6 tips voor de overgang van studeren naar werken

6 tips voor de overgang van studeren naar werken

6 tips voor de overgang van studeren naar werken

Van bijbaan naar eerste fulltimebaan: 6 tips voor de overgang van studeren naar werken

 

Je bent net klaar met je stage, studie of wereldreis en het werkende leven gaat binnenkort beginnen. Het is tijd voor je eerste echte fulltimebaan! De overgang van een vrije en flexibele bijbaan naar een baan met meer verantwoordelijkheid en langere werktijden wordt echt wel even wennen. Maar met deze 6 tips verloopt de overgang van studeren naar werken voor jou soepel!

 

 

1. Vroeg naar bed. Met deze tip moeten we wel beginnen. Tot in de late uurtjes borrelen met vrienden kun je beter even laten die eerste weken van je fulltimebaan. Maar ook thuis tot diep in de nacht Netflixen is geen goed idee. Je krijgt super veel indrukken te verwerken in je nieuwe baan en je wil je beste beentje voorzetten. Je zult ongetwijfeld moe zijn die eerste weken, maar vroeg naar bed en uitgerust opstaan schelen al heel veel!

2. Plannen! Een groot verschil met je studententijd en een fulltimebaan is dat je niet meer altijd je eigen tijd kunt indelen. Afspraken met vrienden moet je nu vooral in het weekend plannen en spontane tripjes zitten er ook niet meer in want je zult van te voren vakantiedagen moeten aanvragen. De tip is om alles goed te plannen, zodat je ook niet het gevoel hebt dat je iets mist. Je spreekt gewoon nog met vrienden af, maar dan in het weekend en de avonduren!

3. Vragen, vragen, vragen. Twijfel je over iets, vraag het je collega’s of leidinggevende! Er bestaan geen domme vragen. Het is echt een misverstand dat je alles al moet weten. Het is je eerste baan, en als het goed is stellen je collega’s en manager het juist op prijs dat je proactief naar dingen vraagt!

4. Proactief zijn. Tijdens je bijbaantje of stage wachtte je misschien wel gewoon totdat je leidinggevende je een taak gaf. En tijdens een wereldreis of tussenjaar zag je wel wat er op je pad kwam. Die dagen zijn voorbij. Tijdens je eerste echte baan wordt er van je verwacht dat je met nieuwe ideeën komt, meedenkt over bepaalde zaken en initiatief neemt. Net als je collega’s!

5. Opgeruimd staat netjes. Tijdens je studie kon je er prima op werken of studeren: een gezellig rommelig bureau met een stapel boeken, koptelefoon en wat restjes van je lunch. En tussendoor natuurlijk appen met je vrienden of even Instagrammen. Moet kunnen. Grote kans dat het tijdens je eerste echte baan geen goed idee meer is. Zorg voor een net en opgeruimd bureau, en gebruik je telefoon alleen wanneer je hem echt nodig hebt.

6. Wees alert. “Iedereen maakt fouten” is een zin die je tijdens je stage vast wel eens gehoord hebt. En als je tijdens je studie een onvoldoende had was dat jammer maar je benadeelde alleen jezelf ermee. Tijdens je eerste fulltimebaan ben je onderdeel van een organisatie, en zijn je collega’s ook afhankelijk van jouw werk. Wees dus alert op het maken van kleine foutjes, en dubbelcheck je werk of vraag een collega de dubbelcheck te doen.

 

Is je eerste baan toch niet helemaal wat je ervan verwacht had? Dat kan! Dan ga je op zoek naar een baan die wél helemaal bij je past. Maak een Monsterboard account aan, of upload je cv via onze app (Android en Apple) of website. Dan kun je niet alleen zelf heel makkelijk zoeken naar banen, je wordt dan ook direct gevonden door werkgevers!