Jezelf zijn op het werk: het loont!

Jezelf zijn op het werk: het loont!

Jezelf zijn op je werk. Dat klinkt heel makkelijk, maar bijna niemand is helemaal 100% zichzelf op de werkvloer. Ben jij altijd helemaal jezelf tijdens je werk? Je denkt misschien van wel, maar je werkpersoonlijkheid wijkt wel degelijk af van je thuispersoonlijkheid, en dat is op zich niet gek! Maar let er wel op dat het verschil tussen beide versies van jezelf niet te groot wordt. De perfecte collega spelen lijkt misschien een goed idee want iedereen vindt je ongetwijfeld aardig, maar dat zorgt uiteindelijk voor stress omdat je niet helemaal jezelf kunt zijn. Monsterboard geeft je 4 redenen waarom je beter jezelf kunt blijven op het werk, en we hebben direct de beste tip hoe je dat voor elkaar krijgt!

 

1. Eerlijkheid duurt het langst. De cultuur van de organisatie waar je net werkt past niet helemaal bij je, maar je vindt het werk wel erg tof. Dus je past jezelf aan. Slim toch? Think twice! Een baan waar jij niet jezelf kunt zijn, hou je op de lange termijn niet vol. Het ophouden van de schone schijn zorgt ervoor dat je afgemat, moe en leeg thuiskomt na een dag werken. Jezelf anders voordoen dan je bent zorgt bovendien voor stress gerelateerde klachten, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk en zere spieren. Wees eerlijk tegenover jezelf en kies een bedrijf waar je persoonlijkheid bij past én waar je het werkt leuk vindt. Win-win!

2. Unieke werknemers zijn de beste werknemers. Terwijl je probeert om de perfecte collega te zijn, kom je juist oninteressant en doorsnee over. Wees niet bang om zowel je goede als je minder goede karaktereigenschappen te laten zien op het werk. Zo laat je zien dat je uniek bent, en dat wordt vaak meer gewaardeerd dan het spelen van een rol.  

3. Je bent beter in je werk. Als je jezelf bent kun je je focussen op je werktaken. Met als gevolg dat je beter wordt in je werk! 

4. Tegenslagen accepteren. Zonder dalen geen pieken, en dat geldt ook voor je carrière. Je zit beter in je vel als je jezelf bent en daardoor ben je beter in staat om tegenslagen te accepteren. Onthoud: van fouten en tegenslagen kun je leren.

Hoe zorg je er nu voor dat je helemaal jezelf bent op je werk op zo’n manier dat het je verder helpt in je carrière? We hebben het antwoord! Er bestaat namelijk speling tussen perfect zijn en jezelf zijn. Een voorbeeld: de perfecte-jij op de werkvloer moet communicatief vaardig, sociaal en enthousiast zijn. Maar in werkelijkheid ben jij juist best verlegen en introvert, in dat geval kun je je eigen persoonlijkheidskenmerken iets oprekken. Zo beweeg je richting perfecte-jij op de werkvloer, maar blijf je toch dicht bij jezelf. En dat heeft een positief effect op je werk en op jouw eigen persoonlijke ontwikkeling!

Zit jij vast in een baan waar je niet jezelf bent? Gooi het roer om en ga op zoek naar een nieuwe baan. Maak een Monsterboard account aan, of upload je cv via onze app of website.