7 Tips: Werken tijdens de ramadan

Door Team Monsterboard

Doe jij mee aan de ramadan dit jaar? Een maand lang niks eten of drinken van zonsopkomst tot zonsondergang is ontzettend zwaar. Je vast namelijk bijna 16 uur per dag! Natuurlijk doe je dit vol goede moed en discipline. Maar doordat je niks mag eten tijdens de ramadan heb je minder energie en kan het moeilijker zijn om je te focussen. Best lastig om dan ook nog eens productief te zijn op werk.

Ramadan op de werkvloer

We beginnen met goed nieuws: als je gezond bent en geen fysiek zware baan hebt, is de ramadan heel erg goed te doen. Het vasten, in combinatie met je dagelijkse werk, hoeft helemaal niet zo zwaar te zijn. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Lange periodes niks eten heeft zo zijn gevolgen. Je raakt sneller vermoeid en kunt het lastig vinden om je te concentreren. Daarnaast kun je meer stress ervaren en ben je misschien iets prikkelbaarder dan normaal. Daarom is het van belang om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

7 tips voor werken tijdens de ramadan

Meedoen met de ramadan en werken tegelijk kan soms voor lastige momenten zorgen. Met de volgende tips maak je je een stuk minder zorgen:

  1. Praat met je werkgever
  2. Zoek afleiding tijdens de lunch
  3. Vermijd fysiek zwaar werk
  4. Maak een dagelijkse planning
  5. Praat met je collega's
  6. Slaap voldoende
  7. Eet gezond

1. Praat met je werkgever

Helaas is je werkgever niet verplicht speciale maatregelen voor jou te treffen, maar hij of zij moet natuurlijk wel begrip voor je tonen. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens de ramadan te regelen dat je iets later begint met werken, of juist eerder zodat je ook vroeger naar huis kunt. Misschien kun je ook meer thuiswerken deze periode. Werk je vaak avonddiensten? Kijk dan of je extra pauzes kunt inplannen om wat te eten na zonsondergang.

In sommige cao's zijn afspraken over vasten en religieuze feestdagen vastgesteld. Lees jouw cao door om hierachter te komen. Geef het ook op tijd aan als je een vrije dag wil opnemen. Bespreek het met je leidinggevende, dan is er vast veel mogelijk.

2. Zoek afleiding tijdens de lunch

Wil je liever doorwerken in de pauze omdat je toch niet mag eten tijdens de ramadan? Vraag even aan je werkgever of dit mag. Doorwerken in de pauze mag in principe alleen als je werkdag niet langer dan zes uur duurt. Anders is 30 minuten pauze verplicht.

Ben je wettelijk verplicht om pauze te nemen? Zoek dan afleiding. Ga niet bij je collega's in de kantine zitten, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Haal in plaats daarvan een frisse neus door een rondje te lopen, lees een boek of speel een spelletje.

3. Probeer zwaar lichamelijk werk te vermijden

Als het lukt, vraag dan aan je werkgever of je geen fysiek zwaar werk hoeft te doen deze maand. Dit is natuurlijk extra zwaar als je niet kunt eten of drinken. Lukt dit niet, vraag dan of je wat vrije dagen kunt opnemen tijdens de ramadan.

4. Maak een dagelijkse planning

Een vervelend hongergevoel kan je afleiden van je werk. Tijdens de ramadan is het daarom slim om een strakke dagelijkse planning te volgen. Begin 's ochtends, als je nog de meeste energie hebt, met de taken die veel moeite kosten. In de middag kun je werken aan taken die minder concentratie van je vereisen.

Probeer daarnaast om je meetings in te wisselen voor videoafspraken. Naar afspraken toe gaan, reizen met de trein of in de file staan, kost veel energie. Hier moet je juist nu zuinig mee omgaan. Door te vergaderen via video houd je meer puf over voor je andere taken.

5. Praat met je collega's

Informeer je collega's. Dit voorkomt dat je onbedoeld lekkere taartjes of andere snacks krijgt aangeboden. Ook kunnen ze er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld later begint of eerder naar huis gaat. En als je tien keer dezelfde vragen wil voorkomen ("Mag je écht niets drinken? Zelfs geen slokje water? Ook geen kauwgom?") is het handig als je ze van tevoren goed uitlegt wat de ramadan is.

6. Slaap voldoende

Als je werkt tijdens de ramadan is het logisch dat je wat sneller moe of afgeleid bent. Zorg ervoor dat je rust neemt door bijvoorbeeld af en toe een klein stukje te lopen of een korte pauze te nemen van je werk.

Het is verleidelijk om extra veel te eten en te drinken in de periode dat dit mag, maar denk tijdens werkdagen ook aan je slaap. Genoeg slaap zorgt ervoor dat je uitgerust en productief aan de werkdag begint. Probeer ook 's nachts niet te veel naar de televisie of je telefoon te kijken; dit heeft een negatieve invloed op je nachtrust.

7. Eet gezond

Zorg dat je zoveel mogelijk gezond eet en drinkt, probeer geen vette of suikerrijke snacks te eten. Op de dagen dat je moet werken kun je beter kiezen voor iets voedzaams en gezonds, dan slaap je ook beter. In het weekend kun je natuurlijk wel iets lekkers nemen!

Vind een werkgever met respect

Ramadan Mubarak! Kun je nog meer advies gebruiken of wil je op zoek naar een werkgever die meer begrip toont? Maak dan een Monsterboard profiel aan. Wij sturen je handige artikelen door en de nieuwste vacatures. Helemaal gratis!