Zelf om loonsverhoging vragen doe je zo!

Ontdek slimme stappen om zelfverzekerd salarisverhoging te vragen!

Door Marianne Cooper-van der Veen

Ontvang jij een eerlijk salaris tegenover het werk dat je verzet? Zo niet, dan is de kans groot dat je uiteindelijk met tegenzin naar je werk gaat. En dat is voor zowel werknemer als werkgever niet de bedoeling. Zelf om loonsverhoging vragen is niet alleen een teken van zelfvertrouwen, maar ook een strategische zet om jouw professionele groei te ondersteunen.

We vroegen jullie middels een poll op onze homepage wat jullie doen als jullie vinden dat je onderbetaald wordt. Daaruit bleek dat veel medewerkers het gesprek aangaan met hun manager:

  • 41% gaat met de baas praten en eist loonsverhoging.
  • 36% gaat met de werkgever praten én op zoek naar een andere baan.
  • 15% gaat op zoek naar een andere baan zonder met de manager te praten.
  • 8% klaagt alleen bij familie en vrienden, zonder iets aan te geven op de werkvloer.

Heb jij het gevoel dat je te weinig salaris krijgt? Ons advies is om zeker met je manager te gaan praten. In dit artikel geven we je advies over loonsverhoging en salarisverhoging vragen tips. Ook vind je antwoord op de vragen "hoeveel salarisverhoging is normaal?" en "wat is een reële loonsverhoging?". Zo ga je goed voorbereid het gesprek in!

Zelf het gesprek over loonsverhoging beginnen

Zelf salarisverhoging vragen durft niet iedereen en dat snappen we heel goed. Toch heeft zelf het gesprek aangaan verschillende voordelen:

  1. Financiële groei
  2. Zelfbewustzijn
  3. Onderhandelingsvaardigheden
  4. Zichtbaarheid bij het management
  5. Zelfvertrouwen

1. Financiële groei

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk het potentieel op een hogere beloning. Door actief te onderhandelen over je salaris vergroot je de kans op een financiële beloning die beter aansluit bij je vaardigheden, prestaties en verantwoordelijkheden. Verder hoort bij salarisverhoging ook een verhoging van je vakantiegeld, wat immers 8% van je bruto jaarinkomen is. Alles bij elkaar dus zeker de moeite waard om aan te kaarten!

2. Zelfbewustzijn

Het proces van meer salaris vragen dwingt je om eerst je eigen waarde op de arbeidsmarkt te bekijken. Wanneer je bewuster bent van je vaardigheden en prestaties heb je ook een beter beeld van je professionele ontwikkeling.

3. Onderhandelingsvaardigheden

Door zelf het gesprek aan te gaan ontwikkel je je onderhandelingsvaardigheden. Deze vaardigheden zijn niet alleen handig voor salarisonderhandelingen, maar ook voor andere aspecten van je professionele en persoonlijke leven.

4. Zichtbaarheid bij het management

Het initiatief nemen voor een gesprek over salarisverhoging kan je zichtbaarheid vergroten bij het management. Het laat zien dat je betrokken bent bij je eigen carrière en dat je waarde hecht aan een eerlijke beloning voor je inspanningen.

5. Zelfvertrouwen

Het succesvol onderhandelen van loonsverhoging versterkt je zelfvertrouwen. Weten dat je in staat bent om voor je eigen belangen op te komen draagt bij aan een positieve mindset en professionele groei.

Kortom, zelf het gesprek aangaan is een strategische zet om jezelf als waardevolle en betrokken werknemer neer te zetten binnen het bedrijf. Niet om loonsverhoging vragen kan een aantal nadelen met zich meebrengen, namelijk:

  • Je loopt het risico dat je achterblijft op het gebied van marktconforme beloningen.
  • Er kan ongelijkheid ontstaan in salarissen binnen het team of de organisatie.
  • Het gevoel hebben dat je inspanningen niet genoeg worden erkend, kan van invloed zijn op je prestaties en werkplezier.

Wanneer kun je om loonsverhoging te vragen?

Een salaris krijg je niet omdat je zo aardig bent, maar omdat je er waarde voor het bedrijf tegenover zet. Als je een verhoging wilt, zul je dus moeten aantonen dat jouw waarde toegenomen is of in elk geval niet (meer) in lijn ligt met jouw salaris.

