5 thuiswerktips: zo houd je het leuk met je collega’s!

5 thuiswerktips: zo houd je het leuk met je collega’s!

 

Vanwege de coronacrisis zullen de meesten van ons voorlopig blijven thuiswerken. Waarschijnlijk heb je dat werken thuis inmiddels wel een beetje onder de knie, en weet je zelf het beste hoe je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen. Maar hoe houd je goed contact met je collega’s? Want ook als je thuiswerkt zijn je collega’s belangrijk en zul je op afstand moeten samenwerken. Monsterboard geeft je 5 tips hoe je de band met je collega’s leuk houdt tijdens het thuiswerken!

 

 

 1. Plan dagelijks video-overleg in.
  Laat de dagelijkse (team)meeting vooral doorgaan en dan niet via de telefoon, maar via video! Er zijn genoeg tools waarmee je kunt videobellen, denk aan Zoom, Google Hangouts of Skype. Maar ook via Whatsapp kun je videobellen, er zijn genoeg mogelijkheden! Overleggen via video is persoonlijker dan telefonisch, en je hebt het gevoel dat je collega’s dichtbij zijn.  
   
 2. Maak duidelijke afspraken.
  Vooral voor de mensen met kleine kinderen thuis kan het thuiswerken tijdens de coronacrisis een uitdaging zijn. Ze zijn misschien niet altijd bereikbaar. Maak duidelijke afspraken met je collega’s over wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en dat voorkomt geïrriteerde belletjes of mailtjes waarom je je telefoon niet opnam of je mail niet beantwoordde. Zo houd je het gezellig met elkaar!
   
 3. Maak een Whatsapp groep.
  Mocht je die nog niet hebben, maak met je directe collega’s een Whatsapp groep aan. Een virtuele teammeeting inplannen is belangrijk, maar nu je thuis werkt mis je ook de korte praatjes bij het koffieapparaat, en die zijn ook belangrijk! Hiervoor kun je prima een Whatsapp groep aanmaken, waarin je afspreekt met elkaar dat deze groep juist voor gezellig kletsen bedoeld is. Maar maak wel duidelijke afspraken over wanneer er dan gekletst wordt, je staat op kantoor ook niet de hele dag bij het koffieapparaat. Er moet natuurlijk wel gewerkt worden!
   
 4. Organiseer virtuele borrels.
  Super jammer dat de wekelijkse vrijmibo niet doorgaat, maar er zijn gelukkig genoeg andere manieren om gezellig samen te komen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een online vrijmibo, gewoon via Skype of Whatsapp videobellen! Want als je virtuele teammeetings kan inplannen, kan dat natuurlijk ook voor de borrel. Schenk een lekker drankje in, en vrijmibo’en maar!
   
 5. Geef elkaar de ruimte.
  Een crisis is niet niks, en iedereen gaat er anders mee om. De ene collega vindt het misschien prettig om harder te werken dan ooit en te overwerken, de andere collega klapt het liefst gewoon iedere dag om 17.00 uur de laptop dicht. Respecteer hoe je collega’s met de situatie omgaan en probeer flexibel met elkaar mee te denken. Je hebt elkaar juist nu hard nodig. En als straks de crisis is gaan liggen zit je weer met z’n allen op kantoor en dan zul je zien dat de band nog beter is dan ervoor!

 

Als je je collega’s niet mist…

Zo’n periode van thuiswerken kan er ook voor zorgen dat je erachter komt dat je je collega’s eigenlijk helemaal niet mist. Misschien kom je er zelfs wel achter dat je je baan helemaal niet zo leuk vindt. Dat kan! Afstand nemen van kantoor kan ervoor zorgen dat je anders naar je baan gaat kijken. Mocht je erachter komen dat je liever op zoek gaat naar een andere baan, download dan de gratis Monsterboard app. Daarmee swipe je jezelf naar de beste baan!