Het belang van soft skills | Monsterboard

Het belang van soft skills | Monsterboard

Soft skills: wat is het precies, waarom is het zo belangrijk en hoe zet je het op je cv?


Recruiters kijken tegenwoordig niet alleen meer naar je diploma’s of werkervaring, maar ook naar je softs kills. Deze zogenoemde ‘zachte vaardigheden’ zijn steeds belangrijker en zijn onmisbaar op een modern cv. Maar wat zijn soft skills precies, waarom zijn ze zo belangrijk, en hoe zet je ze op je cv? Monster geeft je tips!


Soft skills beschrijven karaktereigenschappen die goed van pas kunnen komen bij het uitoefenen van een bepaalde baan. Denk aan sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, creativiteit of aanpassingsvermogen. Deze eigenschappen zijn niet meetbaar, zoals bij hard skills wel het geval is. Onder hard skills verstaan we onderwijsniveau, behaalde diploma’s of eerdere werkervaring. Hard skills horen natuurlijk ook thuis op je cv, omdat je bijvoorbeeld bepaalde diploma’s nodig hebt voor een functie. Maar recruiters kijken dus tegenwoordig ook steeds vaker of een kandidaat de juiste soft skills in huis heeft.


Waarom zijn soft skills zo belangrijk?

1. Soft skills laten zien of er een match is. Tegenwoordig kijkt de recruiter, maar ook jij als werkzoekende, of je wel binnen de cultuur van een bedrijf past. En die match is niet in diploma’s of eerdere werkervaring uit te drukken. Iemand die goed kan netwerken, goed kan presenteren en uitstekende sociale vaardigheden heeft past minder goed in een bedrijf waarin veel zelfstandig wordt gewerkt en er nauwelijks teamverbanden zijn.

2. Soft skills kunnen aantonen of je binnen een bepaald team past. Solliciteer je op een functie in een team dat uit collega’s bestaat die allemaal een sterk analytisch denkvermogen hebben, dan kan iemand die meer praktisch van aard is daar juist heel goed in passen. Teams worden tegenwoordig vaak samengesteld op basis van soft skills in plaats van hard skills.

3.Soft skills onderscheiden je van anderen. Waarschijnlijk zijn er binnen jouw team nog een paar anderen met dezelfde opleiding of vergelijkbare werkervaring. Daarop ben je dus niet onderscheidend, maar op je soft skills wel! Toon bijvoorbeeld aan dat je ambitieus bent, dat je nieuwsgierig en leergierig bent en graag wil doorgroeien.

4. Sollicitanten worden steeds vaker op soft skills beoordeeld. Grote kans dat er op een sollicitatiegesprek niet alleen gevraagd wordt naar je werkervaring, maar ook naar je soft skills. Recruiters willen checken of je wel binnen het team past, of dat je bijvoorbeeld wel stressbestendig genoeg bent voor de functie. Maar niet alleen sollicitanten worden beoordeeld op soft skills, ook tijdens je beoordelingsgesprek kan je leidinggevende naar je soft skills kijken. Die kunnen nét het verschil maken tussen een goede of een hele goede beoordeling.

5. Hard skills worden steeds vaker geautomatiseerd. Bepaalde taken die wij nu nog doen, worden steeds meer door slimme en snelle computers uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan boekhouding, hypotheekadvies of zelfs operaties. Als een computer het werk van een boekhouder straks even goed kan doen, moet hij zich dus op een andere manier bewijzen: met soft skills!

Voorbeelden van soft skills

We hebben al een paar voorbeelden genoemd: sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, creativiteit of aanpassingsvermogen zijn vrij gangbare soft skills die vaak gevraagd worden in vacatureteksten. Wil je je echt onderscheiden dan zijn er nog veel meer soft skills die je kunt noemen op je cv of tijdens een sollicitatie, zoals een goed inzicht hebben in je omgeving en onafhankelijkheid – twee vaardigheden uitstekend geschikt voor een baan bij natuurmonumenten.

Wat dacht je van goed kunnen luisteren? Echt goed kunnen luisteren naar klanten en collega’s is heel belangrijk, zeker in servicegerichte beroepen, zoals in de uitvaartbranche. Of de vaardigheid om kritisch te kunnen en durven zijn: doe jij zonder na te denken wat je leidinggevende zegt, of denk je eerst zelf na voordat je tot actie overgaat?
Ook verantwoordelijkheidsgevoel wordt vaak gewaardeerd: je verantwoordelijk voelen voor je baan, de resultaten en je collega’s. Vraag ook eens aan anderen over welke soft skills jij beschikt.

Hoe zet je soft skills op je cv?

Check eerst goed welke soft skills je hebt die goed van toepassing zijn op de functie waar je op solliciteert. Ook bij soft skills geldt: lieg hier niet over op je cv. Weet je dat je niet sterk bent in netwerken? Zet dit er dan ook niet op, je leidinggevende komt er snel genoeg achter op een netwerkborrel. Geef je soft skills vervolgens een prominente plek op je cv! Je onderscheidt jezelf van anderen als je soft skills bovenaan je cv zet. Zo is het voor de recruiter in een oogopslag duidelijk of je geschikt bent voor de functie.

Welke informatie is nog meer onmisbaar op je cv? Check het webinar van onze cv expert Boudewijn. Hij geeft je alle tips en tricks voor een modern cv!

Weet je na onze tips wat jouw beste soft skills zijn?


Laat ze dan voor je spreken en maak een Monsterboard profiel aan. Met een Monsterboard profiel word je niet alleen gevonden door werkgevers met toffe banen maar je kunt ook gemakkelijk je soft skills toevoegen aan je profiel. Dit is handg want steeds meer werkgevers kijken verder dan het cv en zoeken naar talenten met een bepaalde skill set. Dus waar wacht je nog op?

Ga aan de slag met een Monsterboard profiel en voeg je beste soft skills toe en laat de banen naar jou toekomen! 

Maak gratis profiel Monsterboard profiel aan >>