Zo overleef je je eerste stagedag

Zo overleef je je eerste stagedag

Klaar voor je eerste stagedag? Het is en blijft natuurlijk altijd spannend: je eerste dag op de werkvloer. Maar het gaat nu echt beginnen! Je gaat als stagiair(e) een kijkje nemen in de ‘grote mensen wereld’. Een aantal maanden verruil je de studiebanken voor de werkvloer. Monsterboard geeft je 9 tips om jouw eerste stagedag (en de dagen daarna natuurlijk) goed door te komen.

 

1. Kom voorbereid. Speur de website, het nieuws en de social media kanalen af van de organisatie waar je stage gaat lopen, en lees over klanten en recent afgeronde projecten. Je kunt verhalen van je nieuwe collega’s beter in een context plaatsen en namen komen je bekend voor. Bovendien kun je zo altijd een gesprek beginnen met een willekeurige nieuwe collega. Ook handig: neem een notitieboekje en een pen mee om dingen te noteren die je echt niet mag vergeten. Er komt namelijk vaak een overload aan informatie op je af tijdens de eerste dagen.

2. Zorg dat je op tijd bent. Dit is natuurlijk een dooddoener, niemand komt expres te laat op een eerste werkdag. Maar het is belangrijk om nogmaals te benadrukken om extra tijd in te plannen voor uitloop door een lekke band, gemiste trein of open brug. Het kan je zomaar overkomen.

3. Stel vragen. Het is cruciaal om op je eerste stagedag vragen te stellen. Aan iedereen! Zo kom je geïnteresseerd en leergierig over. Want als je ze nu niet stelt, wanneer ga je het dan doen? Onthoud wel dat je ook moet luisteren naar het antwoord. 

4. Luister goed. Daarmee komen we gelijk op punt 4: luisteren. Luister goed als je nieuwe collega iets aan je uitlegt en probeer te begrijpen wat hij of zij bedoelt. Moeite met onthouden? Noteer het in je notitieboek. De gesprekken van je collega’s met elkaar over verschillende werkzaamheden kunnen ook al leerzaam zijn om naar te luisteren.

5. Kleed jezelf veilig. Je hebt de cultuur van de organisatie tijdens je sollicitatiegesprek natuurlijk al wel een beetje geproefd, maar misschien vind je het nog moeilijk om een kledingkeuze voor je eerste stagedag te maken. Ons advies is dan: kleed je veilig. Dat houdt in: netjes en professioneel, en dus waarschijnlijk beter geen afgetrapte gympen en spijkerbroek met gaten. Ga voor iets simpels waarvan je weet dat het netjes is, maar waar je je wel lekker in voelt. Je hebt daarna nog voldoende tijd om erachter te komen wat de (ongeschreven) kledingregels zijn.

6. Wees proactief. Neem initiatief! Vraag of je, desnoods op de achtergrond, aanwezig mag zijn tijdens een vergadering waar je een paar collega’s over hoort praten. Stel bepaalde werkzaamheden voor om te doen of vraag in een loos momentje of je nog iemand kunt helpen.

7. Stel jezelf voor. Contact leggen is enorm belangrijk, niet alleen voor je netwerk maar ook voor je dagelijkse functioneren. Geef een hand aan iedereen die je tegenkomt (ook in de kantine en in de lift) en stel jezelf met je voor- en achternaam voor. Collega’s krijgen een beeld bij “de nieuwe stagiair” en jij komt zelfverzekerd en serieus over.

8. Lach. Laat het onzeker giechelen maar achterwege en glimlach op je eerste stagedag. Een positieve eerste indruk doet wonderen voor het verloop van je stage.

9. Ga niet eerder naar huis, maar blijf ook niet veel langer. Je bent gedreven en wil alles goed doen, daarom is het misschien slim om wat langer te blijven werken op je eerste stagedag.  Maar overdrijf het niet. Vergeet niet dat een eerste stagedag heel veel energie kost, je krijgt veel informatie te verwerken. En je moet waarschijnlijk nog de hele week, dus goed uitgerust zijn is ook belangrijk! Ga dus niet té laat naar huis.

 

En vergeet niet: iedereen is stagiair geweest, zelfs je manager. Het is dus niet nodig om zenuwachtig te zijn voor je eerste stagedag, maar we snappen het wel. Ga er gewoonweg voor, je hebt niets te verliezen! Zoek je nog naar een stage? Maak dan een gratis Monsterboard account aan en zoek de perfecte stage vacature.