Hoe ga je om met zenuwen tijdens een sollicitatie?

Hoe ga je om met zenuwen tijdens een sollicitatie?

Hoe zelfverzekerd ben jij als het gaat om solliciteren? Geen zorgen, het is heel normaal om voor een sollicitatie zenuwachtig te zijn. Veel mensen zijn nerveus, en het kan soms echt voelen als een auditie of examen. Arjan Vergeer, mede-oprichter van 365 Dagen Succesvol, besprak tijdens een webinar met Monsterboard hoe je het beste kunt omgaan met deze zenuwen. Want ja, zenuwen voor een sollicitatie zijn logisch en helemaal niet erg, je moet alleen weten hoe je ermee om moet gaan! Met deze 4 tips blijf je zenuwen de baas.
 

Laat de zenuwen toe!
Veel mensen vinden van zichzelf dat ze niet zenuwachtig mogen zijn. Ze moeten zelfverzekerd een sollicitatiegesprek ingaan, alleen dan krijgen ze de baan! Onzin natuurlijk. De eerste stap is jezelf leren dat je de zenuwen juist moet toelaten. Je vindt het spannend, nou en? Daarna doe je het toch! Je kunt extra trots zijn op jezelf.
 

Wees niet te bescheiden.
Mensen die super zenuwachtig zijn hebben vaak de neiging om zich heel bescheiden op te stellen. Probeer erop te letten dat je dit juist niet doet. Je moet natuurlijk ook weer niet gaan bluffen en altijd eerlijk blijven, maar vermeld duidelijk je goede prestaties en resultaten en wat jouw rol daarin was. Zo laat je jezelf goed zien aan je nieuwe werkgever!

 

Zorg ervoor dat je een missie hebt.
Het klinkt heel groot, een missie, maar het is wel belangrijk voor je zelfvertrouwen. Wat wil je graag in een nieuwe baan? Wat vind je belangrijk, wat zijn je dromen? Kijk vervolgens welke banen bijdragen in het bereiken van je missie. En wees niet bang om je missie te noemen in een sollicitatie. Het laat juist zien dat je die baan niet alleen graag wilt voor het geld, nee, jij wilt die baan omdat die bijdraagt aan je missie!
 

Gewoon doen!
Het maakt echt niet uit dat je een sollicitatie spannend vindt. Dat vindt namelijk bijna iedereen. Ook de recruiter tegenover je heeft gesolliciteerd op zijn of haar baan en was toen waarschijnlijk ook nerveus! En draagt deze baan bij aan je missie? Denk dan vooral daaraan! Als de sollicitatie erop op zit kun je trots zijn op jezelf, je hebt je zenuwen overwonnen en hebt het gewoon gedaan. Dat is al een prestatie op zich. Nu die baan nog!
 

Monsterboard is er niet alleen voor de tofste vacatures, ook willen we je graag helpen met alles rondom het zoeken naar een betere baan. Daarom gaven we samen met Arjan Vergeer een webinar over zelfverzekerdheid, personal branding en hoe je deze kunt inzetten bij het zoeken naar een (nieuwe) baan. Voor iedereen die wil weten hoe je het beste kunt solliciteren op een manier waarop werkgevers jou maar al te graag willen hebben! Je kunt de webinar hier terugkijken.