Het is daarom belangrijk om je verzoek goed te onderbouwen en op een professionele manier te presenteren. Een aantal voorbeelden van goede argumenten om salarisverhoging te vragen zijn:

  1. Prestatie en resultaten
  2. Toegenomen verantwoordelijkheden
  3. Marktwaarde
  4. Professionele ontwikkeling
  5. Inflatie en kosten van levensonderhoud
  6. Langdurig dienstverband
  7. Je hebt al een tijd geen verhoging gehad
  8. Andere specifieke voorbeelden van impact

1. Prestatie en resultaten

Heb je aantoonbare successen behaald? Dan is dit een goede reden om een salarisverhoging te vragen. Zorg ervoor dat je met specifieke voorbeelden aan kunt wijzen waarin je uitblinkt.

2. Toegenomen verantwoordelijkheden

Zijn je taken toegenomen en heb je meer verantwoordelijkheden gekregen sinds je laatste salarisonderhandeling, dan is ook dit een geldige reden voor een loonsverhoging. Je kunt zo duidelijk aangeven hoe je bijdraagt aan het bedrijf op een hoger niveau.

3. Marktwaarde

Onderzoek naar de salarissen in jouw sector en regio kan aantonen of je huidige salaris marktconform is. Merk je dat je salaris niet marktconform is? Dit is niet het sterkste argument, omdat er feitelijk voor de werkgever niets verbeterd is, maar als het inderdaad zo is, kun je het wel aangrijpen. Zeker als je het combineert met een goede beoordeling.

4. Professionele ontwikkeling

Heb je onlangs trainingen gevolgd, cursussen afgerond of nieuwe certificeringen behaald die je waarde voor het bedrijf vergroten? Als jouw kennisniveau is verbeterd, verbetert de kwaliteit van je werk.

5. Inflatie en kosten van levensonderhoud

Zijn de kosten van levensonderhoud in jouw regio gestegen? Dan kan het redelijk zijn om te vragen om een loonsverhoging om de inflatie te kunnen bijbenen en je financiële welzijn te behouden.

6. Langdurig dienstverband

Als je al een langere tijd bij een bedrijf werkt en continu goede prestaties levert, is dit een goede reden om te vragen om een herziening van je salaris. Werkgevers waarderen vaak loyaliteit en inzet!

7. Je hebt al een tijd geen verhoging gehad

Heb je al een tijd geen verhoging gehad terwijl je werkzaamheden (kwaliteit of productiviteit) wel door jouw ervaring zijn verbeterd? Ook dit kun je als reden aandragen.

8. Andere specifieke voorbeelden van impact

Heb je andere voorbeelden van situaties waarin jouw werk direct heeft bijgedragen aan het succes van het bedrijf? Of het nou gaat om kostenbesparingen, omzetgroei of verbeterde efficiëntie of iets anders, benadruk de impact van je bijdragen!

Let op: een nieuw huis, een baby op komst of een partner die minder is gaan werken, zijn géén argumenten voor een verhoging van je salaris! Het gaat er niet om dat je het nodig hebt, maar dat je het verdient.

Word gevonden door top werkgevers!

Wanneer over salarisverhoging beginnen?

Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen wanneer je over loonsverhoging begint. Hier zijn een aantal momenten waarop het vaak geschikt is om het gesprek aan te gaan:

  1. Functieverandering
  2. Jaarlijkse beoordelingsgesprek
  3. Een zelf uitgekozen moment

1. Functieverandering

Het makkelijkste moment voor een salarisverhoging is natuurlijk als jouw functie verandert. En dat hoeft echt niet zo'n grote promotie te zijn als je denkt. Ook een kleine aanpassing of extra verantwoordelijkheden kun je aangrijpen om een salarisgesprek aan te gaan.

2. Jaarlijkse beoordelingsgesprek

Ook je jaarlijkse beoordelingsgesprek kan een geschikt moment zijn. Dan zit je toch al om tafel om over jouw prestaties te praten. Is jouw manager erg tevreden, dan heb je meteen een mooie aanleiding om erover te beginnen. Vaak is er al een standaard verhoging gekoppeld aan een bepaalde beoordeling van enkele procenten, maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden het gesprek breder te trekken.

3. Een zelf uitgekozen moment

Kun je niet wachten op bovenstaande momenten? Dan kun je natuurlijk ook zelf een moment kiezen.

Vind je het lastig om je manager uit te nodigen voor een salarisgesprek? Noem het dan een gesprek over je arbeidsvoorwaarden. Dit klinkt neutraler maar komt op hetzelfde neer. Het voordeel van een gesprek voeren over al je arbeidsvoorwaarden is dat je meer onderhandelingsruimte hebt. Als er echt geen salarisverhoging in zit, kun je misschien wel op een ander punt van jouw arbeidsvoorwaarden winst boeken!

