwilligerswerk bij organisaties zoals zorgboerderijen, buurthuizen, asielcentra of dierenasielen.

2. Snuffelstage

Snuffelstages komen voor in het eerste jaar van een mbo- of hbo-opleiding. Sommige middelbare scholen doen ook aan snuffelstages. Het doel van een snuffelstage is om leerlingen kennis te laten maken met de beroepswerkzaamheden van een vakgebied waar ze interesse in hebben. Snuffelstages helpen leerlingen hun studierichting en carrière te kiezen.

3. Meewerkstage

Meeloopstages, ook wel meewerkstages genoemd, staan helemaal in het teken van de praktijk. Studenten op de universiteit, hogeschool en soms zelfs middelbare school kiezen een vakgebied dat hen interesseert en leren dit vak beter kennen onder leiding van een stagebegeleider. In tegenstelling tot een snuffelstage moet de stage loper zoveel mogelijk bijdragen aan de plek waar ze stage lopen.

4. Afstudeerstage

Afstudeerstages vinden plaats aan het einde van je opleiding. Het doel van deze stage is niet om te bepalen welke richting je op wilt na je studie, maar om je klaar te stomen voor je eerste baan. Sommige stagiaires moeten naast hun afstudeerstage ook een afstudeeropdracht of een scriptie afronden.

5. Werkstage

Heb je moeite om een baan te vinden na je afstuderen? Solliciteer naar een werkstage. Je werkt dan maximaal een jaar bij je stagebedrijf. De ervaring die je hier opdoet én het netwerk dat je opbouwt, zullen je helpen je eerste echte baan te vinden.

Waarom is stage lopen een goed idee?

Veel studenten kijken uit naar hun stages en dat is volkomen logisch. Meedraaiende bij een echte onderneming kun je je opgedane theoretische kennis toepassen in de praktijk. Bovendien leer je wat je kunt verwachten van een specifiek beroep of vakgebied. Zo kun je na je afstuderen bepalen welke richting je wilt opgaan in het bedrijfsleven.

De voordelen van stage lopen zijn:

  • Je leert je vakgebied verkennen.
  • Je doet ervaring op in het solliciteren.
  • Je bouwt een netwerk op.
  • Het is een goede voorbereiden op het bedrijfsleven.
  • Je doet praktijkervaring op.
  • Je kunt ermee een gat in je cv opvullen.

Waar kan je stage lopen?

Vrijwel overal, als je maar initiatief durft te tonen. Gebruik je online netwerk of platformen zoals Monsterboard om bedrijven te vinden die speciaal op zoek zijn naar stagiairs. Je kunt ook zelfstandig contact opnemen met een onderneming en vragen of ze plaats hebben voor een stagiair. Je kunt zelfs stage lopen in het buitenland.

Hoe oud moet je zijn om stage te lopen?

Dat verschilt per stage. Maatschappelijke stages vinden plaats als je op de middelbare school zit, snuffelstages op mbo- en hbo-niveau. Een meeloopstage is voor studenten in het hoger onderwijs tussen de 18 en 22 jaar. Afstudeerstages zijn voor iets oudere studenten die bijna klaar zijn met hun bachelors of mastersopleiding.

Je bent echter nooit te oud voor stages. Zolang je bezig bent met een opleiding, begint aan je eerste baan of een carrièreswitch maakt, kun je je aanmelden voor een stage.

Hoeveel uur per dag mag je stage lopen?

Voor stagiaires gelden dezelfde regels als werknemers. Over een periode van 4 weken mag een werknemer volgens de overheid gemiddeld 55 uur per week werken. Werk je minder dan 16 weken achter elkaar? Dan mag je niet meer dan 60 uur per week werken. Als je meer dan 16 weken werkt, is dat 48 uur per week. Doe je een maatschappelijke stage en ben je jonger dan 15 jaar? Dan mag je volgens de overheid niet meer dan 8 uur per dag werken op een niet-schooldag.

Is een stagevergoeding verplicht?

Volgens de overheid is het verstrekken van een stagevergoeding niet verplicht. Je hebt alleen recht op een minimumloon als je een arbeidsovereenkomst ondertekend. Of het nu gaat om een stagevergoeding op mbo, stagevergoeding op hbo of stagevergoeding op de universiteit, een werkgever kan zelf bepalen of en hoeveel ze je vergoeden voor je diensten. Stages draaien natuurlijk voornamelijk om leren.

Tips voor een geslaagde stage

Je stagebegeleider en collega’s zijn potentiële referenties die je goed kunt gebruiken in de rest van je carrière. Het is dus belangrijk dat je een positieve indruk achterlaat op je stageplek. Of je nu een maatschappelijke of afstudeerstage loopt, onze tips zijn als volgt:

  1. kies niet de eerste de beste stageplek
  2. stages draaien om leren, niet om geld verdienen
  3. minder leuke klusjes horen bij de ervaring
  4. let op je werkhouding

1. Kies niet de eerste de beste stageplek

Als sollicitant moet je niet alleen zoeken naar een baan met een gunstig salaris maar ook een onderneming die bij je past. Hetzelfde geldt voor een stageplek. Denk goed na over wat je leuk vindt en wat je wilt leren tijdens je stage. Het is prima om meerdere gesprekken tegelijk te voeren. Op deze manier kun je de werksfeer op verschillende werkplekken ervaren en het soort werk met elkaar vergelijken.

2. Stages draaien om leren, niet verdienen

Onthoud dat stage lopen gaat over iets leren en niet over iets verdienen. Tijdens je stage leer je enorm veel. Je wordt overspoeld met nieuwe informatie en dat kan best overweldigend zijn. Schrijf alles wat je leert op in je stageverslag en lees dat aan het eind van de maand weer door.

3. Minder leuke klusjes horen bij de ervaring

Voordat je interessante werkzaamheden mag uitvoeren, moet je soms weleens de vaatwasser uitruimen, de planten water geven of boodschappen doen. Probeer opgewekt je taken te voltooien en dan komen de leuke opdrachten vanzelf naar je toe.

Stages draaien echter om meer dan koffie halen. Krijg je te weinig verantwoordelijkheid? Durf dan je werkgever te confronteren. En lees ons artikel met eerste hulp bij een slechte stage-ervaring.

4. Let op je werkhouding

Probeer de beste versie van jezelf te zijn op je stage. Begin je eerste stagedag met een enthousiaste, nieuwsgierige houding en stel je aan iedereen voor. Een positieve eerste indruk doet wonderen voor het verloop van je stage. Vergeet niet om veel vragen te stellen. Zo leer je je collega’s beter kennen en kom je meer te weten over je werkzaamheden en de werkgever.

Vind een uitdagende stage op Monsterboard

Op Monsterboard vind je allerlei bedrijven die op zoek zijn naar stagiairs. Maak vandaag nog een gratis profiel aan op onze website en solliciteer naar een stage. Vergeet niet om een digitaal kopie van je cv toe te voegen aan je profiel. Zo maak je jezelf per slot van rekening zichtbaar voor recruiters en werkgevers. Voor je het weet word je uitgenodigd voor een stagegesprek en begin je met stage lopen!