5 tips voor een perfecte videosollicitatie

5 tips voor een perfecte videosollicitatie

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep, sociale contacten worden zoveel mogelijk vermeden. Was je net zo lekker bezig met solliciteren? Dan is het niet gek dat dit nu even op een laag pitje staat. Sollicitatiegesprekken worden vanzelfsprekend uitgesteld. Maar solliciteren kan gelukkig ook heel goed via Skype en FaceTime! Oftewel: videosolliciteren. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt kunnen we ons voorstellen dat het best een beetje spannend is. Monsterboard geeft je 5 tips voor de perfecte videosollicitatie!


We kunnen de effecten van deze crisis op de economie nog niet goed beoordelen. Het kan best zijn dat in deze onzekere tijden bedrijven voorzichtig zijn in het aannemen van nieuw personeel.

 

Toch zijn er nog altijd bedrijven die misschien wel juist nu hard mensen nodig hebben. Veel werkgevers geven dan de voorkeur aan videosolliciteren boven een telefonische sollicitatie. Logisch, als je alleen met iemand belt mis je een belangrijk deel, namelijk de non-verbale communicatie. Heb je binnenkort een videosollicitatie op de planning staan? Geen zorgen, met deze tips ben je in ieder geval op je best voorbereid! 

 

 1. Kleed je netjes aan.
  Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Trek hetzelfde aan wat je had aangetrokken wanneer het een face-to-face gesprek zou zijn. Je kunt denken: ze zien alleen mijn bovenkant, dus ik kan best mijn joggingbroek aanhouden, maar je helemaal omkleden werkt vaak ook als goede motivatie.
   
 2. Kies de goede omgeving.
  Let goed op waar je gaat zitten. Kies een plek met een rustige, neutrale achtergrond. Let ook een beetje op eventuele zonsinval of schaduw en ga niet bij een open raam zitten als daar veel lawaai vandaan komt. En als je het gesprek via je laptop voert, zet dan je telefoon uit! Dit zou je ook doen tijdens een live sollicitatie, dus vergeet het tijdens een videosollicitatie ook niet.
   
 3. Let op je lichaamshouding.
  Hoewel video een beter beeld geeft dan alleen een telefoongesprek, je lichaamshouding is op beeld moeilijker te beoordelen dan in het echt. Onze tips: maak oogcontact, kijk niet naar jezelf op het scherm maar kijk naar degene met wie je het gesprek hebt. Ook is het belangrijk dat je armen en handen in beeld zijn, hiermee kun je meer van jezelf laten zien. Laat vooral zien dat je enthousiast bent!
   
 4. Wees jezelf!
  Dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar bij solliciteren via video is de verleiding groot om een ‘spiekbriefje’ te gebruiken. Dit kan ook best, maar zorg ervoor dat je vooral ook spontaan overkomt en niet de antwoorden op de vragen gaat oplezen. Wil je wel graag een spiekbriefje gebruiken? Zet er dan alleen steekwoorden op, en gebruik het subtiel als geheugensteuntje.
   
 5. Oefen, oefenen en oefenen.
  Zet Skype of FaceTime aan, en oefen het gesprek met jezelf! Of met een familielid of vriend op afstand. Zo raak je gewend aan jezelf op scherm en dat zelfvertrouwen komt de echte videosollicitatie straks alleen maar ten goede. En vergeet ook vooral niet de apparatuur te checken. Het zal je maar gebeuren dat op het moment suprême de Skype-app op je telefoon of laptop niet werkt of je microfoon weigert. Vraag dus goed welke video-tool er gebruikt gaat worden en test, test, dubbeltest!

Wil je het helemaal origineel aanpakken? Stuur dan in plaats van een digitaal cv een video cv op! Mourad deed dit ook, en met succes. Ook gaf hij samen met Monsterboard een webinar over videosolliciteren waarin hij zijn beste tips & tricks over videosolliciteren met je deelt.

Wil je je videosollicitatieskills in de praktijk brengen? Solliciteer dan vandaag nog op de leukste functies! Met de gratis Monsterboard app gaat dat heel makkelijk: je swipet jezelf hiermee naar de best passende vacature voor jou!