Hoe kun je het salarisverhoging gesprek voorbereiden?

Als je van tevoren niet weet hoeveel je wilt verdienen, dan is de kans klein dat je een loonsverhoging krijgt waar je tevreden over bent. Leg daarom je lot niet in de handen van de ander, maar geef zelf aan wat je vindt dat je waard bent. Dat komt veel krachtiger en overtuigender over.

Om een redelijke inschatting te maken van jouw waarde, kun je je salaris vergelijken met die van anderen in jouw sector met een soortgelijke functie. Ook kun je vragen aan collega's met vergelijkbare functies en werkervaring wat zij verdienen. Mensen zijn tegenwoordig echt niet meer zo terughoudend om dit te delen.

Verder kun je je vraag ook heel goed voorleggen binnen je netwerk of op een forum in je vakgebied. Hoe meer input je hebt, hoe beter je weet wat redelijk is. Let op: sommige banen, zoals docent economie, maken gebruik van een salarishuis. Dit betekent dat je salaris omhooggaat naarmate je meer werkervaring opdoet.

Om hoeveel loonsverhoging kun je vragen?

Over het algemeen wordt een verhoging van je salaris vaak uitgedrukt in een percentage van het huidige salaris. Hoeveel loonsverhoging is normaal? Meestal liggen de loonsverhogingen tussen de 5% en 10%. Hoeveel salarisverhoging je kunt vragen (of hoeveel procent salarisverhoging dat je kunt vragen) hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de financiële situatie van je organisatie,
  • de marktwaarde van je functie, en
  • specifieke normen die een organisatie kan aanhouden voor loonsverhogingen.

De Nederlandse wet regelt op zichzelf niets over salarisverhoging. Wel is de kans aanwezig dat er afspraken over verhoging van loon in jouw organisatie vastgesteld zijn in een bedrijfs- of sector cao.

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Afspraken over onderwerpen zoals over periodieke loonsverhogingen, individuele prestatiebeloningen en de invloed van een vakbond horen hier ook bij. Deze informatie hoort tijdens je indiensttreding met je gedeeld te worden. Een cao kun je altijd opvragen bij de HR-afdeling van jouw organisatie.

Hoe vraag je om loonsverhoging in een gesprek?

Stel je hebt je redenen helder. Hoe vraag je dan vervolgens om salarisverhoging? Neem om te beginnen de juiste houding aan. Het is belangrijk dat je beleefd en professioneel bent en blijft tijdens de onderhandelingen, met respect voor de relatie met je werkgever.

De juiste houding aannemen geldt zowel letterlijk als figuurlijk. In letterlijke zin helpt het als je tijdens het gesprek niet recht tegenover elkaar gaat zitten, omdat het dan ook kan voelen alsof je figuurlijk lijnrecht tegenover elkaar staat. Probeer je plek zo te kiezen dat je volgens de wijzers van de klok op "10 voor 2" gaat zitten.

In figuurlijke zin is het van belang om open het gesprek in te gaan en de ander niet meteen voor het blok te zetten. Een goede openingszin in een loonsverhoging gesprek is bijvoorbeeld: "Allereerst bedankt voor tijd vrijmaken voor dit gesprek. Ik waardeer de kansen die ik heb gekregen binnen het bedrijf en ben toegewijd aan het leveren van waarde. Ik zou graag willen praten over mijn huidige salarisniveau, omdat ik het gevoel heb dat mijn bijdragen en verantwoordelijkheden zijn toegenomen sinds onze laatste bespreking. Ik heb enkele concrete voorbeelden van mijn prestaties voorbereid en ik hoop dat we samen kunnen kijken naar een passende aanpassing die recht doet aan mijn inzet en resultaten."

Ga niet dreigen dat je anders weggaat, want dat verstoort de verstandhouding en maakt je kansen er niet beter op. Een manager snapt zelf ook wel dat de kans aanwezig is dat je om je heen gaat kijken als je niet tevreden bent over een eventuele uitkomst. Dat hoeft je dus echt niet te benadrukken. Wie uitgaat van het negatieve, creëert bovendien automatisch een vijandige sfeer. En wij hoeven je niet te vertellen dat er in zulke sferen weinig goede deals gesloten worden.

Vraagtechnieken bij je salarisonderhandeling

Luisteraars zijn de beste onderhandelaars. Ga dus niet alleen zelf vertellen wat je wilt en hoe goed je bent, maar laat de ander het ook vertellen. Stel open vragen en luister goed naar de antwoorden.

