5 tips voor het maken van een carrièreswitch

5 tips voor het maken van een carrièreswitch

5 tips voor het veranderen van je carrière

Je hebt een studie gedaan, je zit misschien midden in je eerste of volgende baan, en toch knaagt er iets. Je bent niet helemaal happy en voelt dat je niet op je plek zit. Het liefst zou je iets heel anders willen doen. Maar kan dat zomaar? Kun je van carrière veranderen? Ja, dat kan! En het is nooit te laat. Ook als je er al een hele carrière op hebt zitten, je kunt altijd switchen. Hoe dan? Monster geeft 5 tips!

 

 

Als je het gevoel hebt dat je van carrière wilt veranderen is het eerst goed om bij jezelf na te gaan of je dat wel écht wilt. Ben je niet happy met je huidige baan? Check dan eerst waar dat aan ligt, en of het veranderen van baan binnen je eigen branche niet een optie is. Is dat niet het geval of heb je een droom die je altijd al hebt willen najagen? Dan ga je voor de carrièreswitch!

 

1. Kijk welke skills je al hebt. Ben je bijvoorbeeld leraar/lerares, dan kun je waarschijnlijk goed organiseren, spreken in het openbaar en schrijven. Of werk je in de sales? Dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden, ben je stressbestending en kun je goed zelfstandig werken. Allemaal vaardigheden die je ook prima in andere banen kunt gebruiken!

2. Check of en welke papieren je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld vanuit de sales naar de zorg wilt zal je jezelf waarschijnlijk moeten bijscholen. Verpleegkundige word je niet zonder diploma. Kijk welke papieren je nodig hebt en hoe je die kunt behalen. In een aantal branches kun je direct aan de slag en dan tijdens je baan de benodigde opleiding volgen. Die opties zijn er bijvoorbeeld in het onderwijs.

3. Bekijk kortere routes naar je droombaan. Er zijn vaak meerdere wegen die naar Rome leiden. Stel dat je als accountant in de bouw werkt, maar je wil graag een HR-baan in de zorg. Zorg dan eerst dat je een HR-baan in de bouw bemachtigt. Op die manier heb je in ieder geval al ervaring in de branche. Na een paar jaar ervaring in je HR-baan is het makkelijker om over te stappen naar de zorgsector!

4. Neem een (loopbaan)coach. Een coach kan je helpen je talenten te ontdekken en je helpen met een praktisch stappenplan om dichterbij je droombaan te komen. Dan hoef je het allemaal niet alleen te doen! Ook een voordeel: een coach beschikt vaak over een groot netwerk en kan je misschien wel ergens introduceren.

5. Wees geduldig. Iets compleet anders gaan doen kost waarschijnlijk veel tijd en energie. Vergelijk het met een verhuizing: de aanloop er naartoe kost veel tijd en energie, en als je eenmaal in je nieuwe huis woont moet je altijd even wennen. Dit zal ook het geval zijn met je nieuwe baan. Als je je er van tevoren op instelt dat je een nieuwe carrière niet van de een op de andere dag hebt, dan kan het alleen maar meevallen!

 

Twijfels over je carrière? Je bent niet de enige! Zeker niet als je een millennial bent. Maar liefst 85% van de millennials vraagt zich af of zij wel op hun plek zitten. Maar geen zorgen, hier is iets aan te doen! In dit artikel lees je wat je kunt doen om die twijfels weg te nemen.