“Help ik kan niet kiezen!” Eerste hulp bij keuzestress

“Help ik kan niet kiezen!” Eerste hulp bij keuzestress

''Help ik kan niet kiezen!'' Eerste hulp bij keuzestress

“Help ik kan niet kiezen!” Met deze tips is keuzestress verleden tijd

Veel twintigers en dertigers hebben er hun hele leven al last van: keuzestress. Wat al begon bij het kiezen van een studie, wordt vaak alleen nog maar groter bij het kiezen van een baan of carrièrepad. Er zijn zoveel kansen, zoveel mogelijkheden. Je kunt in loondienst, voor jezelf beginnen, eerst reizen voordat je gaat werken of iets compleet anders gaan doen dan een baan in je studierichting. Keuze genoeg! En dan moet het ook nog eens allemaal in één keer goed zijn, een verkeerde keuze maken wil je niet! Gelukkig hoef je helemaal geen stress of angst te ervaren als je voor een bepaalde keuze in je leven staat. Het draait allemaal om slim kiezen! Dit zijn onze tips voor millennials en iedereen die soms moeite heeft met het maken van keuzes.

  1. Bepaal wat je níet wilt. Door te weten wat je juist niet wilt, elimineer je al een hoop opties. Wil je sowieso geen kantoorbaan van 9 tot 5? Dan weet je dat je in loondienst waarschijnlijk niet gelukkig gaat worden. Kijk of je voor jezelf kunt beginnen of solliciteer alleen op werkplekken die veel flexibiliteit bieden. Kortom: beperk je keuzes, dan voorkom je keuzestress.
  2. Wat zijn de consequenties? Zet de consequenties en gevolgen van bepaalde keuzes op een rij. Voor jezelf beginnen? De kans op een steady inkomen is kleiner dan in loondienst. Toch eerst gaan reizen voordat je gaat werken? Dat betekent een paar maanden minder inkomen. Door de consequenties van een keuze goed te beoordelen, is de kans op verrassingen of teleurstellingen minder groot. 
  3. Praat met je omgeving. Ervaringsdeskundigen kunnen je goede tips geven en je adviseren bij het maken van een bepaalde keuze. Vraag bijvoorbeeld eens aan die ene oud-studiegenoot wat zijn of haar ervaringen zijn bij de eerste baan. Ook belangrijk: ga niet uit van de ervaringen van je vrienden op social media. Op Instagram lijkt het leven super mooi en is alles positief, maar dat is vaak niet hoe het in het echt is. Spreek liever direct met mensen in je omgeving die je het eerlijke en ongepolijste verhaal kunnen vertellen.
  4. De perfecte keuze bestaat niet. Hou dit goed in je achterhoofd. Een 100% perfecte beslissing kun je nooit maken. Wees dus ook niet bang dat wat je kiest niet goed is. Daarnaast is een keuze nooit blijvend. Ben je na een tijd toch niet tevreden met je beslissing, dan kom je er gewoon op terug. Geen schande, via een omweg kom je uiteindelijk waar je zijn wilt!
  5. No guts, no glory! Je kan blijven twijfelen en voors en tegens tegen elkaar afwegen, maar op een gegeven moment zal je toch moeten kiezen. Stel een deadline en hak de knoop door. Dúrf een keuze te maken en sta achter je uiteindelijke beslissing!

Keuzestress, tijdstress, burn-out, het zijn zomaar wat termen die veel millennials tegenwoordig akelig bekend in de oren klinken. Benieuwd of jij een dertigers dilemma hebt? Doe dan de Dertigers Dilemma test. Weet je al zeker dat je er midden in zit? Lees dan hier meer over het dertigersdilemma én vooral over hoe je deze crisis weer te boven komt!