Vooral "waaromvragen" zijn een uitstekend middel om door te vragen. Kleine kinderen maken er dikwijls gebruik van - vaak tot de ouders er gek van worden. Hoe kinderachtig deze waaromvraag klinkt, zo nuttig is het in een onderhandeling. Als jij weet hoe de ander in het gesprek staat, weet jij waar je op in kunt spelen om te laten zien dat jij een beter salaris verdient.

Effectieve vraagtechnieken zijn essentieel tijdens salarisonderhandelingen om je argumenten kracht bij te zetten. Een aantal andere nuttige vraagtechnieken die je kunt toepassen bij het vragen om loonsverhoging zijn:

1. Open vragen stellen

  • Bijvoorbeeld: "Kunt u me meer vertellen over de salarisstructuur binnen het bedrijf?"
  • Dit geeft je meer inzicht in de besluitvormingsprocessen rondom salarissen.

2. Reflecterende vragen stellen

  • Bijvoorbeeld: "Wat is uw perspectief op mijn bijdragen aan het team en het bedrijf tot nu toe?"
  • Zo krijg je inzicht in hoe jouw prestaties worden beoordeeld.

3. Probleemoplossende vragen stellen

  • Bijvoorbeeld: "Zijn er specifieke criteria waaraan ik zou moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een salarisverhoging?"
  • Zo krijg je duidelijkheid over de verwachtingen en wat je kunt doen om je kansen te vergroten.

4. Vergelijkingsvragen stellen

  • Bijvoorbeeld: "Hoe verhoudt mijn salaris zich tot het marktgemiddelde voor mijn functie?"
  • Door te vragen naar benchmarkgegevens kun je argumenten onderbouwen op basis van marktconformiteit.

5. Toekomstgerichte vragen stellen

  • Bijvoorbeeld: "Welke doorgroeimogelijkheden en ontwikkelingskansen zijn er binnen het bedrijf die kunnen bijdragen aan een herziening van mijn salaris?"
  • Zo benadruk je je toewijding aan de organisatie en je interesse in toekomstige bijdragen.

6. Samenvattende vragen stellen

  • Bijvoorbeeld: "Als ik het goed begrijp zijn mijn verantwoordelijkheden de afgelopen tijd toegenomen. Hoe kan mijn salaris worden aangepast om deze veranderingen te ondersteunen?"
  • Samenvattende vragen geven je de kans om te bevestigen dat je alle relevante informatie hebt begrepen en bieden een opening voor verdere discussie.

Kun je salarisverhoging vragen per mail?

Jazeker! Je kunt over salarisverhoging onderhandelen via e-mail, vooral als dit een gebruikelijke vorm van communicatie is binnen jouw organisatie. Hier zijn een aantal tips om effectief een loonsverhoging aan te vragen per e-mail:

  1. Wees professioneel
  2. Bedenk een respectvol onderwerp
  3. Schrijf een beleefde inleiding
  4. Beschrijf waarom je salarisverhoging verdient
  5. Geef argumenten
  6. Maak je verwachtingen duidelijk
  7. Toon flexibiliteit
  8. Afsluiting

1. Wees professioneel

Zorg ervoor dat je e-mail professioneel en goed geschreven is. Gebruik correcte grammatica en spelling.

2. Bedenk een respectvol onderwerp

Schrijf een duidelijk en respectvol onderwerp. Bijvoorbeeld "Verzoek om salarisbespreking" of "Bespreking van compensatie".

3. Schrijf een beleefde inleiding

Begin met een beleefde inleiding waarin je je waardering voor de kansen binnen het bedrijf benadrukt.

4. Beschrijf waarom je loonsverhoging verdient

Geef duidelijk aan waarom je van mening bent dat een salarisverhoging terecht is. Bijvoorbeeld je prestaties, toegenomen verantwoordelijkheden, marktwaarde, etc.

5. Geef argumenten

Onderbouw je verzoek met feitelijke voorbeelden en prestaties. Gebruik meetbare resultaten om je bijdragen aan te tonen.

6. Verwachtingen duidelijk maken

Maak je verwachtingen duidelijk en noem het gewenste salarisniveau. Geef eventueel aan dat je openstaat voor verdere discussie.

7. Toon flexibiliteit

Toon enige mate van flexibiliteit om aan te geven dat je bereid bent tot onderhandeling. Dit kan helpen nader tot elkaar te komen.

