Introvert op de werkvloer: 5 voordelen

Introvert op de werkvloer: 5 voordelen

Introverte mensen zijn over het algemeen graag alleen, rustig, bescheiden, passief en gesloten. Dit zijn niet gelijk eigenschappen die passen bij de gemiddelde baan waar je regelmatig goed in teamverband moet kunnen werken, proactief moet zijn en het belangrijk is dat je jezelf laat zien. Vergaderingen, geforceerde praatjes aan de lunchtafel, verjaardagen vieren op kantoor, allemaal dingen die voor een introvert persoon een nachtmerrie zijn! Maar geen zorgen, juist als je introvert bent kun je ook heel goed uitblinken op de werkvloer. Introvert zijn heeft namelijk ook zijn voordelen. Dit is waarom!

 

 

1. Focus. Je kan als introvert persoon goed alleen zijn. En dat is niet het enige, je wilt het liefst zo min mogelijk prikkels om je heen. Dus urenlang geconcentreerd aan een project werken is juist aan jou besteed! Waar je extraverte collega’s het leuk vinden om te kletsen bij het koffieapparaat of even te komen buurten bij anderen, werk jij juist liever alleen door. En zo heb jij binnen no-time je werk af!

2. Creativiteit. Introverte mensen kunnen dus goed met aandacht en gefocust aan iets werken. En juist zo ontstaat creativiteit! Als er op je werk van jou verwacht wordt dat je een creatieve bijdrage levert, wees dan niet bang dat alleen je mondige collega’s met goede ideeën kunnen komen. Trek je even terug, concentreer je, en dan komt die creativiteit bij jou juist tevoorschijn.

3. Goed luisteren. Die ene extraverte collega zegt direct wat in hem of haar opkomt, terwijl jij als introverte collega juist eerst wil nadenken over je mening of datgene wat je wilt zeggen. Dat zorgt ervoor dat je ook goed kunt luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. En belangrijker: omdat je goed kunt luisteren zul je inhoudelijk ook beter kunnen reageren. Een super fijne gesprekspartner!

4. Empathie. Introverte mensen kennen zichzelf goed, en door hun luisterskills leren ze anderen ook vaak goed kennen. Als je introvert bent, verplaats je je makkelijk in een ander en wat diegene nodig heeft. Hierdoor ben je een hele prettige collega!

5. Doordachte beslissingen. Om welke beslissing het ook gaat, introverte types hebben wat meer tijd nodig om erover na te denken. Dat werkt juist in je voordeel. Je denkt na over je beslissing, de mogelijke gevolgen en weegt de voors en tegens tegen elkaar af. Je hebt daardoor veel beter overzicht en je bent voorbereid op de uitkomst van je keuze.

 

Het vooroordeel dat alleen extraverte mensen geboren leiders zijn is trouwens niet waar. Introverte personen kunnen er ook wat van. Kijk maar naar Marco van Basten, Angela Merkel en Marc Zuckerberg. Allemaal introverte mensen! Zij hebben hun introverte eigenschappen waarschijnlijk goed benut. Je kunt die eigenschappen natuurlijk ook buiten de werkvloer goed benutten. Bijvoorbeeld tijdens sollicitaties of in je zoektocht naar een nieuwe baan. Ook Monster helpt je hier bij. Maak een gratis Monsterboard account aan en upload je cv. Je kan dan niet alleen zoeken binnen honderden vacatures, je wordt ook automatisch gevonden door topwerkgevers!