8. Afsluiting

Sluit je e-mail positief af. Bedank voor de overweging en geef aan dat je het gesprek graag voortzet in een persoonlijk overleg.

Benieuwd hoe dit in een e-mail eruitziet? Hieronder geven we een handig een voorbeeld!

Voorbeeld e-mail loonsverhoging

Onderwerp: Verzoek om Salarisbespreking

Beste [naam leidinggevende],

Allereerst wil ik graag mijn oprechte waardering uitspreken voor de kansen die ik tot dusver heb gekregen en de ervaringen die ik heb mogen opdoen binnen [Bedrijfsnaam].

Na zorgvuldige overweging en evaluatie van mijn rol en prestaties binnen [Bedrijfsnaam], zou ik graag een salarisbespreking willen inplannen. Tijdens de afgelopen periode heb ik met veel toewijding gewerkt aan [noem specifieke projecten, verantwoordelijkheden of doelen], waarbij ik me heb ingezet om onze doelstellingen te behalen.

Ik ben van mening dat door mijn toegenomen verantwoordelijkheden en de positieve resultaten die ik heb behaald, een herziening van mijn huidige salarisniveau eerlijk zou zijn. Ik heb een document met een overzicht van mijn recente prestaties en verantwoordelijkheden bijgevoegd.

Ik begrijp dat beslissingen met betrekking tot salaris zorgvuldig worden overwogen en ik waardeer de transparantie en open communicatie binnen ons bedrijf. Ik sta open voor verdere discussie en ben bereid om samen een oplossing te vinden die zowel mijn professionele groei als de belangen van [Bedrijfsnaam] weerspiegelt.

Graag zou ik een vergadering inplannen om dit verder te bespreken. Ik hoor graag wanneer past, ik ben flexibel wat betreft de tijd en plaats.

Bedankt voor het lezen van mijn mail en ik kijk uit naar onze discussie.

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

[Positie]

[Contactgegevens]

Wat te doen als je akkoord hebt gekregen op je verzoek voor loonsverhoging

Als je manager akkoord is met een salarisverhoging, zorg er dan nog wel even voor dat het zwart op wit komt te staan. Vraag in elk geval meteen of hij het wil bevestigen per e-mail. Zodat je niet later voor verrassingen en onduidelijkheden komt te staan.

Wat kun je doen als het antwoord op loonsverhoging "nee" is?

Soms komt je manager met de dooddoener dat een salarisverhoging er niet in zit door procedures en voorschriften. Ook hier: doorvragen! Laat je niet meteen afschepen met zo'n antwoord en vraag naar de achtergrond:

  • "U zegt dat het management hierover beslist. Hoe denkt u dat we samen het management kunnen overtuigen?"
  • "U zegt dat de voorschriften geen tussentijdse verhoging toestaan. Hoe hard zijn die voorschriften?"
  • "Van wanneer dateren die voorschriften eigenlijk? Wie hebben die voorschriften opgesteld?"

Zit een loonsverhoging er écht niet in?

"Nee" is ook een antwoord, houd daar altijd rekening mee! Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je (op dit moment) niet meer salaris kunt krijgen. Maar misschien kan je er op een creatievere manier toch iets uithalen. Vraag bijvoorbeeld of je een plan kunt opstellen zodat je over een paar maanden wél salarisverhoging kunt krijgen, of een salarisverhoging in stappen waarbij je met je manager afstemt wat je moet behalen om tóch meer salaris te krijgen.

Als een verhoging van je salaris er écht niet in zit om budgettaire redenen, kun je ook kijken of je op een andere manier gecompenseerd kan worden. Misschien kun je extra vakantiedagen krijgen, om de twee weken een middag vrij of een opleidingsvergoeding. Ook een auto van de zaak of sportabonnement zijn secundaire arbeidsvoorwaarden waar je over kunt onderhandelen. Wees flexibel en denk na of er iets anders is waar je ook blij(er) mee kunt zijn!

Loonsverhoging door een nieuwe baan via Monsterboard

Ben je het gesprek met je leidinggeven aangegaan maar zit salarisverhoging er niet in? Zit je daarnaast eigenlijk ook niet zo lekker op je plek? De grootste salarisstappen worden soms gemaakt bij het aannemen van een nieuwe baan, dus rondkijken naar wat nieuws kan geen kwaad! Maak gauw een gratis Monsterboard profiel aan. Zo reageer je vliegensvlug op de leukste vacatures en kunnen werkgevers en recruiters gemakkelijk contact met je opnemen. Voor je het weet heb jij die loonsverhoging én nieuwe job in de pocket!